Naprej na vsebino

Zakaj so starejši moški v vezi z veliko premlado žensko/punco?

Po mnenju psihologov je lahko največja razlika med partnerjema 13 let, to je še vedno tisto število, ko lahko govorimo o enaki generaciji, več od tega naj bi bilo patološko, razlog, da punca razrešuje Ojdipov kompleks in moški hrani ranjen ego. Ker pa je dandanes brez EMŠA težko reči, kdo je koliko star, je kar nekaj vez, ko si starejši moški izberejo za partnerico žensko, ki je po zdravi pameti, veliko premlada zanj. A ne glede na to, da ob pogledu na par, ko je moški veliko starejši od svoje ženske, vedno najprej večina pomisli na debelino moške denarnice, ter se sprašuje, kakšna patologija leži v ozadju, takšne veze so. Vendar obstajajo razlogi, zakaj se moški odločijo za mlado žensko.

Mlajša ženska je bolj »fit«

Če ravno se to sliši čudno, mlajše ženske so bolj »fit«, že zaradi same narave. Niso še v menopavzi, nimajo še gubic, nimajo zdravstvenih težav, koža je bolj gladka in čvrsta …in to je marsikateremu moškem bolj privlačno, kot običajen videz njegovih vrstic, kjer se redko katera oblači, »nosi« mladostno, ker se bojda to ne spodobi.

Kriza »srednjih« let

Večino moškim je bilo vcepljeno, da do 40. leta mora imeti dobro službo, lepe in pametne otroke, hišo, dobro ženo, dober avto, psa, mačka … s tem se med »svojimi« tudi primerja, a ob mladi punci se to ne zahteva, ker še ni na vrsti. Na ta način ni ranjen njegov ego, ter se počuti bolj pomembnega in predvsem občutek, da ni nič dosegel v življenju zvodeni. Konec koncev ima mlado žensko, če bi bil takšen »luzer« je ne bi imel.

Mlajše ženske so še na začetku

Starejša ženska je v svojem življenju že marsikaj prestala in ima ogromno izkušenj, mlajša pa je še vedno pripravljena raziskovati, se prilagajati, početi »neumnosti«. Konec koncev so moški veliki otroci in se še vedno radi igrajo, to pa mu ženska njegovih let ne more zagotoviti, zato je izbira mlajše logična posledica.

Mlajše ženske nimajo omejitev

Večino mlajših žensk ima še pred sabo vse življenje, nimajo obveznosti in so na voljo za vse avanture. Moški jo lahko uporabi za »barbiko«, gre z njo na marsikatero prireditev, ker je mlada in lepa, ter bo ravno zaradi nje v središču pozornosti. Njegova draga je z njim lahko povsod, kar ženska njegovih let, z otrokom, kariero, skrbjo za družino, tega ne zmore vedno.

Anonimnost in skrivnostnost

Mlajša ženska in starejši moški običajno izhajati iz zelo različnega družbenega okolja. Imata drugačne navade, drugačne prijatelje in se običajno te dve skupine ne srečata, kar zagotavlja anonimnost in na nek način tudi skrivnostnost, ki daje poseben čar.

Mlajše ženske so bolj dovzetne za novosti

Ko pridemo na področje spolnosti so mlajše ženske bolj dovzetne za novosti, po drugi strani je tudi njihovo telo v večini bolj prožno za nove spolne položaje. Mlajše ženske hitreje soglašajo s kakšno novo spolno igrico, kar pa je pri starejši ženski veliko težje doseči. Logično potem moški za izživetje vseh svojih spolnih fantazij raje izberejo mlajšo.

Z mlajšimi je manj dela

Moški v vezi z mlajšo žensko nima toliko odgovornosti, kajti čustvena sfera je v takšni vezi bistveno drugačna, kot v odnosu, ki bi ga imel z vrstnico in ki vodi v dolgo skupno življenje. Na mlajšo žensko ga vežejo čisti druge zadeve, kot bi ga na vrstnico. Poleg tega se od njega ne pričakuje toliko odgovornosti, konec koncev le malo takšnih vez ostaja za vedno.

Obojestranska ugodnost

V večini primerov tudi mlajša ženska ne išče v starejšem moškem partnerja za celo življenje in se nanj niti ne naveže. Posledično to pomeni, da je moškemu s tega vidika prihranjeno za marsikatero dramo. Mlajša ženska se uči, a ko ji je dovolj gre, če prej seveda moški ne naredi konca, ker se je naveliča in mu mlajša ženska ni več izziv.

Občutek moči

V zvezi z mlajšo žensko ima moški veliko več moči, kot bi jo imel, če bi bil v vezi z žensko svoje starosti. Mlajšo lahko vodi, ji ukazuje, jo nadzoruje in manipulira z njo. Ima več izkušenj, več znanja in s tem lahko ohranja svojo moč. Mlajša ženska mu tu le s težavo konkurira.

Hrani svoj ego

Lepa, mlada ženska ob moškemu je vsekakor olje na ognju njegovega ega. On je tisti, ki ima ob sebi takšno lepotico, on je tisti, ki jo je očaral in on je tisti, ki ga ona občuduje. Moški ego na ta način raste do nerazumnih sfer, ki mu daje občutek vrednosti, pomembnosti, uspeha in občudovalnosti.

Utrjuje svojo avtoriteto

Kar nekaj žensk se zaplete v zvezo s starejšim moškim zaradi njegovega družbenega položaja, vloge, ki jo ima v nekem prostoru in času. Ona gre zavestno v ta odnos, ker ve, da bo na ta način dosegla neko korist, on pa si ob tem hrani ego. Oba se zavedata zakaj sta tam, kjer sta in ko koristi ni več, je razhod preprost. Kot bi bila veza del neke začasne pogodbe.

Avantura

Vsak moški ima nekaj spolnih želja, nekateri  si zgolj želijo avanture z veliko mlajšo žensko. Običajno gre za kratkotrajne afere, spolne odnose z nekajkratnimi ponovitvami. Le nagon, brez kakšnih globljih čustev, za zadovoljitev spolnih potreb. Na ta način običajno varajo poročeni moški. Uresničijo svoj željo po »mladem telesu« in se potešeni vrnejo v varen dom.

Težko bi rekli, da so vse veze starejši moški – mlajša ženska sad neke patologije, neke pogodbe, včasih se zgodi, da se resnično srečata dve sorodni duši. Kot bi rekli nekateri duhovni vodje, dve sorodni, stari duši sta se v tem življenju ponovno našli in nadaljujeta pot. Takšen odnos ni zgolj neka novodobna modna muha, ali stvar Amerike. Ena lepših ljubezenskih zgodb v Slovenskem prostoru med starejšim moškim in mlajšo žensko je moč zaslediti že 1917, v Cvetju v jeseni.

Ines Logar

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice