Špela Čeperlin: Poletni znoj pod milim nebom

1301

Komaj dočakano “poletje” je tukaj.  Naša telovadnica se preseli na zrak, izkoristimo tople dni za kolesarjenje, rolanje, skupinske športe kot je odbojka na mivki ali pa se odpeljemo na bližnje jezero in se razgibamo s supanjem. V tem letnem času lahko zase najdeš cel kup aktivnosti na zraku. Možnosti za vadbo so neomejene. Vadbe so brezplačne, učinkovite in izvajaš jih kadar imaš čas.

Kaj pa če še nisi delal treninga na prostem? Nič hudega. Samo začni. Večina plaž organizira vodeno aerobiko v vodi, za začetek bo dovolj. Potem pa raziskuj dalje. Pripomočke za vadbo poišči kar v naravi, ne glede na to, kje si. Vadiš lahko v športni opremi, bos, na plaži, travi, v gorah, v vodi ali na vodi.  Izkoristi vsak večji kamen, stopnico, klop, drevo ali škarpo. Pomagaj si s kakšno žogo, kolebnico, utežjo (ki si ji narediš kar iz steklenice napolnjene s peskom) ali palico. Poišči v sebi skriti delček iznajdljivosti in pri vsaki dejavnosti, aktivnosti naredi nekaj zase. Treniraš lahko v času, ko skupaj s svojim otrokom mečeš kamenje v vodo – stisni trebušne mišice in napni roke, ko hodiš po stopnicah si okrepiš ritne mišice in ko plavaš ne pozabi na svoj hrbet in prsa. Dvigni 5 krat svoj trup na drevo, medtem ko tečeš, naredi sklece, počepe ali pa preprosto naredi samo plank. Pomagaj si z vajami, ki jih delaš na pilatesu ali v fitnesu. Lastna teža je odlična različica treninga na napravah.

Odlična možnost vadbe na prostem doma ali na dopustu je, da kar na drevo privežeš TRX trak in na njem izvajaš neomejeno število vaj.

Vaje delaj intenzivno in ne pozabi na pravilno dihanje. Pred vadbo se dobro ogrej in po vadbi dobro ohladi svoje mišice z razteznimi vajami.

Čas na morju ali jezeru pa izkoristi za surfanje, wakeboarding, smučanje, supanje in veslanje. Naj ti povem, da je zelo popularno izvajati vaje na supu ali sup yogo. Ti športi  te ne bodo samo telesno okrepili, ampak popolnoma energetsko napolnili. Kdaj pa poskusi tudi trening v dvoje ali pa malo daljši in težji vzpon v hribe. Vsak lahko najde nekaj zase.

Treningi na prostem so sigurno eni najbolj zdravih. Poleg gibanja se še dobro predihamo, požene nam kri po telesu in poskrbimo še za vitamin D.

Kadar nam vreme ne dopušča da treniramo zunaj, lahko iste vaje delaš kar v hotelski sobi, v šotoru ali avtodomu. Uporabi domišljijo in preverjeno, po koncu treninga ne bo izključeno zadovoljstvo in nasmeh.

To poletje pojdi naprej s polno močjo, veliko energije, volje in zagnanosti.

Ne išči izgovorov, poskusi. Pa ne pozabi vključiti tudi svoje otroke in partnerja.

Špela

PUSTITE KOMENTAR