Naprej na vsebino

Previdno s posojili

Ljudje se hitro znajdemo v finančni stiski in preprosto ne vemo, kako naprej. Ena izmed možnih rešitev je tudi finančno posojilo, a kaj storiti, da ne bomo zaradi oderuških posojilodajalcev ali celo prevarantov čez nekaj mesecev v precej večji stiski?

Definicija pravi, da je posojilo vrsta dolga. Na kratko povedano gre torej za materialna sredstva (v našem primeru finančna), ki jih da upnik dolžniku, ta pa jih mora v dogovorjenem času vrniti – v enem ali več obrokih.

Dandanes je najpogostejša vrsta posojila prav kredit, ki ga lahko prejme vsak polnoletni slovenski državljan, pri katerem je ocena kreditne sposobnosti za želeni znesek pozitivna. Finančni produkt običajno ponujajo pravne osebe oziroma kreditne inštitucije (banke). Kredit je torej posojilo, ki ga prejmemo v zameno za obresti ter vračilo denarja po dogovorjenem času in na dogovorjen način.

Posojilo lahko dobi tudi študent ali polnoletni dijak

Se še spomnimo, kako smo preživljali študentska leta? Pogosto so prav študenti znani po dejstvu, da jim vedno primanjkuje denarja. Danes se lahko študenti odločijo za dva načina, ki jim odpirata pot do denarja. Eden izmed njiju je delo preko študentske napotnice, drugi pa študentski kredit, ki naj bi študentom omogočal več. Ponudniki obljubljajo ugodne obrestne mere, prijazne do študentskega žepa in višino posojila med 3.000 in 6.300 €. Nudijo možnost izplačila v gotovini, fiksno obrestno mero in minimalne stroške odobritve, ki jih spremlja odplačilna doba do 36 mesecev.

Pogoji odobritve so odvisni od izbranega posojilodajalca, v večini primerov pa je tako, da mora imeti študent pri izbrani banki odprt osebni račun, imeti mora status študenta, študentski kredit pa mora biti zavarovan s kreditno sposobnim porokom.

Enako velja tudi za dijake, ki morajo biti stari minimalno 18 let, imeti pa morajo status dijaka.

Med »brskanjem informacij« sem poskušala ugotoviti, zakaj se študenti odločijo za posojilo. V večini primerov gre za potrebo po plačilu študija (zlasti izrednega) in za nakup avtomobila.

Težava je v tem, da so zlasti mladi ljudje naivni, zaradi česar nasedajo na videz odličnim ponudbam.

Na kaj moramo biti pozorni pri iskanju najprimernejšega ponudnika posojila?

Zelo pomembno je, da se seznanimo z vsemi lastnostmi posojila, poleg tega pa je naša naloga, da izberemo najugodnejšo ponudbo posojila. Pri slednji se lahko zatakne, saj je danes na trgu zelo veliko število posojilodajalcev, ki nam obljubljajo hitro izplačilo posojil in kakovostno izvedbo storitve. Ljudje v stiski še posebej radi nasedamo ponudbam, ki se nam zdijo zelo privlačne, žal pa se ne zavedamo, kakšne nevarnosti pretijo na nas.

Kadar nam banka iz takšnih ali drugačnih razlogov ne zmore zagotoviti posojila, pričnemo možnost posojila iskati drugje – pogosto na napačnem mestu.

Previdno pri iskanju posojilodajalcev na spletu

Tisti, ki redno obiskujete socialna omrežja, razne forume in spletne oglasnike, ste zagotovo zasledili neverjetno privlačne (včasih celo vsiljive) ponudbe za takojšnja posojila. V krizi zlahka pozabimo, da ima dostop do spleta praktično vsakdo, tudi kriminalci.

Tovrstni oglasi se pričnejo nekako tako: »Ste se znašli v krizi? Vam banka ne želi odobriti kredita, vi pa nujno potrebujete posojilo? Nahajate se na pravem mestu!«

Ponudbe lahko zasledimo na Facebook-u, izstopata pa tudi oglasnika kovanec.com in stiska.si.

Pod drobnogled vzemimo Facebook profil »Posojilo online«. Ena izmed njihovih ponudb se glasi: »DINAMIČNA EKIPA NA USLUGO 24/24. To je težko dobiti posojilo denarja hitro, ko ste v sili. To je tudi razlog da hitro FINANCE postane bistvenih rešitev, kadar koli in kjer koli. Naši pogoji so zelo preprosta in zelo dostopna za vse. Lahko vprašate vse vrste posojila med 2500 do 15.000.000 eurov.«

Nedolgo nazaj sem podobno ponudbo v obliki zasebnega sporočila prejela tudi sama: »Hello Sir / Madam. Naj delim svoje veselje deliti z vami, sam sem pripravljen iskati 2 leti, ker sem zavrnil svoje banke. Sem prišel čez standardni g DANIEL Piras, ki mi je dala posojilo med zlasti 55.000 € za moje težave več kot 10 let. To je finančna družba promotor, ki je stisnjen na voljo ves čas, da vam posojilo v višini 5000 € do 1.900.000 €. Zato sem se odločil, da delite to priložnost je tous.ceux, ki niso nikoli imeli svoje posojilo v BANKE pišite razloži svojo situacijo, bo pripravljen pomagati. Email: credit.populaire@gmail.com. PS: Mimo novice prijatelji, sosedi, sodelavci in starši.«

Tovrstne ponudbe niso nič drugega kot spletna goljufija oziroma prevara, ki ji nikakor ne smemo nasesti.

Kako prepoznamo goljufivo ponudbo?

Eden izmed najbolj zanesljivih znakov je »polomljena« slovenščina. V ponudbah je kot edini kontaktni podatek naveden naslov elektronske pošte, zlasti brezplačnega elektronskega predala, ki ga banka nikoli NE uporablja (Gmail, Hotmail, Yahoo…). Pogosto pa je ponudba tako privlačna, da je pravzaprav nemogoče, da bi bila resnična.

V kolikor nasedemo in se odzovemo na podobne oglase, postanemo žrtev prevare. Kot pri vsakem posojilu, tudi pri posojilu denarja s strani goljufivcev nastanejo stroški. Obstaja tudi primer v Sloveniji, v katerem se je uporabnica enega izmed spletnih mest odzvala na goljufivo ponudbo in je tako ostala brez 320 € (stroški odobritve), seveda pa tudi brez kredita. Vprašanje je, koliko je že bilo takšnih primerov, ki niso prišli v javnost.

Če torej v kateri izmed ponudb naletite na mešanico slovenskih in angleških besed, na slovnične napake in tuje e-poštne naslove, nikar ne nasedajte. Prekinite komunikacijo, saj obljubljenega denarja nikoli ne boste prejeli. Večina prevarantov namreč prihaja prav iz tujine, nemalokrat pa izkoriščajo identiteto povsem nedolžnih oseb.

Kaj torej storiti v primeru finančne stiske?

Če se kadarkoli znajdemo v finančni stiski, si poskušajmo denar izposoditi od družine oziroma znancev. V kolikor potrebujemo večje vsote denarja je najbolje, da se obrnemo na banko in preverimo, ali nam lahko ponudi posojilo. Popolnoma nič ni narobe, če se s ponudbo izbrane banke seznanimo na spletu (a tudi v tem primeru previdno, da ne postanemo »talci banke«).

Spletne prevare danes niso redkost, pravzaprav je ravno nasprotno – prevar je zmeraj več. Gre za sodobne oblike prevar, v katere se zaradi spretnosti prevarantov zlahka ujamemo. Povsem napačno je mnenje, da tovrstnim prevaram nasedajo predvsem mladi ljudje – vsakdo, ki se je znašel v finančni stiski, iz katere ne najde izhoda, je potencialna žrtev prevare. Ne nasedajmo lažnim obljubam za kredit, ki prihajajo s spleta.

Biološko gledano je človek najhujša vseh zveri; resnično edina, ki sistematično preži na lastno vrsto.(W. James)

Sara Savec

2
Komentarji

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
marina roseR.C Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
R.C
Guest
R.C

Pozdravljeni, pišite nam, če potrebujete nujno posojilo [REMY.CREDIT111@gmail.com]

Potrebujete kakšen kredit ali financiranje? Ga banka ni poplačala? Imate plačan račun ali dolg? Imamo dober odplačilni načrt z nizko obrestno mero 1%. posojilo boste prejeli v naslednjih 12 urah. Za več informacij nas kontaktirajte neposredno na naslednji naslov: [REMY.CREDIT111@gmail.com]

marina rose
Guest
marina rose

Pozdravljeni, gospod in gospa
Ponudba posojila med resnim posameznikom in Poštenim.
Jaz sem posameznik, ki odobrim posojila v razponu od 5.000 EUR do 30.000.000 EUR vsem, ki lahko izpolnijo pogoje za 2% obrestno mero.
E-naslov: marinarose.fr@gmail.com

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice