Naprej na vsebino

Sodelujte v dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov 2018

V Sloveniji na leto prižgemo več kot 20 milijonov nagrobnih svečk. Zato so mladi v Zagorju ob Savi leta 2008 osnovali projekt Manj svečk za manj grobov. Do letošnjega leta se je razširila že v 15. slovenskih občin (Trbovlje, Hrastnik, Zagorje ob Savi, Domžale, Sava, Litija, Šmartno, Grosuplje, Dobrepolje, Maribor, Celje, Velenje, Šmartno ob Paki, Logatec). Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov se je tako z leti razvila v pravo vseslovensko gibanje od ljudi za ljudi. Ljudje so ta koncept vzeli za svojega, kot platformo, ki jim omogoča, da v svojih lokalnih okoljih pomagajo drug drugemu.

Projekt je ekološko-humanitarne narave, ki želi na eni strani zmanjšati pretirano okraševanje grobov ob 1. novembru, na drugi strani pa zbrati sredstva za nakup opreme, ki rešuje življenja. Posamezniki tako lahko namesto nagrobne sveče, na svoj grob postavi zastavico sočutja, lahko jo tudi odnesejo domov. Zastavice se ne da kupiti, lahko jo dobite, ter zanjo prispevate za namen vsakega mesta posebej. Na ta način tudi lahko pokažete spoštovanje do preminulega in hkrati pomagate še živim.

V preteklih letih je bilo zbranih prek 250.000 € sredstev, ki so jih lokalni organizatorji namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošene otroke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenje, financirali smo nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V projektu vsako leto sodelujejo številne lokalne organizacije in občine ter prek 400 prostovoljcev, ki so v dneh okrog 1. novembra s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih, kjer obiskovalci v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Projekt je v slovenskem prostoru že dobro prepoznan in uveljavljen. Vsako leto raste in je medijsko zelo dobro pokrit s strani številnih medijskih hiš.

Fundacija Svečka, ki je organizator projekta vabi k sodelovanju v letošnji dobrodelni akcije vse zainteresirane:

  • posameznike, ki bi bili pripravljeni v svoji občini, s pomočjo Fundacije organizirati akcijo;
  • posameznike, ki poznajo ljudi, ali so sami tisti, ki bi nujno potrebujejo naprave, pripomočke … za katere so samoplačniki, a jih za življenje nujno potrebujejo;
  • prostovoljce, ki bi v občinah, kjer se akcija že odvija (Trbovlje, Hrastnik, Zagorje ob Savi, Domžale, Sava, Litija, Šmartno, Grosuplje, Dobrepolje, Maribor, Celje, Velenje, Šmartno ob Paki, Logatec,…) bili pripravljeni pomagati;
  • društva, organizacije, medije, ki bi bili pripravljeni projekt podpreti;
  • podjetja in posameznike, ki so pripravljeni, postati donatorji ali sponzorji projekta in pomagati k kakšnemu nasmehu več.

Vse, ki bi bili radi del zgodbe in skupaj s Fundacijo Svečka ustvarjati mozaik lepšega jutri pišite na uredništvo Slovenca, ki je medijski pokrovitelj letošnje dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov.

Alenka Gabrovec

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice