Orban se je Zidanšku zahvalil za podporo

1941

Največja evropska politična skupina Evropska ljudska stranka, je razdeljena tudi zaradi Fidesza, stranke madžarskega premierja Viktorja Orbana. Mnenja se krešejo okrog novega madžarskega izobraževalnega zakona, ki tujim univerzam onemogoča podeljevanje madžarskih diplom brez dogovora z madžarsko vlado. Zakonodajo so kritizirali nekateri vidni politiki EPP, Luksemburžan Frank Engel pa je najmočnejšo madžarsko stranko Fidesz celo pozval naj zapusti EPP.

Orban je bil v svojem odgovoru Englu jasen: Ne bomo zapustili družine EPP, kamor nas je povabil kancler Helmut Kohl, in nadaljuje: Vrednote, ki si jih delimo, nas lahko včasih privedejo do različnih zaključkov. Evropska unija in njene institucije so zgrajene na razumni debati in odprti izmenjavi mnenj, dodaja Orban in Engla opoarja: “Od vas ne bi nikoli zahtevali, da odidete, ker ste na levem krilu naše stranke, mi pa na desnem.

Na pismo madžarskega premierja in predsednika Fidesza Viktorja Orbana, se je odzval predsednik SLS Marko Zidanšek in podprl njegovo namero, da stranka ostane predana članica Evropske ljudske stranke.  Zidanšek je poudaril, da imajo članice morda kdaj res različna stališča, kljub temu pa trdno verjame, da prav raznolikost dela EPP močnejšo.

Orban naj bi se Zidanšku že zahvalil za podporo, prav tako pa naj bi SLS prejela zahvalo za podporo in želje po tesnejšem političnem sodelovanju iz Veleposlaništva Madžarske v Ljubljani. Fidesz in SLS imata mnoga podobna stališča, tudi glede ilegalnih migracij, obe stranki sta se namreč močno zavzeli za obrambo schengenske meje med migrantsko krizo. Podobna stališča imata tudi do odnosa EU z Rusijo, ki jo prej kot grožnjo vidita kot močnega Evropskega gospodarskega partnerja.

Nova generacija SLS in Fidelias dobro sodelujeta.

Dobro naj bi sodelovali tudi podmladki obeh strank, Fidelitas in Nova generacija SLS. Član podmladka Tibor Voroš je po informacijah na spletni strani SLS na zadnjem kongresu v Budimpešti delegate nagovoril kar v madžarskem jeziku in s tem požel veliko navdušenje. Podmladka dobro sodelujeta tudi na dogodkih YEPP, podmladka EPP. “Madžarska je storila vse, da je preprečila humanitarno katastrofo na svojem ozemlju in zaščitila človekovo dostojanstvo ter prisluhnila volji svojega ljudstva”, so v Novi generaciji SLS povedali na konferenci YEPP o mobilnosti in zaposlovanju mladih v Evropi.

»Kot Fidesz tudi SLS ne okleva, ko je treba opozoriti na težave, ki jih vidimo v Sloveniji in znotraj Evropske unije. Kot Fidesz smo se zavezali predstavljanju rešitev za dobro ljudi, za varnejšo in svetlejšo prihodnost vseh Evropejcev,« je v pismu Orbanu dejal mag. Marko Zidanšek, ki še izpostavlja: »Evropska ljudska stranka se pogosto rada poimenuje kar evropska družina. Družina je tudi ena izmed temeljnih vrednot tako SLS kot EPP, zato si želim, da bi se v naši evropski družini znali pogovarjati in med seboj reševati morebitne težave. 

EPP se obetajo težki časi če ne bo razumela lastne širine in se ne bo znala pogovarjati

Verjetno v vsaki družini komu kdaj prekipi in se preuranjeno odzove. Treba se je pogovoriti in sprejeti tudi kakšen malo drugačen pogled. Raznolikost nas res dela močnejše, zato podpiram Viktorja Orbana, ki pravi ”Tu smo, tu bomo ostali, pripravljeni smo na odprto razpravo”.«

Uredništvo

PUSTITE KOMENTAR