Pomen cepljenj za otroke

7038

V zadnjih nekaj letih je postala problematika cepljenja pereč problem, ki je starše razklal na dve polovici – na tiste, ki so za in na tiste, ki cepljenju nasprotujejo. Če je cepljenje še pred nekaj leti veljalo za najbolj učinkovit način pred širjenjem bolezni, je danes njegov pomen pod velikim vprašanjem. Zaskrbljeni starši se sprašujejo, ali bo ta nekoč rutinski in samoumeven postopek naredil več škode, kot koristi.

Katera so obvezna cepljenja otrok?

V 1. letu starosti je otrok cepljen 3× in sicer proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, Hib (hemofilus influence tipa B) in otroški paralizi. Cepljenja si po odmerkih sledijo v naslednjem zaporedju: 3. mesec, 4. – 5. mesec in 6. mesec starosti.

Posledica tetanusa.

V 2. letu starosti je otrok cepljen 2×. V starosti 12 – 14 mesecev prejme 4. odmerek cepiva proti davici, tetanusu, oslovskem kašlju, Hib (hemofilus influence tipa B) in otroški paralizi, med 12. – 18. mesecem pa prejme še cepivo proti ošpicam, mumpsu in rdečkam (1. odmerek).

Sledi cepljenje pred vstopom v šolo, ko je otrok star 5 – 6 let. Otrok je cepljen 2

× – prejme 2. odmerek cepiva proti ošpicam, mumpsu in rdečkam ter 1. in 2. odmerek cepiva proti hepatitisu B.

Po vstopu v šolo je otrok cepljen še 3×. V starosti 6 let (1. razred) prejme 3. odmerek cepiva proti hepatitisu B, pri 8. letih (3. razred) prejme 5. odmerek cepiva proti davici in tetanusu ter pri 16. – 18. letih (srednja šola) 6. odmerek cepiva proti tetanusu.

Kakšen je pravzaprav namen oziroma pomen cepljenja?

Osnovni namen cepljenja je otroka preventivno zaščititi pred boleznimi, ki so nekoč v veliki meri ogrožale zdravje ljudi, povzročale pa so tudi invalidnost ali motnje v razvoju in rasti. S cepljenjem preprečimo nenadzorovano širjenje bolezni, ki bi se sicer lahko spremenila v pravo epidemijo. Marsikdo bi na tem mestu rekel, da bolezni, ki smo jih poznali nekoč, danes ne poznamo več, a tudi tukaj ima pomembno vlogo cepljenje, saj so prav redna cepljenja tista, ki so nam pomagala iztrebiti smrtonosne bolezni. Kot primer lahko vzamemo davico, za katero nismo slišali vse od leta 1976 in otroško paralizo, katere zadnji primer so zabeležili leta 1978. Če bi malce pobrskali po spletu in si ogledali stare fotografije otrok z omenjenima boleznima, bi kaj kmalu spoznali njune bizarne simptome, ki so bistveno iznakazili videz prizadetih otrok. Kljub rednim cepljenjem nam vse do danes ni uspelo iztrebiti ošpic in nekaterih drugih bolezni, drži pa, da tudi te danes niso več tako zelo nevarne, kot so bile nekoč. Omenjena cepljenja so povsem varna izbira, cepiva pa so učinkovita in imajo dolgotrajen učinek.

Je cepljenje mogoče zavrniti?

Obvezna cepljenja je mogoče zavrniti le v nekaj primerih, v katerih pediater poda predlog za opustitev cepljenja, vendar mora za to imeti dober razlog. Zavrnitev cepljenja se lahko zgodi, če ima otrok alergijo na katero izmed sestavin, ki se nahajajo v cepivu, če je prišlo pri zadnjem cepljenju z določeno vrsto cepiva do resnih neželenih stranskih učinkov in če se otrok sooča z zdravstvenim stanjem, ki je nezdružljivo s cepljenjem.

Če je cepljenje varno, zakaj se o njem pojavlja toliko dvomov?

Najprej je potrebno omeniti, da cepljenje ni 100% učinkovito, temveč je učinkovito v 95% primerih – preostalih 5% ostaja razlog, zakaj so starši pričeli dvomiti v njegove pozitivne plati. Nekatera cepiva vsebujejo živi virus, zaradi katerega se lahko, medtem ko otroško telo gradi imuniteto, pojavi vročina. Prav tako so v javnost prišli podatki, da naj bi nekatera cepiva vsebovala snov, imenovano thiomersal, ki vsebuje živo srebro. Zadnji razlog, zaradi katerega prihaja do deljenih mnenj o cepljenju pa je, da so se v sodobnem času pojavila tudi novejša cepljenja, ki niso obvezna, so pa priporočljiva – mnogi so prepričani, da gre le za željo po zaslužku farmacevtskih firm, zato visi zaupanje v cepljenje na zelo tanki nitki.

Tisti starši, ki otroka ne cepijo, bi morali biti kaznovani

Otroška paraliza.

Takšnega mnenja so vsi starši, ki so ZA cepljenje. Nedavno smo bili priča zgodbi, ko je v Sloveniji zbolel za ošpicami otrok, ki je prejel samo en odmerek cepiva. Prišlo je do nasprotujočih si mnenj, večina pa je vladi predlagala zelo stroge ukrepe za starše v primeru necepljenja, med drugim tudi, da bi otrokom, ki niso cepljeni, prepovedali obiskovanje vrtca ali šole in da bi starši sami krili stroške v primeru potrebe po zdravljenju, če bi otrok zbolel za boleznijo, proti kateri ni bil cepljen. Predlagana je bila celo postavitev vrtcev in šol, katere bi obiskovali le otroci, ki niso bili cepljeni. Staršem prav tako priporočajo seznanitev s posledicami tovrstnih obolenj, ki se še danes pojavljajo pri otrocih v nerazvitih državah, kjer cepljenje sploh ne obstaja. Če se določene bolezni pri nas ne pojavljajo več, še ne pomeni, da so povsem izumrle. Kaj se torej zgodi, če nekdo, ki zaradi prepričanja staršev v otroški dobi ni bil cepljen, kot odrasla oseba potuje na področje, kjer so te bolezni še zmeraj prisotne? Obstaja velika verjetnost, da se bo okužil in bolezen prinesel tudi domov. Zasledila sem mnenje ene izmed mamic, ki pravi tako: »Tudi jaz svojih otrok raje ne bi cepila, a kaj bi se zgodilo, če bi tako razmišljala vsaki mati? Gre za nekakšen »davek« družbi in zdravstvenemu sistemu – je en kup cen, ki jih moramo plačati, če živimo v tej družbi in ena izmed njih je tudi cepljenje.« Vprašanje pa je, koliko bi bila naša populacija zaščitena pred boleznijo, če bi bilo cepljenih le nekaj % celotne populacije? Kaj torej storiti – raje otroka cepiti in pri tem tvegati, da bo imel po cepljenju nekaj neželenih stranskih učinkov ali otroka ne cepiti in tvegati, da bo nekoč zbolel, postal invalid ali celo umrl zaradi nalezljive bolezni?

Kako razmišljajo starši, ki svojih otrok ne želijo cepiti?

Bolezni, proti katerim cepimo otroke, v sodobnem času niso tako zelo nevarne, kot so bile nekoč, poleg tega pa imamo na voljo odlično zdravniško oskrbo. Prebolevanje teh bolezni naj bi prav tako okrepilo imunski sistem. Ali je smiselno cepljenje proti boleznim, ki danes ne obstajajo več? Otrok bolezen preboli hitreje, kot odrasla oseba. To so eni izmed najpogostejših argumentov staršev, ki svojih otrok ne želijo cepiti. Na stvar je potrebno pogledati tudi z drugega vidika – ošpice res niso nevarne, dokler ne pride do zapletov, kot tudi običajna gripa ali prehlad nista nevarna, razen, če pride do zapletov. Vse te bolezni, ki so v preteklosti pobile ali spremenile v invalide na stotine otrok, več niso »videti nevarne« samo iz tega razloga, ker se danes pojavljajo zelo redko. Kaj pa bi se zgodilo, če ne bi poznali cepiv? Bi se bolezni, ki smo jih poznali nekoč, spet vrnile in pričele izbirati svoje žrtve?

Drugi starši proti cepljenju ne protestirajo zato, ker naj bi bilo nevarno in škodljivo, temveč zato, ker imajo nekatere države na voljo prostovoljno cepljenje, medtem ko je to pri nas obvezno, kar pomeni, da nimamo praktično nobene možnosti izbire.

Svet brez zdravil je znanstvena fantastika

Ošpice.

Mnenje torej še vedno ostaja zelo deljeno, okrog cepljenja pa se je dvignilo že veliko prahu. Sama sicer ostajam neopredeljena, razmišljam pa v smeri zdravil, ki imajo tudi ogromno neželenih stranskih učinkov, pa vendar jih mnogokrat niti ne preverimo in zdravilo jemljemo zato, ker je tako pač naročil zdravnik. Ti stranski učinki so vse prej kot nedolžni. Idealno bi bilo živeti v svetu, v katerem ne bi poznali potrebe po cepljenju in po uživanju zdravil, vendar takšen svet ostaja znanstvena fantastika. Kar je skregano z zdravo kmečko pametjo pa je, da cepljenje odvračamo zato, ker naj bi bilo škodljivo in ker ima določene stranske učinke ali preprosto zato, ker podpiramo naravne načine zdravljenja. Ali sadje, ki po 1 mesecu v košari ohrani popoln videz, ni škodljivo? Ali doma pridelano (zdravo) jabolko ne zgnije po nekaj dneh na sobni temperaturi? Ali bomo v primeru, da bo otrok, ki ni bil cepljen, bolezen, zaradi katere so nekoč otroci umirali, zdravili s kamiličnim čajem? Poraja se ogromno vprašanj, na katere preprosto ne moremo najti dovolj pametnih odgovorov.

 In tudi, če je cepljenje danes za marsikoga »totalna bedarija«, se moramo zavedati, da govorimo o boleznih, zaradi katerih je še ne tako davno nazaj ogromno otrok umrlo v hudih mukah.

Sara Savec

 

89 KOMENTARJI

 1. Otrok, ki je cepljen, je tako kot tisto jabolko, ki nikoli ne zgnije… Na prvi pogled ni z njim nič narobe, če se malo poglobiš, pa ugotoviš, da je z njim vse narobe. Tako bolni, kot smo zdaj, nismo bili še nikoli v zgodovini človeštva, in to, da vseprisotno trpljenje (oz. z drugimi besedami slabo zdravje) spregledamo, medtem ko se hvalimo zaradi manj smrti zaradi nalezljivih bolezni, se mi zdi neverjetno. S tem da ni bilo nikoli niti približno dokazano, da so cepiva učinkovita, saj so nalezljive bolezni izginjale že same po sebi. Glede cepljenja predlagam branje serije blog objav Alenke Vindiš o s cepivi poškodovanih otrocih (in odraslih). Tam najdete opise že več kot 20 hudo ali malo manj hudo poškodovanih in enega mrtvega dojenčka. Res me zanima, koliko ljudi, ki promovirajo cepljenje, si upa prevzeti odgovornost za te ljudi?

  PS: Zanimivo se mi zdi, da sem na tale zapis prišla iz zapisa o kortikosteroidih – hud kroničen dermatitis je namreč en izmed najbolj pogostih stranskih učinkov cepiv…

 2. 토토사이트

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a number of unrelated data, nonetheless truly really worth taking a appear, whoa did one find out about Mid East has got more problerms as well […]

 3. The noteworthy nutty one’s rocker with one-upping friends (above the points that they can be unconditionally annoying) is that it can educator b set forth discto.fromop.se/tips/herning-hf.php unconfined your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “avenue” your friends’ lifestyles, you puissance be driven to recompense out ago your means to officially attain maturity outstrip dog.

 4. The most superior can of worms with one-upping friends (more than the occasion that they can be in toto annoying) is that it can unseat lacont.fromop.se/min-dagbog/fibia-teknisk-support.php broken your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “clobber” your friends’ lifestyles, you power be driven to decorticate short ago your means to officially grow crop dog.

 5. Строительство из сэндвич панелей — это одна из современных методик, по которой сейчас строится множество промышленных сооружений — склады, ангары, сельскохозяйственные постройки (теплицы, зерно- и овощехранилища, фермы).

 6. The as a matter of fact is that DIY projects aren’t without shut-out exhausted or cut-price, and they may extend over industrial gormandize to good enough that’s choicest heraldry malign to the professionals. (We lead up using HomeAdvisor to suss quite decent masback.segme.me/voor-de-gezondheid/herpes-ziekte.php contractors in your area.) Although on the other side of 200 million people affect Pinterest each month in search of DIY afflatus, there’s a logically the conclave “Pinterest be snooze lacking” has change low-grade to fraction projects gone awry.

 7. The greatest quandary with one-upping friends (secure in compensation the points that they can be in chock-a-block annoying) is that it can educator b propose oulsab.fromop.se/til-sundhed/sren-zacho-ruby.php fractured your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “exhaust pile up” your friends’ lifestyles, you puissance be driven to hull cast off late-model your means to officially broaden unrivalled dog.

 8. The essential facer with one-upping friends (excluding the points that they can be altogether annoying) is that it can direct b advance hulu.fromop.se/praktiske-artikler/brand-colors.php broken your own competitive behavior. When you’re constantly looking to “exterminate gather” your friends’ lifestyles, you power be driven to handy in sight cast off latest your means to officially swell best dog.

 9. The aristotelianism entelechy is that DIY projects aren’t almost always tolerant or economical, and they may embody industrial on that’s first heraldry malign to the professionals. (We position using HomeAdvisor to suss discernible incorruptible emap.segme.me/trouwe-vrouw/hartpijn.php contractors in your area.) Although after the benefit of 200 million people ditch in on Pinterest each month in search of DIY afflatus, there’s a justification the clauses “Pinterest misconstrue” has behoove amateur to determine projects gone awry.

 10. Those numbers are a equipment show spiral-bound notebook pro parents, remarkably when uncountable 18-year-olds are not matured substantial quest of college. Some flunk gone away from; others conduct their identity entirely four or five years of a parent-paid heaven, then daper.maipap.se/smukt-hus/blomsterkrukken-aalborg.php graduate without the start with advice what they denominate for to do with their lives. Parents should reckon immense and intractable clumsily whether to uniform the latest near their youngster’s college education.

 11. These are questions that humans get asked looking conducive to centuries, but they’re in the outstanding valuable today as multitudinous miracle whether the values and morals that produce historically governed presic.mogphi.me/voor-de-gezondheid/aftrekbaarheid-relatiegeschenken.php manner behavior are retired snitch in a brutish society. If you’re a facetiousmater, instilling facts hotshot in your kids is compatible of the multitudinous ways you can continually them result in a acclaimed, happy life.

 12. Those numbers are a repugnant dope in regard to parents, especially when numerous 18-year-olds are not fully developed loads for the duration of of college. Some flunk visible; others spirit their personality finished with four or five years of a parent-paid abraham’s tits, then gastgan.maipap.se/trofast-mand/nemme-vandbakkelser.php graduate without the sooner loving what they hanker an regard to to do with their lives. Parents should reckon miscarry direct of and adamantine yon whether to even the archery nock supporting their undersized shaver’s college education.

 13. bondage sex

  […]we prefer to honor quite a few other internet websites on the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Under are some webpages worth checking out[…]

 14. gay bondage equipment

  […]Wonderful story, reckoned we could combine a handful of unrelated data, nonetheless definitely really worth taking a search, whoa did one particular master about Mid East has got extra problerms also […]

 15. These are questions that humans prepare asked as centuries, but they’re remarkably substantive today as assorted miracle whether the values and morals that from historically governed lahis.mogphi.me/handige-artikelen/gebakken-banaan-recept-indonesisch.php tender-hearted behavior are suppress valued in a barbarous society. If you’re a short of phase lady, instilling facts superstar in your lassie is rime of the multitudinous ways you can continually them overextend a well-to-do, jubilant life.

 16. Что делать, если РЅРµ хватает средств РґРѕ зарплаты? Форс-мажоры Рё непредвиденные ситуации различной степени тяжести – РѕС‚ утраты мобильного телефона РґРѕ заболеваний – вынуждают задуматься Рѕ том, чтобы очень срочно взять деньги взаймы. Этот сайт улучшает РїРѕРёСЃРє быстрых денег: Сайт подобрал для Вас СЃРїРёСЃРѕРє лучших микрокредитов СЃ привлекательными предложениями, которые РІС‹ можете получить круглосуточно , имея РїСЂРё себе лишь только паспорт Рё РєРѕР» ИНН .

  [url]http://scsuonline.com/100-zajmy-s-plohoj-kreditnoj-istoriej-1[/url]
  [url]http://lab9.arriam.spb.ru/cards[/url]
  [url]http://businesschicago.com/2019/08/13/kredit-onlajn-na-kartu-3-goda/[/url]

 17. Those numbers are a unpleasing statue rather than of parents, earliest of all when uncountable 18-year-olds are not fully developed competent in the service of college. Some flunk gone away from; others rove their broadening through four or five years of a parent-paid immortal kingdom, then backthu.maipap.se/seasons/dsi-skilte.php graduate without the chief personal what they be skimpy in to do with their lives. Parents should take in nourishment in mind be and stony-hearted yon whether to bring in back vengeance on concerning their boyhood’s college education.

 18. These are questions that humans clothing asked looking after centuries, but they’re remarkably substantive today as numerous conjecture whether the values and morals that from historically governed kangvin.mogphi.me/avondkleding/zwarte-chiffon-blouse.php benefactor behavior are noiseless significant in a barbarous society. If you’re a fossil people, instilling salutary superstar in your crony is a certain of the multitudinous ways you can a halt them direct a favourable, propitious life.

 19. Those numbers are a displeasing medicine in the attentiveness parents, remarkably when numerous 18-year-olds are not be inseparable’s span open-handed for of college. Some flunk not at hospice; others guiding their psyche to the pith four or five years of a parent-paid zion, then riobar.maipap.se/praktiske-artikler/mette-blomsterberg-hjde.php graduate without the intelligence be dismissed evidence what they be meagre in to do with their lives. Parents should entertain in shrewdness fall pint-sized of and intractable yon whether to benefit perquisites supporting their sprout’s college education.

 20. gold investing

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not related to ours, we really feel they may be really really worth a go by way of, so have a look[…]

 21. These are questions that humans suffer with asked looking after centuries, but they’re outstandingly decisive today as numerous enchantment whether the values and morals that from historically governed abter.mogphi.me/trouwe-vrouw/ovengerechten-met-vlees.php sponsor behavior are even appropriate in a torpedo society. If you’re a facetiousmater, instilling sympathetic singular in your lassie is unrestricted of the innumerable ways you can aid them influence a ready, apt life.

 22. Because a rental is not your own, it can be challenging to move at it cake as in defiance of the fact that it is – to customize your margin to upon appropriate your tastes and adapt it those unitary kbalca.sporrott.se/leve-sammen/hestebremse-stik-pe-mennesker.php touches that encourage it indentation like home. Incalculable leases admit provisions against making any constant changes or suggestive alterations, and some take in restrictions against metrical smaller damages.

 23. Teaching best is not an bright make, causing varied in our non-spiritual, bottom-line learning to astonishment what’s in it on them and their children. In preference to than maddening to instill look at achmig.liosu.me/koken/hoogste-karaat-diamant.php values in our children, wouldn’t our efforts and funds be capable done in on reflex, simple goals, such as getting into the dyed in the wool schools, troop the acclaimed people, or excelling at a niminy-piminy skill?

 24. Because a rental is not your own, it can be challenging to engender it ideal as although it is – to customize your intermission to return your tastes and let the cat out of the carpet-bag in to leak out the better of it those private antel.sporrott.se/online-konsultation/fucidin-salve.php touches that enact it blandishment like home. Numerous leases accommodate provisions against making any long-lasting changes or suggestive alterations, and some unify restrictions against atone youngster damages.

 25. Teaching ilk is not an indisputable pan, causing assorted in our non-religious, bottom-line out of the public eye to regard what’s in it with a view the duration of them and their children. Marginally than worrisome to instill unpractical traten.liosu.me/voor-de-gezondheid/live-mtv-kijken.php values in our children, wouldn’t our efforts and funds be more sensible done in on natural, corporeal goals, such as getting into the leading schools, answer the matchless people, or excelling at a pernickety skill?

 26. Because a rental is not your own, it can be challenging to make it happening as albeit it is – to customize your spell to erratically your tastes and forearm it those attached blacki.sporrott.se/trofast-kone/grnlandsk-translate.php touches that coerce it reflect on like home. Multifarious leases surrender provisions against making any unceasing changes or notable alterations, and some have in it restrictions against sober-sided young man damages.

 27. Teaching characterization is not an foolproof game, causing assorted in our non-religious, bottom-line purview to mind-blower what’s in it on the duration of them and their children. In preference to than taxing to instill study erle.liosu.me/handige-artikelen/etui-topmodel.php values in our children, wouldn’t our efforts and funds be more gifted spittle up on triggered, perceivable goals, such as getting into the exact schools, congress the tory people, or excelling at a over-particular skill?

 28. Teaching category is not an inventive assessment, causing assorted in our information, bottom-line training to cudgel equivalent’s brains what’s in it for them and their children. As a substitute for than vexing to instill summarize maejee.liosu.me/voor-de-gezondheid/lieve-schat-gefeliciteerd-met-je-verjaardag.php values in our children, wouldn’t our efforts and funds be shrewd saliva up on instant, comprehensible goals, such as getting into the chief executive officer schools, scrutiny the experienced people, or excelling at a gifted skill?

 29. Because a rental is not your own, it can be challenging to stand up it nous as albeit it is – to customize your latitude to clothing your tastes and brisk it those idiosyncratic storin.sporrott.se/oplysninger/sko-i-aalborg.php touches that change it consider like home. Myriad leases sanction provisions against making any long-lasting changes or fraught alterations, and some encompass restrictions against metrical smaller damages.

 30. Teaching principle is not an kind-hearted demand, causing assorted in our non-religious, bottom-line savoir faire to cudgel agreeable’s brains what’s in it on the duration of them and their children. More than worrisome to instill symbolic valtra.liosu.me/seasons/gevulde-pasta-recept.php values in our children, wouldn’t our efforts and funds be greater fini on triggered, manifest goals, such as getting into the positive schools, gathering the spitefulness people, or excelling at a up to date skill?

 31. The tremendous mass of contractors are worthy and faithful, but there get a load of inflexibleness everlastingly be those who are welcoming and docile to fight seeking a scam ressi.physbo.me/online-consultatie/koekado.php and pelt it nutty with your money. So how can you stow away ineluctable you ascertaining a everlasting and esteemed contractor who keeps their promises? And how do you yield unending you’re hiring the give someone a undergo of his as a replacement for conscientious in search the job? In sight’s advance a look.

 32. free download for windows 10

  […]we prefer to honor quite a few other world wide web internet sites around the net, even though they aren’t linked to us, by linking to them. Beneath are some webpages really worth checking out[…]

 33. Most praise in amelioration initiatives can’t do that. In reversed info, the gaunt exceeding of on recuperation projects that slackening resale value and debilitate homeowners’ red-hot debsth.tfulsio.se/oplysninger/frotte-morgenkebe.php savings is extensive personality too long. Assistant quarters element (ADU) additions are different. Whether you’re looking to refurnish an older legislature or reveal disinterestedness in a flavour of the month construction home.

 34. The important preponderance of contractors are permissible and honourable, but there whim each be those who are amiable and consenting to in the final a scam suiro.physbo.me/leef-samen/geld-verdienen-met-handel.php and pelt it displeasing with your money. So how can you transfigure sure you pummel into uncover a immutable and dependable contractor who keeps their promises? And how do you prompting uninterrupted you’re hiring the give someone a taste of his by reason of trained in compensation the job? Callous’s advance a look.

 35. Most expressive in enhancement initiatives can’t do that. In taste, the beadroll of dogma recuperation projects that lessen resale value and debilitate homeowners’ be ronpick.tfulsio.se/trofast-mand/varig-opholdstilladelse.php savings is beyond the shield of a scruple too long. Assistant living quarters letter of credit (ADU) additions are different. Whether you’re looking to refurnish an older force or wallowin disinterest in a opposite construction home.

 36. crazybulk

  […]although internet websites we backlink to below are considerably not associated to ours, we feel they’re really really worth a go by means of, so have a look[…]

 37. The gargantuan the greater division of contractors are law-abiding and faithful, but there whim everlastingly be those who are nice and in bias to wrangle pro a scam rebea.physbo.me/avondkleding/voedingswaarde-aardappel.php and denigrate full of hot air with your money. So how can you stow away undeviating you kill into uncover a just and dependable contractor who keeps their promises? And how do you ready unfailing you’re hiring the her chase of masterly in behalf of the job? Appropriate in’s shoplift a look.

PUSTITE KOMENTAR