Naprej na vsebino

Shod “mirovnikov” na Trgu republike sovražno uperjen proti SLS in SDS

Slovenci smo že vajeni nizkih udarcev v ciljni ravnini volitev, ki so bili v preteklosti usmerjeni predvsem proti desnici. Danes se je na Trgu republike zbralo med 2000 in 3000 protestnikov iz različnih organizacij pod geslom Brez Strahu, uradno zato, ker se zavzemajo proti politiki sovraštva in nehumani politiki. Z rdečimi baloni v obliki srca in transparenti v rokah so opozorili, da je treba sovraštvo ustaviti, dokler je čas. Opozorili so na različne oblike sovraštva – nacionalizem, rasizem, sovraštvo proti ženskam, izkoriščanje delavcev – in obsodili ustrahovanje in manipulacije.

Za shod krivijo SLS in SDS

Ni skrivnost, da je shod uperjen v desni politični blok, predvsem SLS, kjer so začeli opozarjati na težave ilegalnih migracij in SDS, ki je na probleme opozarjali tudi v državnem zboru. Obe stranki stojita na stališču, da je potrebno najprej poskrbeti za državljane Republike Slovenije, šele potem pa za tiste, ki v Slovenijo prihajajo iz ekonomskih vzgibov. Že od samega začetka so takšna stališča označena s ksenofobijo, rasizmom in fašizmom. V Sloveniji pač ni dovoljeno povedati, da Slovenija ni le Ahmad in da je potrebno poskrbeti za naše državljane.

Žalostno je, da se mnogi zbrani na Trgu niti ne zavedajo, da je njihov shod ravno tako sovražni govor, kot želijo prikazati druge. V Sloveniji je dovoljeno, da temnopolti reče, da je ponosen, da je »nigro«, da musliman reče, da je musliman, da homoseksualec reče, da je homoseksualec, a ko Slovenec pove, da je ponosen, da je Slovenec in da bo najprej poskrbel za svoje, je označen za rasista in sovražno nastrojenega.

»Stran s sovražnim« je bilo moč slišati med zbranimi, a človek ne more mimo dejstva, da je bil shod organiziran ravno v času, ko desnici kaže na zmago in postaja jasno, da bo prihodnja vlada desna. Hkrati pa se človek vpraša, kje so vsi ti protestniki takrat, ko se dogaja nasilje med mladino, ter so zmerljivke čefur, južnjak, ustaš in še milina, ter se besed »ubil te bom, stolkel te bom« napoved resničnega dejanja. Še bolj pa je žalostno, da je v Sloveniji Ahmed bolj pomemben, kot Micka in Franc, ki sta celo življenje, več generacij živela in plačevala davke v Sloveniji, zdaj pa prosačita za košček kruha in streho nad glavo. »Shod@BrezStrahu proti @strankiSLS in drugim ni uspel. Slovence je namreč bolj strah, ko gledajo, da 2000 ljudi zboruje v prepričanju, da Slovenija JE samo Ahmed,« je na tweetu zapisal podpredsednik SLS Primož Jelševar, kjer so v odgovor protestnikom izobesili transparent z napisom: “Kdaj boste demonstrirali zame? Jože iz Dupleka, 500 EUR za 40 let garanja.

V SLS so v odgovor protestnikom na razobesili transparent: Kdaj boste demonstrirali zame? Jože iz Dupleka, 500 EUR za 40 let garanja.

Ali desnica res samo ustrahuje?

Pred prvim migrantskim valom je le SLS opozarjala na posledice, nevarnosti in pozivala k zaprtju mej. Pripravili so tudi strategijo reševanja problema v izvoru, Svetovnega partnerstva za mir in sklic Svetovne varnostne konference, vendar so bili preslišani. Zgodil se je prvi migrantski val, kjer smo imeli Slovenci več sreče, kot pameti, da smo odnesli tako dobro. Tako pa ne bi bilo brez pomoči mnogih prostovoljcev in organizacij, ki so priskočili na pomoč, niso pa se medijsko izpostavljali.

SLS je s kampanijo Slovenija spreglej! opozarjala mnogo preden se je  Evropa soočila s terorističnimi napadi, kot posledico ilegalnih migracij.

Težko je spregledati mnoge teroristične napade v Evropi, posilstva, ter nasilja, ki so jih zagrešili teroristi pomešani med migranti. Kasneje se je izkazalo, da so šli čez Slovensko ozemlje. Še bolj pa je žalostno, da goreči zagovorniki primerjajo vojno na Balkanu in begunce z ilegalnimi migracijami, ki se v evropi dogajajo iz povsem ekonomskih vzgibov.

Shod Brez strahu tako ni bil shod proti sovražnemu govoru, ni bil nepolitični shod, niti ni opravil svojega poslanstva, ki naj bi bil manj strahu v Sloveniji. Nasprotno, to je bil žalosten in neuspešen predvolilni shod levega bloka, ki trepeta ob dejstvu da volitve izgublja in je za omilitev posledic tega pripravljen izkoristiti mlade, ter zastaviti vse, kar je v Sloveniji ostalo slovenskega. 

Metod Kranjc

2
Komentarji

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RezkaJožef Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
Jožef
Guest
Jožef

Vemo, kdo demonstrira. Povedati jim moramo, da naj začno delati in si sami v znoju svojega dela zaslužijo vsakdanji kruh.
Dovolj dolgo so se šlepali na naš račin

Rezka
Guest
Rezka

Groza – nisem desničarke, niti levičarka, ampak me je res groza tega, da se takole tlači in tepta po slovenskem narodu in to prav tisti osebki ali pa njihovi potomci, ki jih je delovno marljiv slovenski narod sprejel kot sebi enake, da sedaj lahko varno in brezkrbno v Sloveniji uživa sadove, ki jih pretežno pridelajo pridne slovenske roke. Se v celoti strinjam z zgoraj napisanim člankom in dodajam : Žal je Slovenija že preplavljena s tujim neslovenskim sovraštvom in tega ni videti konca, ampak je vedno huje. Vse to se počne skrbno in organizirano – vendar opazno pred očmi javnosti… Read more »

Prijava na e-novice