Marko Zidanšek: Džamijska ulica zapostavlja krščansko tradicijo Slovenije

10760

Predlog, da bi se nova ulica ob Islamskem kulturnem centru imenovala Džamijska ulica, ki ga bo Mestni svet Mestne občine Ljubljana obravnaval konec junija, se na prvi pogled lahko zdi primerno kontekstu, vendar zapostavlja krščansko tradicijo, ki je in bo ostala trdno ukoreninjena v slovenski kulturi, opozarjajo v SLS, in nadaljujejo, da se zavedajo sprememb, ki jih prinaša globalizacija, z njo pa se spreminja tudi kulturna krajina mnogih držav. Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek predlaga poimenovanje, ki bolj vsestransko zajame svojevrsten dosežek, ki ga predstavlja izgradnja Islamskega kulturnega centra v središču Ljubljane, obenem pa deluje povezovalno: Ulica verskega sožitja.

Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati.

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek: »Ocenjujem, da podani predlog poimenovanja ulice ni najprimernejši. V tem krhkem času moramo biti še toliko bolj pozorni na malenkosti, ki ostanejo zapisane v zgodovini nekega mesta, neke države, zato smo v SLS prepričani, da bi moralo tudi ime ulice biti bolj povezovalno, bolj vključujoče. Tako ime je Ulica verskega sožitja, saj izpostavlja pomen vključevanja in sobivanja v harmoniji. Slovenija se ne sme oddaljevati od svojih zgodovinskih temeljev, ki so bili več kot 50 let podlaga za mirno sobivanje evropskih narodov, pač pa jih mora premišljeno nadgrajevati. V času povečanega varnostnega tveganja marsikje po Evropi je versko sožitje tisto, na kar moramo biti pozorni, in povezovalnost sporočilo, ki ga moramo razvijati.«

Uredništvo

9 KOMENTARJI

 1. HAHA, dragi g. M.Z. ravno zaradi takih kot ste vi, v Evropi še vedno obstaja deljenje na “naše” in “vaše”. Obnaašte se kot navijač na nogometni tekmi. Jasno, da so “naši” boljši in zato si tudi zaslužijo svojo ulico. Ti “drugi” so pa slabi. Zakaj bi jih poveličevali?
  Poleg tega utemeljujete svojo vero v slovensko kulturo na podlagi verskega prepričanja, ki je vam lastno in še nekaterim. Vemo pa, koliko vojn je povzročila katoliška vera. To si štejete v ponos?

 2. Godpod Zidansek,
  kadar gradite cesto s svojimi lastnimi sredstvi, imate pravico dajo imenujete kakor zelite.
  Ce bi jo vi gradil, nabrz bi se imenovala Zidanskova cesta/ulica.
  Torej, Islamska skupnost je 100% to cesto gradila z lastnimi sredstvi in ji je dopuscena pravica, da tudi predlaga poimenovanje te ceste, ki pelje do ISLAMSKEGA VERSKEGA IN KULTURNEGA CENTRA, v Ljubljani in nima nobene zveze z Kriscanstvom.

 3. Ime Džamijska ulica pa res ni primerno. Najprej je treba vprašati stanovalce, ki živijo v tej ulici,če se strinjajo. Ste kje v arabskem svetu videli, da bi se kaka ulica imenovala Katoliška cesta. To je možno samo v Ljubljani, kjer je župan neslovenec in ne spoštuje slovenstva.

 4. Država subvencionira katoličanstvo a od islama se naplačuje vse maksimalno celo ulico so sami mogli v celoti 100% napraviti in sedaj bi odrejali kako naj se ulica piše, čisti Slovenski cinizam i još predlog za naziv ulice bi bil bolj primeren ul.80 letnog čakanja na islamske verske pravice Slovenskih državljana…

  • Edino pravilno, da se “naplačuje”. Islamskih verskih pravic Slovenskih državljaniv NI, kajti v Sloveniji je islam tujek. Leta 91 smo se izborili izpod jarma SFRJ in kvazi bratstva i jedinstva. In ne terjajte od nas ponovne vzpostavitve kakšne Juge ali njenega približka. Slovenija je samostojna država temeljoč na katoliškem krščanstvu in ne na Islamu. Ta spada v Bosno in še kam naprej, ne pa k nam. Zadnji čas, da vržemo vse te vsepopvprek sprejemajoče levatorske politike v smetišče in ponovno vzpostavimo Slovensko državo, Slovensko govorečih ljudi. Džamija, mošeja, iztrelišče za rakete, alu jarkoli že to pač je ne spada v naš Slovenski prostor. Kakrr tudi Islam in Muslimanstvo ne. Sploh v tem času, ko Islam kaže kaj v bistvu je. Vera agresije in smrti skrita pod krinko leporečja Vaših verskih voditeljev. Tu živi Jezus ne Alah.

 5. Članka nisem prečital, sporočam pa vsem Slovencem in kristjanom, da nam džamija, muslimani in ljubljanski žipan prinašajo same težave. Muslimani že dolgo dokazujejo s svojimi dejanji, kaj je njihov cilj. Pred drugo svetovno vojno je svet brezdušno opazoval nacistično Nemčijo in njeno početje. Tudi danes se ves svet s Slovenijo zelo pasivno obnaša do ekspanzije muslimanov. Prišlo bo še do večje katastrofe, kot je bila druga svetovna vojna, če ne bomo reagirali in se pravočasno postavili v bran. Vedite, musliman se ne bojim smrti in za njega so vsi drugi neverniki, ki jih je potrebno poslati obglavljene v pekel. Najljubše so jim mehke tarče oziroma nemočni ničkrivi ljudja, nato psi in na kocu svinje. Bog se nas usmili, še je čas, da se osvestimo.

 6. Slovenec je zgodovinsko kristjan. Veliko Slovencem je propadli komunizem pustil neizbrisne sledi. Med nami je mnogo prišlekov iz bivše Juge. Naselili so se med nas in sedaj terjajo svoje pravice, čeprav niti pasivno ne govorijo slovensko. Silijo nas, da bi se jim prilagodili. Naj mi vsaj eden od Jugovičev navede vsaj en primer v ostalih bivših republikah Jugoslavije, v kateri kgo govori ali drugače uporablja slovenski jezik. Nihče, le Slovenci smo takšni neumneži, ki ne znamo ceniti svojega in se hvalimo s tujim. Sram!!!!!!!? Vseeno mi je, če mi kdo reče da sem ksenofob, rkc ovca, janšist, fašist in podobno. S ponosom trdim, da sem v prvi vrsti Slovenec, nato sem kristjan in na kocu domoljub, in to lahko vsakemu v fris povem. Bog živi Slovenijo in Slovence in vse tiste, ki nas imajo radi in spoštujejo Slovenijo in njene vrednote.

PUSTITE KOMENTAR