Desnosredinska koalicija SLS in SDS z Alojzom Kovšco za gospodarstvu naklonjen Državni svet

4922

Predsednik SLS mag. Marko Zidanšek je po zaključku konstitutivne seje Državnega sveta RS čestital novemu predsedniku DS RS Alojzu Kovšci, novemu predsedniku Mandatno-imunitetne komisije iz vrst SLS Franciju Rokavcu in drugim izvoljenim funkcionarjem. Izrazil je zadovoljstvo nad prvo zmagovalno koalicijo v katero vstopa prenovljena Slovenska ljudska stranka.

Zidanšek: Desnosredinski Državni svet RS je prvi korak k normalnemu gospodarstvu in blaginji ljudi v Sloveniji

“SLS bo preko DS RS dosledno uveljavljala program Dobrega gospodarja, ki na prvo mesto postavlja blaginjo državljank in državljanov. Ta cilj lahko dosežemo le s korenitimi spremembami izobraževalnega sistema, zdravstva in ostalih podsistemov, odgovornim vodenjem, ustvarjanjem višje dodane vrednosti in spoštovanjem slovenskih vrednot in ljudi. Verjamem, da bo DS RS v svojem prihodnjem mandatu dal večji poudarek temam, ki jih je politika v zadnjih letih povsem zanemarila. Naj izpostavim enakomernejši razvoj Slovenije, podporo močnim lokalnim skupnostim na eni strani in krepitvi gospodarstva ter podjetništvu naklonjene države, v zavedanju velikih sprememb, ki nas čakajo”, je sporočil predsednik SLS mag. Marko Zidanšek.

Novi predsednik Državnega sveta RS, Alojz Kovšca se je uvrstil na desni politični pol in s podporo SLS in SDS tvori prvi povsem desni državni svet.

Novoizvoljeni predsednik državnega sveta Alojz Kovšca je 52-letni predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Ljubljana – Bežigrad. Kovšca je bil svetnik tudi v prejšnjem mandatu. Po izvolitvi se je v izjavi za medije umestil v t. i. desni politični pol, a pri tem poudaril, da je politično avtonomen. Zagotovil je, da DS RS ostaja odprt za civilno družbo in tiste, ki nimajo svojih predstavnikov v DZ. Ugled DS RS pa bo po njegovi oceni zrasel v trenutku, ko bo partner v zakonodajnem postopku. Svojo vlogo vidi v iskanju kompromisa, kot svojo prednost pa je Kovšca izpostavil sposobnost dialoga z različnimi stranmi.

Na letošnjih volitvah se v Državni svet RS ni uspelo uvrstiti mnogim političnim strankam brez močne terenske pokritosti, npr. NSi, DeSUS, Levici in drugim, kar je po mnenju analitikov odraz nezmožnosti korektnega sodelovanja v preteklosti in nizke stopnje zaupanja do teh strank.

Metod Kranjc

1 Komentar

PUSTITE KOMENTAR