Kako se znebiti madežev na oblačilih?

4216
Teenage girl (16-18) looking at ketchup stains on white dress

Nič ni bolj nadležno od trdovratnega madeža na novi obleki. Z malo znanja in izkušenj lahko z oblačil odstranimo tudi najbolj trdovratne madeže. Trik z Radensko zagotovo že poznate, za vas pa smo izbrskali še nekaj drugih rešitev, ki vam jih predstavljamo v prispevku.

Katerega koli izmed njih boste uporabili, si je nekaj vredno zapomniti. Prej, ko poskrbimo za madež, boljše rezultate bomo dosegli. Madeža se je najbolje lotiti isti trenutek, ko nastane. Če nimamo pri roki nič drugega, lahko za začetek uporabimo ledeno kocko iz pijače, ki bo madež zmočila in nam tako malce podaljšala »čas za ukrepanje«. Druga stvar, ki jo moramo vedeti pa je, da je potrebno madež pred sušenjem obleke v celoti odstraniti, saj toplota običajno prispeva k njegovemu trajnemu obstoju.

 1. Madež, ki ga povzroči barva. Sveže barve madeže je najenostavneje odstraniti, zadeva pa se spremeni, ko se barvni madež zasuši. Če je mogoče, madež takoj speremo s hladno vodo in oblačilo nato operemo na najvišji možni temperaturi, ki jo tkanina še dovoljuje. Ista metoda bi morala učinkovati pri madežih kave, čaja in črnila.
 2. Beljakovinski madeži. V to skupino bomo uvrstili tiste, ki nastanejo zaradi bruhanja, znoja in krvi. Gre za organske madeže, ki jih je najbolje odstraniti z alkalno raztopino. Tudi encimi lahko pomagajo razgraditi beljakovine. Najdemo jih v večini detergentov.
 3. Omake in ličila na oblačilih. Vsakemu žar mojstru se lahko zgodi, da se na njegovi obleki znajde omaka za žar ali kakšen kečap. Podobno, kot se lahko vsaki ženski zgodi, da se na njeni obleki znajdejo ostanki šminke, senčila, pudra in drugih ličil. Za oba primera velja enak način ukrepanja. Najprej madež speremo s hladno vodo, nato pa uporabimo detergent, s katerim madež dobro zdrgnemo. Speremo detergent, obleka pa roma direktno v pranje.
 4. Sladoledni madeži in madeži mlečnih izdelkov. Sveže madeže odstranimo tako, da obleko namakamo v hladni vodi. Če se je madež že zasušil, najprej s tkanine postrgamo madež kolikor se da, nato obleko za nekaj ur namočimo v hladno vodo z detergentom. Obleko operemo v topli vodi. Če je madež še vedno prisoten, ponovimo namakanje v hladni vodi z detergentom in pranje.
 5. Sadje in sadni sokovi na oblačilih. Če se bo madež zasušil, bo po pranju na tkanini ostala rjava barva. Da bi se temu izognili, najprej madež dobro zmočimo, nato tkanino operemo v pralnem stroju. V skrajnem primeru si lahko pomagamo z belilom.

Še nekaj hitrih trikov za odstranjevanje madežev, ki bi jih morali poznati:

 • Zelene madeže, ki jih povzroči trava, najhitreje odstranimo z oblačila s pomočjo jajčnega beljaka, ki ga razžvrkljamo in polijemo po madežu. Prav tako je mogoče travnate madeže odstraniti z uporabo zobne ščetke in zobne paste.
 • Trdovratne madeže lahko odstranimo z mešanico alkoholnega kisa in vode.
 • Kadar se na majici znajde kečap, si lahko pomagamo z otroškim pudrom, ki ga nanesemo na madež in počakamo, da se posuši. Nato madež speremo. Če to ne deluje, lahko poskusimo z mešanico vode in glicerina v razmerju 1:1.
 • Madeže šminke lahko z oblačila odstranimo z uporabo laka za lase. Šminko lahko odstranimo tudi s pomočjo koščka kruha (ne skorje, temveč mehke sredice). Kruh vtiramo v madež toliko časa, dokler ta ne izgine.
 • Madeže, ki jih povzroči potenje, lahko odstranimo z mešanico vinskega kamna, aspirina in tople vode, ki jo pustimo delovati vsaj 20 minut, nakar oblačilo speremo s toplo vodo.
 • Rdečilo je mogoče odstraniti z uporabo vlažilnih robčkov.
 • Kri na oblačilih najprej speremo s hladno vodo, še bolje bo, če uporabimo Radensko. Madež nato potresemo z jedilno soljo, ki bo vase absorbirala kri, nato pa oblačilo operemo.
 • Maščobo z oblačil odstranimo tako, da jo posujemo s koruznim škrobom, ki naj deluje vsaj nekaj minut, preden s krtačko zdrgnemo madež proč.
 • Čajne madeže odstranimo z uporabo sladkane vode.
 • Tudi pena za britje se je izkazala kot učinkovita pri odstranjevanju ličil s površine oblek.

Zapomnimo si torej naslednja tri pravila:

 • Dlje časa, kot je madež na oblačilu, težje ga bomo odstranili.
 • Madeža nikar ne drgnite, če ga niste prej zmočili z vodo. Suho drgnjenje bo poskrbelo, da se bo madež dobesedno vpil v tkanino.
 • Preden obleko posušite, se prepričajte, ali je madež zares v celoti odstranjen, sicer se ga ne boste več mogli znebiti.

Sara Savec

 

PUSTITE KOMENTAR