Naprej na vsebino

Evropski poslanec Franc Bogovič osvojil »bruseljskega oskarja«

21. marca so v Bruslju razglasili nagrajence nagrad MEP Awards. Nagrade – »bruseljski oskarji« so namenjene priznavanju uspešnega dela poslancev Evropskega parlamenta na različnih področjih dela Evropskega parlamenta, od digitalnih tehnologij, okolja, zaposlovanja do kmetijstva, gospodarstva, sociale, zaposlovanja, prava, zunanje politike itd. Med letošnjimi nagrajenci je tudi Slovenec, Evropski poslanec Franc Bogovič (SLS/EPP). Pridobil si ja je v kategoriji raziskav in inovacij.

Časnik The Parliament Magazine vsako leto organizira natečaj, na koncu pa osemčlanska strokovna komisija izbere zmagovalce. Poleg Bogoviča so nagradili Angélique Delahaye (kmetijstvo in razvoj podeželja), Ilhan Kyuchyuk (kultura in mediji), Doru-Claudian Frunzulică (razvoj), Reinhard Bütikofe (digitilizacija), Jan Olbrycht (gospodrastvo in finance), Brando Benifei (zaposlovanje in sociala), Morten Helveg Petersen (energija), Nils Torvalds (okolje), Petras Auštrevičius (zunanje zadeve), Marlene Mizzi (notranji trg in varstvo potrošnikov), Laima Liucija Andrikienė (mednarodna trgovina), Soraya Post (pravosodje in državljanske svoboščine), Eva Kaili (tehnologija), Soledad Cabezón Ruiz (zdravstvo), Younous Omarjee (razvoj podeželja), Peter Kouroumbashev (transport), Biljana Borzan (pravice žensk in enakopravnost), Andrey Kovatchev (posebni dosežki).

Bogovič je komisijo prepričal z modelom Pametne vasi in z uspešno izvedbo Evropskega tedna biotehnologije, ter vsekakor njegova prizadevanja za prenos dobrih praks v Slovenijo, od organizacije obiska slovenskih sadjarjev in zelenjadarjev v Belgiji l. 2015 ter konference na temo organizacij proizvajalcev, obiska pridelovalcev sladkorne pese na univerzi Wageningen na Nizozemskem, do promocije pobude Zavezništvo za mlade, ki je že obrodila konkretne sadove povezovanja med posavskim gospodarstvom in izobraževalnim sektorjem. Po besedah Bogoviča so pametne vasi obraz evropskih raziskav in razvoja, saj povezujejo številne evropske politike, od digitalnega enotnega trga do mobilnosti ter Skupne kmetijske politike EU. Digitalizirana in modernizirana podeželska območja bodo ohranila poseljenost evropskega podeželja, izboljšala dostop prebivalcev podeželskih območij do storitev in s tem povečala njihovo kakovost življenja. Skozi podporo inovacijam in novim poslovnim modelom se odpirajo možnosti za preobrazbo evropskega podeželja in depopulacijo teh območij. Model Pametne vasi si prizadeva na področju novih tehnologij v kmetijstvu, promociji bio- in krožnega gospodarstva, ter skrbi za zmanjšanje razvojne vrzeli med urbanimi in ruralnimi območji v prihodnosti.

Če ravno ni filmski oskar, je tovrstno priznanje vsekakor dokaz, da dobra ideja, odlična izvedba navdušijo tudi evropsko javnost. Francu Bogoviču pa lahko izrazimo le globok poklon in čestitko.

Ines Logar

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice