Naprej na vsebino

Zidanšek: Zlorabljeni referendum o drugem tiru naj plačajo SMC, DeSUS, SD in njihovi ministranti

Vlada Mira Cerarja, Karla Erjavca in Dejana Židana ima za sabo kar nekaj spodletelih projektov, a največji strošek na račun davkoplačevalcev je vsekakor famozni 2 tir. Sramoto so si snovalci projekta vsekakor naredili pri izbiri izvajalca makete, ki je sama sebi namen. Izbrali so najdražjega ponudnika, obrazložili, da se je to zgodilo, ker je prišlo do napake pri vnašanju podatkov v Excell tabelo, a se je izkazalo, da je šlo očitno za drugačno mahinacijo – dogovor, da projekt dobi dražji izvajalec, dejansko izvedel ga bo pa podizvajalec, ta isti, ki je dal nižjo ponudbo. Davkoplačevalci bomo zanjo odšteli 133.590,00 EUR. Za zadnji udarec je vsekakor danes poskrbelo Vrhovno sodišče, ki je referendum razveljavilo.

Ponovno bo potrebno na referendum

Lansko poletje je vsekakor zaznamovalo nasprotovanje drugemu tiru, ter medsebojno dokazovanje kdo ima prav. Udeležba na referendumu je bila slaba, kar je za pobudnika Vilija Kovačiča pomenilo, da je neveljaven. Svojo pravico in pravico premnogih državljanov se je odločil poiskati na sodišču. Danes je vrhovno sodišče ugodilo pritožbi Kovačiča in razveljavilo rezultate referenduma iz lanskega septembra. Med drugim je tudi ugotovilo, da je vlada s proračunskimi sredstvi v višini 97 tisoč evrov financirala nedopustno referendumsko kampanjo. Vrhovno sodišče je ocenilo, da mora biti zakon o drugem tiru na referendumu potrjen brez kakršnegakoli dvoma o nepravilnostih, zaradi česar je treba referendumske postopke ponoviti.

Torej bo potrebno referendum ponoviti, zakon o drugem tiru pa še naprej ni v veljavi. Sam referendum nas je že stal 3,2 milijona, ki smo ga plačali davkoplačevalci. Mag. Marko Zidanšek je bil jasen: “Vlada je zlorabila referendum kot najvišji demokratični vzvod ljudi, sedaj pa želi, da stroške v višini več kot 3,3 milijone plačujemo davkoplačevalci. Ni pošteno, da bi za referendum davkoplačevalci dvakrat plačali. To je oškodovanje državnega premoženja. Nov referendum o drugem tiru naj plačajo SMC, DeSUS, SD in njihovi ministranti, brez da obremenjujejo proračun.”

Cerar je ob nastopu vlade obljubljal moralno in gospodarno vodenje, dobili smo vse prej kot to. V zadnjih mesecih svoje strankarske kolege nastavlja na odgovorna delovna mesta, vlaga zakone in dela projekte, ki prinašajo dobiček le izvajalcem na račun davkoplačevalskega denarja. Očitno bo Cerar poskrbel, da bo naslednja vlada začela z velikim minusom.

Metod Kranjc

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice