Naprej na vsebino

Špela Čeperlin: Obroki na dopustu

Čas dopustov. Čas, ko so naše misli malo upočasnjene, ko se ustavimo in se skušamo odpočiti od celoletnega trdega dela. Pa vendar, če le nismo v hotelu, se tudi na dopustu vsako leto ukvarjamo s tem, KAJ bomo jedli? No, letos še posebej, saj smo se odločili, da bodo naši obroki zdravi in prilagojeni našemu novemu načinu življenja.

Pa ne bodimo zaradi tega pod stresom. Kljub zdravemu slogu prehranjevanja lahko jemo kvalitetno, okusno in zdravo.

Začne se z vožnjo na dopust. Kaj vzeti za na pot, da bomo siti in zadovoljni. Po navadi je bil to kar en sendvič ali pa čokoladni kifeljc. Z malo volje si lahko prejšnji dan pripraviš pravo pojedino. Nareži vso zelenjavo, ki jo imaš na voljo ter jo shrani v vakumsko posodo. Pripravi ržen ali ajdov kruh, naredi tunin namaz in za zraven še kakšen košček sira ali trdo kuhano jajčko. Za otroke pa še lično narezano sadje. Ne pozabi na oreščke namesto smokijev in čipsa, jogurt in kakšno žličko arašidovega masla. Pot bo tako prijetnejša.

Preživet dopust v hotelu te vsekakor razbremeni razmišljanja o kuhanju. Pa vendar, vseeno poskrbi, da bodo obroki kvalitetni. Izberi ribe, pusto meso, veliko zelenjave in različnih solat. Izogibaj se cvrtju in sladkorjem. Prebava in splošno počutje bosta tako na dopustu do tebe veliko bolj prijazna.

Kadar pa obroke načrtuješ sam, predlagam, da si pred dopustom napišeš približen jedilnik in priporočena živila, ter tako kasneje tudi nakupuješ. Seveda je odvisno kam se odpravljaš na dopust in koliko boš lahko namenil časa za pripravo takšnih obrokov.

Z načrtovanjem prihraniš na času, manj zapraviš za nepotrebna živila in hkrati ješ zdravo. Vso sadje in zelenjavo prinesi od doma. Lahko si ju tudi vakumsko zapakiraš, da dlje časa ostanejo sveža. Obvezno vzemi še vse začimbe, s katerimi si popestriš jedilnik in konezervirano čičeriko, fižol in lečo.

Meso nakupuj v mesnici, ribe v ribarnici. Privošči si veliko peke na žaru. Za priloge pa razne solate – s testeninami, ješprenjem, rukolo, feta sirom in jogurtovim prelivom. Popečene bučke ali melancane z ajdovo kašo, rižota ali prosena kaša z zelenjavo, zelenjavna juha z mesom, ragu ali polnjene paprike. Tudi pizza ni izključena, kljub temu, da na dopustu nimamo pečice. Namesto testa speci jajca in poljubno nadevaj. Idej je neskončno, le malo jih prilagodimo in se poigramo.

Za zajtrk lahko narediš opečeni toast z namazi in jajčko ali jajčno omleto z zelenjavo. Za sladico pa polnozrnate/ajdove palačinke s skuto in sadjem. V najhujši vročini, ko se skrivamo v senčki pa si naredi hitri sladoled z banano, jagodami, naravnim sladilom in riževim mlekom. Vse sestavine vrzi v blender in zamrzni.

Naj bo zdrav način priprave obrokov na dopustu stalnica in v veselje. Pa še nekaj, na dopustu sigurno ne kompliciraj.

Iz letne kuhinje, Špela

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice