Skip to content

Dimnikarska uredba ministrice Irene Majcen iz DeSUS upokojence spravlja pod prag revščine

Vladavina zdajšnje vlade počasi prihaja h koncu in vsak izmed ne ravno poprej delavnih strankarskih veljakov se trudi pustiti zapuščino, če tudi to pomeni, da tiste, ki so na pragu revščine pahne v še večjo bedo. Eden takšnih dejanj je vsekakor Uredba o pregledu, čiščenju in meritvah na malih kurilnih napravah, ki je 5. 1. 2018 začela veljati in kljub pozivom dimnikarjev in civilne iniciative, ter mnenja stroke, da uredba ni smiselna, ter da z njo ne bo prišlo do izboljšave stanja, ampak bo ljudi pahnilo le še v večjo finančno stisko, je ministrica Irena Majcen naredila po svoje in ustregla določenim lobijem.

V SLS Majcnovi očitajo, da je pokleknila pred lobiji

Jelševar: Kako naj si upokojenci privoščijo takšne oderuške cene

Ministrica je očitno pokleknila pred lobiji, ki preko dimnikarskih lobijev bogatijo na račun tistih, ki so si s svojim odrekanjem ustvarili dom s kurilno napravo na kar opozarja podpredsednik SLS Primož Jelševar in se je sprašuje: »Kdaj bodo državljani Slovenije dočakali kakšen ukrep te vlade, ki bo v njihovo dobro?«. Jelševar je ministrico že lani spraševal, kako naj si upokojenci, ki morajo preživeti s pokojnino pod 300 EUR in skoraj 300.000 Slovencev, ki živijo pod pragom revščine, privošči takšne oderuške cene dimnikarskih storitev.

CI Malečnik opozarja na zavajanja/laži ministrice

Pred dnevi je Društvo civilna iniciativa Malečnik, Vseslovenska civilna pobuda Dimnik, VCP Dimnik – enota Posavje na javnost naslovilo pismo o katerem je opozorilo na zavajanja/ laži ministrice.

Opozorili so, da je ministrica zgolj prekopirala prejšnji monopolni koncesijski sistem, sicer malo razširila krog meritev in pregledov, a nikakor ni uvedla niti ene same spremembe, ki bi zmanjšala število požarov in zadušitev z ogljikovim monoksidom, dvignilo kvaliteto zraka ter doseglo zmanjšanje potrebe energentov. Ministrica sicer zasleduje cilje, ki so zgolj predvolilne politične floskule in ustvarja monopol določenim lobijem, nikakor pa le ti cilji nimajo kaj veliko opraviti z dejanskim stanjem, le državljane spravljajo v še večjo finančno stisko.

Ministrica zgolj izrabila stroko

Ali ministrica Irena Majcen iz DeSUS res sankcionira lastnike malih kurilnih naprav?

Avtorji javnega pisma so opozorili tudi na dejstvo, da je ministrica sicer naročila različne študije, s katerim je v nadaljevanju podkrepila svoje argumente in razloge za spremembo, vendar mnenja stroke ni upoštevala, celo mimo njih je šla, ter zgolj zlorabila dejstvo, da je študije naročila. Ministrica je svoje ukrepe podredila njej všečnim lobijem. Kljub temu, da je javno razlagala, da je dovzetna za vse smiselne predloge, nikakor ni upoštevala mnenja tistih, ki delajo na terenu, ni jim niti dovolila sodelovati pri predlogih, ampak je raje tako pomembno zadevo prepustila »stroki«, ki se z dimnikarstvom sreča le takrat, ko se kakšen pelje mimo njih.

Ministrica pri svojem predlogu le še bolj sankcionira lastnike malih kurilnih naprav, nikakor pa ne slabo strokovno opravljeno delo, kar bi dejansko bil korak k manj nesrečam. Dovolj bi bilo, da bi v Sloveniji za zgled postavili dobre prakse v tujini, npr. Nemčiji, ki ima v primerjavi z nami le 61 požarov na milijon prebivalcev, v Sloveniji pa kar 225, nadalje pa Nemčija beleži le 1 primer smrti zaradi ogljikovega monoksida na milijon prebivalcev, v Sloveniji pa je takšnih kar 8. Žalostno pa je, da je ministrica iz vrst DESUSa in bi vsaj v skladu s programom svoje stranke morala skrbeti za dobrobit upokojencev, če ji je že malo mar za tistih 300.000 Slovencev, ki živijo pod pragom revščine.

Metod Kranjc

Subscribe
Notify of
guest
1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Simon
Simon
6 years ago

Nebi rekel, da je podlegla lobijem ampak bolj svojemu in resornemu neznanju in nepoznavanju okoliščin na terenu. Vse kar je dosegla z novo zakonodajo pa je dati možnost človeku, da zamenja dimnikarja oz. dimnikarsko podjetje. S tem je dala ljudem možnost, da v kolikor niso zadovoljni z kvaliteto dela, da enostavno zamenjajo izvajalca. Trg pa bo v končni fazi naredil svoje. Znižal cene, ki nemškim ne sežejo niti do kolen in izločil slabe izvajalce, ki delajo nekvalitetno. Ampak to se seveda ne zgodi čez noč. Je pa uvedla meritve na trdo gorivo, ki pa so bolj same sebi namen. Ker… Read more »

Prijava na e-novice