Kako se ubraniti pred alergijami?

1960

Za nekatere je pomlad čaroben čas, ki prinaša toplejše vreme, daljše dneve, žvrgolenje ptic in cvetenje. Za tiste, ki se srečujejo s sezonskimi alergijami, pa je pomlad prav tako lepa, vendar se je malce manj veselijo. Vsakič, ko zapustijo hišo, se pojavijo izcedek iz nosu, razdražene oči in izpuščaji na koži. Kako se ubraniti pred sezonskimi alergijami?

Zakorakali smo v pomlad, ki jo povezujemo s samimi lepimi stvarmi – če izvzamemo sezonske alergije. Alergija na cvetni prah lahko spomladansko vzdušje popolnoma pokvari, čeprav so alergikom na voljo zdravila, ki pa (roko na srce) niso kaj prida, ker se telo nanje hitro navadi. V Sloveniji sezonske alergije prizadenejo vsakega 10. posameznika, ne glede na starost in spol. Se tudi sami izogibate sprehodom v naravi, ker se želite izogniti nadležnim simptomom alergije? Potem je ta prispevek kot nalašč za vas.

Kdaj prihaja do sezonskih alergij?

Cvetno obdobje rastlin se pričenja že januarja, saj pričneta takrat cveteti leska in jelša. Nadaljuje se v mesecu februarju, ko zacveti še topol, v mesecu marcu pa poleg vsega naštetega še jesen in breza. Nato gredo stvari samo še navzdol. V mesecu aprilu zacvetita še platana in hrast, v naslednjih mesecih pa sledijo tudi trave, trpotec, kostanj, pelin in ambrozija. Sliši se čudovito, a ne za alergike. Vsakdo, ki se srečuje s sezonskimi alergijami, bi moral spremljati koledar cvetenja. V tem obdobju se namreč v zraku nahaja bistveno večje število alergenov, kot sicer. Posledično prihaja do sezonskih alergij, ki jih zaradi podobnih simptomov z lahkoto zamenjamo z nahodom.

Kako prepoznamo sezonske alergije?

Sezonskim alergijam pogosto rečemo seneni nahod in sezonski alergijski rinitis, saj simptomi precej spominjajo na običajen nahod oziroma na prehlad. Najpogostejši simptomi so:

 • kihanje,
 • izcedek iz nosu ali zamašen nos,
 • solzenje oči,
 • srbečica v očeh ali v njihovi okolici,
 • težave s sinusi, žrelom in ušesi,
 • glavobol,
 • težave pri dihanju (kratka sapa),
 • slišno piskanje med dihanjem,
 • kašelj,
 • kožni izpuščaji,
 • utrujenost.

Veliko število ljudi s senenim nahodom ima hkrati tudi astmo. V tem primeru lahko sezonske alergije sprožijo napad astme.

Zdi se mi, da imam sezonsko alergijo. Kaj pa sedaj?

Če niste povsem prepričani, ali gre za sezonsko alergijo in so se simptomi alergije pojavili prvič, obiščite zdravnika, ki vas bo napotil k alergologu. Vedno je namreč dobro poznati dejavnike, ki sprožijo simptome alergije. Morda ste skoraj zagotovo prepričani, da vam težave povzroča cvetni prah, vendar se lahko cvetnemu prahu pridružijo tudi drugi alergeni. Pri več kot 2/3 ljudi, ki so preobčutljivi, se simptomi alergij pojavljajo skozi vse leto. Skupaj z alergologom boste lahko poiskali vzrok za vaše alergije in primeren način zdravljenja.

Kaj pa lahko storimo sami?

Dejstvo je, da lahko največ storimo sami. Zdravnik nam lahko predpiše tablete, ki lajšajo simptome alergije, a po dolgotrajni uporabi tudi zdravila ne opravljajo več svoje funkcije.

Vreme je preveč mamljivo, da bi se zadrževali v zaprtih prostorih. Kljub temu pa je včasih potrebno narediti izjemo.

Zapiranje oken

Vsem vrstam alergij se najlažje izognemo tako, da se izogibamo stvari, na katero smo alergični. Odpiranje oken v samo enem prostoru omogoča vdor cvetnemu prahu v stanovanje ali hišo, zato moramo v času sezonske alergije dom spremeniti v pravo zatočišče pred cvetnim prahom.

Ne pozabimo na avtomobilska okna

To pomlad bomo veter v laseh pač morali žrtvovati, da bi se zaščitili pred cvetnim prahom.

Čevlje puščajmo zunaj

Po teku ali izvajanju katere koli druge vrste aktivnosti na svežem zraku pustimo čevlje na zraku in jih ne nosimo v stanovanje. Pravzaprav bi se morali potruditi, da v stanovanje vnesemo čim manj cvetnega prahu, ki pa se lahko oprime tudi obleke.

Kaj torej storiti z oblačili?

Ker se pred vhodnimi vrati pač ne moremo sleči, je najbolje, da oblačila po vstopu v bivalni prostor odložimo na mesto za pranje in se takoj preoblečemo. Seveda bomo imeli v košari za pranje na tone perila, a vsaj kihali ne bomo. To je še posebej priporočljivo pri ljudeh, ki se v lepem vremenu odpravijo v službo s kolesom. Najbolje bi bilo, če bi s seboj vzeli rezervna oblačila in bi se nato v službi preoblekli.

Cvetni prah naj odplava v odtok…

Po izvajanju aktivnosti zunaj se, če je le mogoče, stuširamo, speremo pa si tudi lase, da s površine telesa odstranimo čim večje število alergenov.

Uporaba sončnih očal

Kvalitetna sončna očala ščitijo oči pred škodljivimi UV žarki, poleg tega pa delujejo tudi kot blokada za vse, kar leti po zraku.

Na sprehod se odpravimo po dežju

Če spremljamo koncentracije cvetnega prahu v zraku, se lahko vsaj delno izognemo simptomom alergije. Največ cvetnega prahu se v zraku nahaja v izjemno suhih dneh, medtem ko dež iz zraka spira cvetni prah, zato je obdobje po padavinah idealno za sprehod v naravi.

Zjutraj in zvečer ostanimo v zaprtih prostorih

Najvišje koncentracije cvetnega prahu v zraku pripisujemo jutrom in večerom, zato se za aktivnosti v naravi raje odločamo v poznem dopoldanskem ali zgodnjem popoldanskem času.

Uživanje antihistaminikov

Histamin je kemična snov, ki v našem telesu sproži srbečico. Antihistaminiki nam lahko pomagajo v boju proti simptomom sezonske alergije. Če ne želite jemati tablet, poskusite povečati vnos živil, ki delujejo kot naravni antihistaminik, v telo. Ena izmed njih je tudi kurkuma.

Drgnjenje oči situacijo samo še poslabša

Kljub močni srbečici in občutku draženja v očeh se je drgnjenju bolje izogniti, saj sta njegovi posledici samo še močnejša srbečica in rdečina. V tem primeru je najbolje uporabiti kapljice za oči (umetne solze).

Med ni najboljša rešitev

Medtem ko mnogi oglašujejo med kot odlično naravno sredstvo, ki nam lahko pomaga odpraviti simptome sezonske alergije, je med v resnici slaba izbira. Prihaja namreč s čebel, ki oprašujejo cvetje, torej vsebuje cvetni prah.

Posebna previdnost pri izbiri sadja

Proteini v surovem sadju so podobni tistim v cvetnem prahu. Če ste alergični na cvetni prah, se izogibajte uživanju jabolk, češenj, hrušk in drugih sadežev, saj bo vaše telo beljakovine iz njih prepoznalo kot cvetni prah in bo nanje negativno reagiralo.

Sušite oblačila na zraku?

Sušenje oblačil na zraku ni najboljša zamisel, saj se cvetni prah iz zraka oprime tudi oblačil. Raje jih sušimo v zaprtih prostorih.

Košnja trave ni opravilo za alergike

Če ne marate košnje, potem je lahko sezonska alergija odličen izgovor, da se boste temu opravilu v prihodnje izognili. Malce za šalo in malce za res. Če se kljub temu lotite košnje, uporabljajte filtrirno masko.

Za konec je pomembno samo še to, da kljub vsemu ne obupamo. Ogromno lahko storimo s krepitvijo imunskega sistema in z izogibanjem stresu, ki lahko okrepi simptome sezonske alergije. Izogibanje cigaretnemu dimu nam bo prav tako v pomoč pri lajšanju simptomov alergije. Poskrbite za preventivo in ne pozabite, da nos deluje kot filter, zato je v primeru sezonske alergije najprej prizadet. Nosno sluznico lahko okrepimo tako, da pričnemo predpisana zdravila jemati še preden nas napade cvetni prah.

Sara Savec

 

PUSTITE KOMENTAR