Naprej na vsebino

Teta Mici: Prevara boli, rešitev je …

»Sem mati 3 otrok, z možem sva poročena že 30 let in lani me je prevaral. Afero je končal in obljubil, da ne bo tega več počel, a jaz mu ne zaupam. Skupaj sva si ustvarila dom, tako da nimam nobenega namena iti in kakšni smrklji pustiti svoje žulje, hkrati pa tudi nimam kam. Najini dnevi so nevzdržni in večinoma jaz jočem, se kregava, intimna že leto nisva več. Jaz tega ne zdrži več, kaj naj naredim?«

Xsenja64

Draga Xsenja64, razumem vašo bolečino in stisko, a za korak dalje bo potrebno najprej marsikaj razumeti in razdelati. Vsekakor je prva stvar, na katero imate le vi odgovor, kaj vi želite. Želite biti še z njim, ker ga imate radi, ali ker želite obdržati svoj status in imeti finančno stabilnost. Prepričana sem, da je v 30. letih bilo marsikaj in predvidevam, da bodo vajini otroci počasi imeli otroke. Tako, da je rešitev iz tele zagate čisto preprosta in se začne ravno pri vaši odločitvi in odgovoru na vprašanje, zakaj še želite biti z njim.

Če dava predpostavko, da zaradi finančne varnosti in neke navezanosti, ki je zelo podobna ljubezni, a je daleč od tega, vam svetujem, da si najamete dobrega odvetnika, se ločite in preostanek svojega življenja preživite v miru in sreči. Ne glede na to, kaliko krat boste iz okolice slišali, da sta pa le bila tako lep par, da ste neumni, da se tako ne dela, ter da se morate zanj boriti … vedite dvoje, da ti vidijo tudi prepire, čutijo tudi napetost in da gledajo na zadevo z zelo tradicionalnega vidika, ki pravi, da »kar Bog združi, človek ne more razdružiti«, kar pomeni tudi to, da mora ženska vse pretrpeti, hkrati pa ti ne živijo z vama, ne čutijo vajino bolečino in strah. Živeti v odnosu, kjer ni zaupanja in so prepiri del vsakdana, je le pot v pekel, ki jo bo zaključila, ali kakšno nasilje, bolezen, ali še kaj hujšega. Veliko več zase, tudi za otroke boste naredili, če preprosto vzamete, kar vam pripada in začnete znova. Nehote boste otrokom pokazali, kako odrasli rešujejo težave – borijo se tako dolgo dokler je smiselno, potem pa zadevo zaključijo in prevzamejo odgovornost za svoja dejanja.

Verjamem, da možu zamerite in iščete odgovore na vsa mogoča vprašanja, a nekih pametnih odgovorov ni, konec koncev pa vas le ti, ne bi umirili, le odpirali bi novo vprašanje. Zato boste veliko več naredili, če boste šli dalje in če to pomeni ločitev, tudi OK, nikoli ni prepozno, da začnete znova. Zaslužite si srečo, zaslužite si nekoga, ki vas bo imel rad, z vsemi vašimi pomanjkljivostmi in vas sprejel takšno kot ste, ter rešitve za nestrinjanja iskal skupaj z vami, skupaj z vami rastel in skupaj z vami ustvarjal prihodnost.

Če ste mnenja, da je to le mož, potem je čas, da se s svojo bolečino, jezo in ranjenostjo tudi soočite. Razlog, zakaj vas je mož prevaral ve le on. Ne obstaja tu splošna definicija, ker toliko kot je ljudi, toliko je razlogov, ki pa imajo vsi eno skupno točko, nekaj ni bilo v redu v zakonu, kaj točno ni bilo njemu OK, ve le on sam. Lahko je naveličanost, mogoče se je počutil kastriranega, mogoče mu je bilo dolgčas … dejstvo pa je, da je kupica lastnega nezadovoljstva pripeljala tako daleč. Ne vrtajte tu preveč, ker nima smisla, saj bo on ujet le v zanko, ko ne bo več vedel, ali naj vam pove resnico, ali tisto kar vi želite slišati. To pa ne bo prineslo rezultatov. Ni važno, ali je bila to njegova prva in edina prevara, ali je to počel že celo življenje, saj ne spremeni dejstva, da je prevara bila in da je le ta načela vajino harmonijo. V kolikor boste odgovore iskali v strokovni literaturi boste kaj kmalu našli stavek, da »varalica enkrat je vedno varalica«. Mogoče res, a k temu spada tudi to, da ste v primeru, da so bile afere njegov življenjski slog, tudi sami čutili, da vam ni zvest, le priznati si morate, ter se vprašati, zakaj je bilo tokrat drugače, da je bil ujet. Ali je želel on biti ujet, ali so se pri vas zgodile spremembe, ter ste povedali na glas. Zelo težko je verjeti, da je gospodič po 30 letih srečnega zakona, naredil prvo in edino napako, ter se je zgodila slučajno in ga je ona zapeljala, on nemočen, pa je klonil. To so zgodbice za lahko noč.

V tej zgodbi ste trije, vidva in ona. Če vam je všeč, ali ne, ona nima nič kaj velikega s tem. Če je vedela, da je poročen, je tudi vedela v kaj se spušča in nikakor ni odgovornost na njej, ampak njemu. Če se on ni zavedal posledic, zakaj bi se jih ona. Če je tudi ona vezana, se mora zavedati posledic v relaciji do svojega partnerja, če je samska pa … življenje je prekratko. V kolikor pa ni vedela, je prevarana kot vi. Vidva pa sta kriva enako. Vem, da je slišati to grozno, ker je le on tisti, ki je varal, a žal je tako. Vedite, da ni bil to le trenutek, ampak je bila pot do tega koraka tlakovana z vajinim življenjem, z vsemi vajinimi prepiri, nesoglasji, razočaranji in razvrednotenji … Dokler ni potem splet okoliščin pripeljal do tega, da je on naredil usodni korak.

Vendar ni tu toliko pomembno, kaj je bilo, ampak kaj bo, kako bosta to razrešila. Če je on ljubezen vašega življenja, bosta morala začeti znova, na začetku. Spomnite se, kako je bilo tistih neka prvih mesecev, ko sta se spoznala. Obudite nazaj to. Če se sprašujete zakaj vi, če je pa on naredil napako. Ker nekdo mora narediti to in niste več stari 16 let, ko lahko trmasto v kotu vztrajate pri svojem. Torej organizirajte skupno pot na kraje, ki vama pomenijo veliko. Pogovorita se o tem, kako je bilo včasih, ko je bilo vse lepo, ko sta slišala kamne šumeti in travo rasti. Delajta majhne korake in bodi hvaležni za vsakega. Nič ni samoumevnega, nikoli ne pozabite tega. Povejte na glas, kaj si želite, ker žal vaš mož nima sposobnosti branja misli, prebudite otroka v sebi in bodite razigrani, igrivi in tista deklica/punca v katero se je zaljubil. Poskrbite zase, bodite urejeni, saj se boste le na ta način počutili privlačne. Nikoli in nikdar ne svojih dejanj pogojevati, ali celo izsiljevati, ker to ni ljubezen. Če ga imate resnično radi, mu boste dali razlog, da to občuti, vidi in vam v polnosti ljubezen vrne. Borite se zanj, ker potem se bo on začel boriti za vas. Verjemite, da če boste vi žareli, bo želel biti v vaši bližini. In če se sprašujete zakaj to, saj ne bo občutil krivde in bo menil, da lahko to dela dalje. Verjemite, da nobena obtožba, beseda ne boli tako močno, kot občutek krivde, ki ti jo nekdo prebudi. Ne prebudiš pa je tako, da ga soočiš z njegovimi dejanji, ter mu poveš vse, ampak s prijaznostjo in ljubeznijo. Verjemite, da veliko bolj boli, če je nekdo ljubeč in prijazen do tebe, ko pa veš, da si naredil nekaj narobe. Dvomi, vprašanja in še kaj, so na dnevnem redu in vest naredi svoje.

Ne rečem, da bo lahko in da bo vsak dan lep, ne bo. Včasih bo že zajtrk tisti, ki bo napovedal težek dan, včasih boste do večera kot dva zaljubljenca. Korak za korakom in vsak dan je nov dan. Bodite le dama in si ne dovolite delati dram. Raje 10 x globoko vdihnite, premislite in potem ukrepajte. Nobena juha se ne poje tako vroča, kot se skuha.

Če zaključim, odločitev kako dalje je vaša, rešitev tudi, premislite le, kaj želite…biti srečna, ali uničevati vsaj 2 življenja zaradi ranjenega ponosa. Cena je previsoka. Ste dama in pokažite to tudi svetu.

Dragi bralci, v kolikor tudi vas pesti kakšna težava, ki jo ne zmorete rešiti, iščete rešitve na spletu, berete strokovne knjige, premišljujete v tisoč in eni pomoči, a se zdi, da so odgovori vse bolj oddaljeni, mi pišite na urednistvo@slovenec.org s pripisom za Mici, ter dopišite vzdevek. Potrudila se bom, da bo odgovor v najkrajšem možnem roku tudi objavljen. Ne pozabite, da včasih ej potrebna le ena brca in rešitev je tu.

Mici

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice