Naprej na vsebino

Juncker potrdil, kar je Zidanšek dolgo opozarjal: Projekt Evrope več hitrosti bi bil njen konec

Ko je pred dobre pol leta v javnost prišel Junckerjev projekt Evropa več hitrosti, v katerem so se bolj razvite članice EU znotraj evrskega območja želele ločiti od ostalih in uvesti transakcijski davek, je marsikateri del Evrope protestiral. Vzhodna Evropa s Poljsko, Češko, Slovaško in Madžarsko je vzrojila, medtem ko je Slovenija svojo drugorazrednost v prihodnosti sprejemala mirno. Premier Miro Cerar je celo vehementno napovedal, da je Evropa več hitrosti že dejstvo in da je strah ostalih držav, da bi zaostajale, nerealen.

Edini, ki je v Sloveniji javno in odločno projekt zavračal in kritiziral, je predsednik SLS mag. Marko Zidanšek. Že 28. februarja je povedal: »Evropa več hitrosti je formalizacija zgrešenega razmišljanja, ki za trenutne razmere in izzive ni le neprimerna, ampak je lahko njen rezultat celo razpad Evrope, kot jo poznamo.«

Zidanšek: Evropa več hitrosti pomeni njen razpad.

Še več: marca je Zidanšek napovedal, da je projekt razpadel. Hkrati je slovenski vladi očital pasivnost, rekoč, da če se Slovenija odpove soodločanju v EU, s tem sama sebe uvršča med drugorazredne članice. Skrbelo ga je obnašanje evropskega političnega vrha, saj kdor v resnici razmišlja proevropsko, bo drugega počakal, ker v skupnosti nihče ni bolj pomemben od drugega.

Ta teden je predsednik Evropske komisije, Jean-Claude Juncker, prav tisti, ki je predstavil projekt Evropa več hitrosti, sam zavrnil svoj koncept Evrope v prihodnosti in predstavil novega: »Vse življenje sem se bojeval za evropski projekt in zame je Evropa več kot zgolj enotni trg, več kot denar, več kot evro. Vedno so bile njena bit vrednote. In v mojem, šestem scenariju za prihodnost EU, mora biti EU vedno zasidrana na treh vrednotah – svobodi, enakopravnosti in vladavini prava. Ta tri načela so temelj, na katerem bomo gradili močnejšo in bolj demokratično unijo.«

So bile Cerarjeve vehementne napovedi, o Evropi več hitrosti le slaba ocena ali neposrečeno klečeplazenje pred Junckerjem?
Foto:Ziga Zivulovic /Bobo

SLS z Zidanškom na čelu Junckerjevo tehtnejšo odločitev pozdravlja, ampak hkrati z zaskrbljenostjo spremlja, kaj počne pasivna Cerarjeva vlada, saj Sloveniji privošči bolj preudarno in odločnejše politično vodstvo z močno hrbtenico.

Kaj pa prinaša Junckerjev 6. scenarij prihodnosti EU?

  • Odpiranje šengenskega prostora Romuniji in Bolgariji.
  • Evro kot enotno valuto za vse.
  • Dograditev bančne unije.
  • Odpravo socialnega dampinga s sprejetjem stebra socialnih pravic.
  • Ohranitev kredibilne širitvene perspektive za Zahodni Balkan.

Juncker je povedal tudi, da Turčija trenutno dela veliko korake stran od EU, da ne podpira ločenega proračuna za evrsko območje ter da bi Evropi smernice bile bolj jasne, ko bi jo vodil en sam človek: rad bi združil funkciji predsednika EU in predsednika Evropske komisije. Za večjo varnost evropskih državljanov podpira uvedbo evropske obrambne unije, Evropsko javno tožilstvo bi po njegovo moralo imeti pristojnost za pregon čezmejnih terorističnih dejanj, zavzema pa se tudi za vzpostavitev evropske obveščevalne enote, ločene enote, namenjene sodelovanju med obveščevalnimi in policijskimi enotami.

Anja Vrhovnik

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice