Naprej na vsebino

V 4 dneh do 4,5 kg manj

Pred vami je pomemben dogodek, v vaši omari pa samo oblačila, ki so vam premajhna. Na spletu boste našli kar nekaj t.i. hitrih diet, ki vam bodo obljubljale čudeže. Ena takšnih je 4 dnevna hitra dieta.

Hitra dieta

Ta dieta, ki temelji na uživanju manj kot 1200 kalorij dnevno, vam obljublja, da boste v 4 dneh izgubili od 2,5 do 4,5 kg. Ni jo priporočljivo uporabljati več kot 4 dni in le enkrat na nekaj mesecev, saj ni prehransko uravnotežena. Je ena redkih diet, ki opozarja na stranske učinke. Povzroči lahko kar nekaj zdravstvenih težav – utrujenost, slabost, čustvena labilnost…

Jedilnika se je potrebno natančno držati.

  1. DAN:

Zajtrk: pol grenivke;

Kosilo: 115 g piščančjih prsi brez kože, skodelica dušene zelene zelenjave, skodelica surove zelenjave z visokim deležem vlaknin, 180 ml paradižnikovega soka;

Večerja: 145 g pustih piščančje prsi, skodelica buč, skodelica cvetače, 180 ml nesladkanega soka.

  1. DAN:

Zajtrk: pol grenivke;

Kosilo: 85 g puste mlete govedina, skodelica dušene zelene zelenjave, skodelica surove zelenjave z visokim deležem vlaknin, 180 ml paradižnikovega soka;

Večerja: 115 g pustega rdečega mesa, skodelica buče, skodelica zelenjave cvetače, 180 ml nesladkanega soka.

  1. DAN:

Zajtrk: pol grenivke;

Kosilo: 115 g piščančjih prsi brez kože, skodelica dušene zelene zelenjave, skodelica surove zelenjave z visokim deležem vlaknin, 180 ml paradižnikovega soka

Večerja: 145 g pustih piščančje prsi, skodelica buče, skodelica cvetače, 180 ml nesladkanega soka.

  1. DAN:

Zajtrk: pol grenivke;

Kosilo: 85 g puste mlete govedine, skodelica dušene zelene zelenjave, skodelica surove zelenjave z visokim deležem vlaknin, 180 ml paradižnikovega soka.

Večerja: 115 g pustega rdečega mesa, skodelica buče, skodelica cvetače, 180 ml nesladkanega soka.

Pol ure pred obrokom morate spiti 240 ml vode, prav tako pol ure po večerji in preden greste spat.

Morebitne slabe posledice diete

Takšna dieta lahko vodi v pomanjkanje osnovnih hranil.

Če dobro pogledate jedilnik ni ravno bogat. Ravno zaradi tega se pogostokrat zgodi, da dieti sledi obdobje prenajedanja. Posledica prenajedanja je povečana telesna teža.

Diete zahtevajo dobro psihično pripravljenost, zadostno samokontrolo in doslednost. Dostikrat lahko pripeljejo do depresije in drugih bolezni.

Realnost diete

Glede na to, da sem se diete lotila sredi poletja in je bilo vroče mi tako in tako ni “pasalo ” kaj veliko jesti in je bilo hrane prej preveč, kot premalo. Povrh vsega pa te tista voda pred obrokom zasiti. Po 4 dneh jo imaš sicer na vrhu glave, a se da zdržati. Manko v kilogramih … 3 kg in občutek, da sem polna vode in hlač izpred 3 kg več nisem mogla zapreti. Po koncu sicer ni bilo neke potrebe po hrani, prej po kavi in kakšnem sladoledu. In po tednu dni se je stanje stabiliziralo, kilogrami so se vrnili … jupi … a hlače sem lahko zaprla. Za lenobno razpoloženje pa recimo, da je kriva dieta in moj “ne da se mi” nima nič s tem.

Želja biti suh je želja, ki nikoli ni sme biti rezultat okolice. Dostikrat človek prebere, da se dieta začne v glavi in res je tako. Samo želja biti suh in sedeti ob TV, ter se basti s hrano, ne prinese želenih rezultatov. Če je človek resnično srečen v svoji koži, potem so kilogram le številke na tehtnici, a žal se največkrat zatakne pri iskrenosti do samega sebe.

Alenka Gabrovec

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice