Naprej na vsebino

Nova pravna praksa: Smrtna utrujenost ministra ima lahko simptome opitosti

Alkohol je folklora slovenskega naroda zato se pije in nazdravlja na vsaki pasji procesiji. O težavah pa žal govorimo zgolj takrat, ko pride do družinskega nasilja pod vplivom alkohola, do prometne nesreče, ali pa če kakšen spodrsljaj uide kakšni znani osebi.

Zadnja »afera« če lahko temu tako rečemo, se je zgodila v petek, ko je pravosodni minister Goran Klemenčič na seji Državnega zbora uprizoril dokaj nenavadno predstavo, ki je požela kopico namigovanja, da je bil minister na delovnem mestu v vinjenem stanju.

V uredništvu Slovenca smo zato ministra Klemenčiča povprašali ali držijo namigovanja, da je v petek pred sejo DZ “preveč pogledal v kozarec” in kako na pravosodnem ministrstvu gledajo na problematiko vse bolj prisotnih opojnih substanc v Državnem zboru. Da imamo Slovenci težave z alkoholom ni nobena skrivnost. Večino podjetij svoje zaposlene raje odpusti iz krivdnih razlogov, kot jih pošlje na zdravljenje in kot pikica na i, obiski klubov zdravljenih alkoholikov po končanem zdravljenju ni več obvezno.

Manj znano je, da večino teh problemov izvira iz dejstva, da te težave pometemo pod preprogo in da so za probleme z alkoholom krivi vsi drugi. Očitno se problema na podoben način lotevajo tudi na ministrstvu za pravosodje.

V nadaljevanju v celoti objavljamo odgovor ministrstva:

Spoštovani,

Ko beseda nanese na alkoholizem so navadno vsega krivi sosedje: Ministrovi so s prstom takoj pokazali na sosedovo SDS in njihovega bivšega poslanca Aneja Čusa.

komentarjev opozicijskih poslancev na Ministrstvu za pravosodje ne komentiramo, ker se ne želimo spuščati na tako nizko raven. Gotovo je tak komentar motiviran z zaskrbljenostjo predsednika največje opozicijske stranke v zvezi z izjavami poslanca Čuša o pojavu in uporabi psihoaktivnih substanc med člani SDS. Zlasti izjave poslanca Čuša, kako so nedovoljeno uporabo prepovedane droge poskušali pomesti pod preprogo v vodstvu stranke (takratna GS stranke sedaj poslanka Anja Žibert Bah in predsednik stranke Janez Janša).

Ministrstvo za pravosodje dosledno spoštuje zakonske predpise, ki urejajo vprašanje uživanja alkohola med službenim časom oziroma dela pod vplivom alkohola.

Ministrstvo za pravosodje je imelo v preteklem tednu izjemno intenziven in vsebinsko zahteven urnik:

1. DZ je potrdil predlog MP in izvolil novega predsednika Vrhovnega sodišča;

2. Državno tožilski svet je v DZ poslal soglasen predlog za imenovanje novega generalnega državnega tožilca, ki je tak kot predlog MP oziroma vlade;

3. DZ je potrdil obsežno novelo ZPP, k prinaša zelo velike spremembe v civilnih postopkih s ciljem bolj učinkovitega sojenja in enotnosti sodne prakse;

4. DZ je dokončno sprejel nov Zakon o overovitvi listin v mednarodnem prometu. Ta na videz nepomemben zakon, a za veliko posameznikov pomemben postopkovni dokument, je tako pripeljal v 21. stoletje;

5. Obsežna reforma državnega pravobranilstva preko novega Zakona o Državnem odvetništvu je dobila odprto pot v nadaljnji postopek z pozitivnim glasovanjem v prvi obravnavi;

6. Enako velja za Zakon o sodnem svetu (sploh prvi v samostojni Sloveniji), ki je prestal prvo obravnavo v DZ;

7. Zaključili smo postopek strokovnega in medresorskega usklajevanja za ZSReg (sodni register);

8. V vladno proceduro smo poslali obsežne spremembe ZKP;

9. V strokovno in medresorsko usklajevanje smo poslali obsežno novelo ZIZ.;

10. Na vladi je bila v četrtek potrjena nova sistemizacija in organizacija MP.

Ob takšni intenzivnosti in vsebinski zahtevnosti je razumljivo, da so lahko kakšne formulacije v ministrovih nastopih manj natančne. Očitno pa so bili ministrovi nastopi razumljivi in sprejemljivi večini poslank in poslancev, ki so zakonske predloge podprli. Navedeni zakonski predlogi in drugi ukrepi tako uresničujejo program ministrstva v tem mandatu, da bo slovensko pravosodje bolj pregledno, učinkovito in kakovostno.

Strašansko zahteven urnik ministra naj bi iz odgovora ministrstva na obnašanje vplival podobno kot alkohol. Če bo to postala nova sodna praksa bi policisti od zgaranega slovenskega naroda lahko iztržili bistveno manj kazni kot sicer.

Dolg odgovor, ki dejansko ne podaja konkretnega odgovora, ali je bil minister pod vplivom substanc temveč le, da ministrstvo upošteva Zakon o varnosti in zdravju pri delu. Povrh vsega so navrgli dolg seznam opravil, pri katerih se pojavi resen dvom, če je pri vsaki zadevi minister aktivno sodeloval, ali je zgolj podpisnik. Po odgovoru ministrstva lahko sklepamo, da večdnevno podpisovanje dokumentov lahko povzroči toliko stresa, da minister na seji krili z rokami, opazi le ženski del publike in rdeče predmete?

51. člen (ZVZD-1): (prepoved dela pod vplivom alkohola, drog in drugih substanc) (1) Delavec ne sme delati ali biti na delovnem mestu pod vplivom alkohola, drog ali drugih prepovedanih substanc. (2) Delavec ne sme delati ali biti pod vplivom zdravil, ki lahko vplivajo na psihofizične sposobnosti, na tistih delovnih mestih, na katerih je zaradi večje nevarnosti za nezgode pri delu tako določeno z izjavo o varnosti z oceno tveganja. (3) Delodajalec ugotavlja stanje iz prvega odstavka tega člena po postopku in na način določenima z internim aktom delodajalca. (4) Delodajalec mora odstraniti z dela, delovnega mesta in iz delovnega procesa delavca, ki je delal ali je bil na delovnem mestu v nasprotju z določili prvega in drugega odstavka tega člena.

Kakor koli že, teorije petkovega dogajanja, se vključno z našo, nadaljujejo na socialnih omrežjih. Rešitev bi bila seveda povsem preprosta – minister Klemenčič “pihne” ali opravi krvni test in špekulacije zatre že v kali. A očitno je neprevzemanje odgovornosti še ena izmed kompetenc, ki je skupna tako alkoholikom kot politiki. Pa na zdravje!

Alenka Gabrovec

 

4
Komentarji

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
lebanhermanSoncekMarija Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
Marija
Guest
Marija

Kakorkoli že, tako obnašanje, kot smo ga doživeli 17. februarja 2017 s strani ministra za pravosodje, ne sodi niti za “šank”,kaj še za državni zbor. Torej, dragi Slovenci – domoljubi ,kako lahko mirno sprejemate tako očitne žalitve ljudi, ki ji plačujete ( mastno ) iz že tako plitvih žepov????

Soncek
Guest
Soncek

In kaj je z njim narobe?

herman
Guest
herman

Glažek je prazen , ne gremo še narazen…

leban
Guest
leban

GOSPOD KLEMENČIČ !

PLAČUJEMO TE ZATO , DA DELAŠ RED V PRAVOSODJU (KAR JE VEČ KOT NUNO POTREBNO ) IM NE TEATER V DRŽAVNEM ZBORU , KER TAM JE TEATRA ŽE BREZ TEBE VEČ KOT DOVOLJ !

Prijava na e-novice