Naprej na vsebino

Zidanšek postavlja pod vprašaj položaj Hrvaške v EU

SLS je vedno jasno in odločno nasprotovala reševanju obmejnega spora s Hrvaško z mednarodno arbitražo – do trenutka, ko so se za to na referendumu odločile državljanke in državljani. To odločitev ljudstva spoštujemo, so danes sporočili iz SLS. V nadaljevanju objavljamo sporočilo za medije v celoti.

Slovenija lahko po razglasitvi odločitve arbitraže spoštovanje svoje ozemeljske suverenosti zagotovi celo s policijskim ali vojaškim zavarovanjem ozemlja.

V pričakovanju razglasitve dokončne razsodbe Arbitražnega sodišča postaja v Sloveniji vse bolj občutno zavedanje, da v arbitraži ni zmagovalcev. »V četrtek bo po dolgih letih postalo jasno, kako prav smo imeli v SLS, ko smo na to opozarjali. Prav tako bo postalo jasno, da so politiki, ki še vedno zasedajo najvišje položaje v državi, pripomogli k temu, da je Slovenija zakockala ozemlje ki je bilo zgodovinsko vedno naše. Vendar zdaj, tik pred koncem tega dolgotrajnega procesa, ni čas za politično taktiziranje. Slovenija kot država mora prevzeti odgovornost za pretekle odločitve ter razsodbo, ki bo v veljavo stopila takoj, spoštovati. Prav tako naj Slovenija takoj po razglasitvi uveljavi svoje pristojnosti v skladu z razsodbo.  Tako kot Slovenija pa je seveda tudi Hrvaška zavezana k spoštovanju istega mednarodnega pravnega reda, kjer velja: »pacta sunt servanda« – pogodbe je treba spoštovati. Razsodbo arbitražnega sodišča bosta morali spoštovati obe državi, saj sta dogovor ratificirali,« je odločen predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.  

Zidanšek: Slovenija naj takoj po razglasitvi uveljavi svoje pristojnosti v skladu z razsodbo. 

Kljub temu ostaja odprto vprašanje, kako se bo na odločitev Arbitražnega sodišča odzvala Hrvaška, ki ima odprte mejne spore na mejah z vsemi sosednjimi državami, ki so bile nekdaj del Jugoslavije, prav tako pa njihov državni vrh že nekaj časa izpostavlja, da je od sporazuma enostransko odstopila, kljub temu, da to po sporazumu ni mogoče. Kot poudarjajo pravniki, bodo imele pri držanju Hrvaške na vajetih veliko vlogo institucije Evropske unije, saj bi za Hrvaško kot članico EU nespoštovanje razsodbe Arbitražnega sodišča pomenilo tudi nespoštovanje pravnega reda EU, s tem pa bi lahko vprašljiv postal tudi njen položaj znotraj EU.

Nespoštovanje razsodbe Arbitražnega sodišča s strani Hrvaške bi pomenilo tudi nespoštovanje pravnega reda EU, s tem pa bi lahko postal vprašljiv njen položaj znotraj EU, je jasen predsednik SLS.

Uredništvo

1
Komentarji

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Boris Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
Boris
Guest
Boris

Nič se ne bo zgodilo mi bomo izgubili več kot mislimo..Hrbati pa kot vedno uz more če se dogovorit???

Prijava na e-novice