Župani SLS ponudili, da bodo pokrili kazen kubanskim plesalcem, sodišče odločilo tako:

1074

Slovenija je za tujce privlačna dežela, v njej vidijo vse tisto, kar mnogi Slovenci ne zmorejo. Vendar po zadnjem incidentu v Bovcu, se bo marsikdo vprašal, če je res temu tako. 28 kubanskih plesalcev, ki so bili nastopajoči v sklopu Festivala src, ki ga pripravlja Furalnija- Julijska krajina, so se po kosilu, na katerega jih je povabila bovška občina, odpravili po mestu v želji, da si pogledajo znamenitosti. Med sprehodom so jih legitimirali policisti. Plesalci, ki so nastavljeni v Italiji, seveda dokumentov pri sebi niso imeli. Res je, da je to kaznivo dejanje po ZoIzk – 1, ter je predpisana kazen med 400 in 830 EUR, a so organizatorji v uri Kubancem prinesli dokumente. Načeloma, bi se morala zgodba tukaj končati, a vendar so policisti, prepričani, da delujejo v skladu z zakoni, napisali kazen v višini 500 EUR, kar je na koncu znašalo vrtoglavih 14.000,00 EUR. Skupina je zavrnila podpis poročila in plačilo globe v višini 7.000,00 EUR (toliko znaša »polovička«, če kazen plačaš takoj), policisti pa so jim zasegli osebne dokumente, ki bi jih skupina dobila, če bi plačala kazen.

Kubanci so zaradi domnevno strokovnega in pravilnega delovanja policistov zamudili nastope, ki bi jih ta dan morali še imeti v Vidmu in Bovcu.

Na dogodek opozorili župani SLS in ponudili, da bodo pokrili kazen

Ob novici se je razvila epidemija nestrinjanj, obtožb in zgražanj, župani SLS so celo pozvali odgovorne, da denarno kazen spremenijo v opomin. V kolikor tega ne bi naredili, bi sami začeli z zbiranjem sredstev za poplačilo kazni.

“V petek smo videli, kaj pomeni uporaba pravne logike brez upoštevanja vsaj malo zdrave pameti. Pet policistov je v Bovcu za več ur zadržalo skupino kubanskih plesalcev, ki bi naj kot gostje nastopili na lokalni prireditvi. Razlog: osebne dokumente so pustili v hotelu v Italiji, kjer so nastanjeni. Kljub temu, da so jim organizatorji dokumente pripeljali v eni uri, so naši policisti VSAKEMU posebej zaračunali 500,00 EUR kazni, kar pomeni skupaj 14.000,00 EUR. Kaj pomeni tako visoka kazen za mlade Kubance si Evropejci ne moremo niti predstavljati!
V Slovenski ljudski stranki znamo uporabljati zdravo kmečko pamet. V danem primeru bi policisti morali ugotoviti dejansko stanje in temu primerno izreči sankcije. Prepričani smo, da je do nezakonitega ravnanja prišlo nehote, ali pa zaradi malomarnosti vodje skupine. Pri tem niso nastale škodljive posledice za varnost v naši državi, kot nastajajo pri tisočih ilegalnih prebežnikov, ki prečkajo naše meje brez dokumentov in kakršnih koli posledic. Župani Slovenske ljudske stranke zato pozivamo vodstvo Policije, da odpravi izrečene denarne kazni ter jih spremeni v opomin. V nasprotnem primeru bomo župani SLS pričeli z zbiranjem denarja za plačilo te neživljenjske kazni,” je sporočilo več kot 30 županov iz vrst SLS.

Sodišče je tako včeraj denarno kazen le spremenilo v opomin in vrnilo osebne dokumente Kubancem. Za dobro novico so »zločinci« izvedeli tekom nastopa  in razumljivo se je celotna dvorana veselila z njimi. Prav je, da policisti učinkovito opravljajo svoje delo, a včasih je potrebna kmečka pamet pri razumevanju zakonov.

Metod Kranjc

 

PUSTITE KOMENTAR