Špela Čeperlin: Tudi počitek je del vadbe

644

Si želiš hiter in osvežujoč trening ob plaži? Si na dopust pelješ s seboj kolo? Rolarje? Super! Če imaš kolebnico, te samo spomnim, da vzemi še njo. Trening z njo bo popestren, bolj intenziven in zabaven. Z njeno pomočjo lahko delaš preproste vaje za trebuh, hrbet, ramena in zadnjico. Vzelo ti bo samo 20 minut, dan pa bo sigurno lepši, nasmejan in energičen.

Dobro se ogrej, nato pa začni s poskakovanjem. Poskokov imaš na voljo kolikor želiš, od sonožnega poskakovanja, izmeničnega, dvigom kolenov, sonožnega poskakovanja naprej – nazaj, z brco naprej, na eni nogi itd. Poskoke lahko kombiniraš v minutnih intervalih in jih delaš med posameznimi vajami. Izboljšala bo srčno-žilni sistem, kosti, izoblikovala mišice, pokurila veliko odvečnih kalorij, pomagala pri pridobivanju kondicije, izboljšala koordinacijo in odzivnost. V primerjavi s tekom manj obremenjuje kolena in boke, poleg tega pa pri skakanju sodeluje tudi zgornji del telesa.

S kolebnico si lahko pomagaš pri trebušnjakih, sumo počepih, pri katerih skrčiš noge v razkoraku in roke dvigneš nad glavo, narediš izpadne korake in izmenično delaš vaje za hrbet. V roki imaš kolebnico in enkrat z levo, drugič z desno roko naredi poteg s hrbtom. Enako narediš vajo za ramena. Naredi po 3 serije, 8-12 ponovitev.

Po končanem treningu pa ne pozabi na 10 minutno aktivno plavanje, katero te bo ogrelo in ohladilo hkrati.

Vsekakor pa, bodimo realni. Na dopustu se nam res ne ljubi zgodaj vstajati in početi vse to. Vem. Venomer govorimo le o aktivnostih, gibanju, vadbi, nihče pa nam ne reče: »Daj naspi se, ne delaj nič, počivaj, lenari!« Čez leto zgodaj vstajamo, hitimo, delamo, garamo, potem pa naj bi še na dopustu počeli vse to, gledali na uro, se naprezali in bili pod stresom? No, ni hude potrebe.

Dopust izkoristi za prijetne trenutke. Če rad vadiš, vadi. Če rad treniraš, treniraj. Če imaš zjutraj navado teči, potem pojdi. Super! Čestitke! Kasneje pa se naspi, počivaj in možgane na off. Privošči si tega v obilju. Kolikor ti dopuščajo otroci, seveda.

Na dopustu bi morali imeti aktiven počitek. Vse prevečkrat premalo spimo, namesto tega raje spijemo več kave. Potem smo še bolj utrujeni, nergavi in nervozni. S stresom se danes že pretirava in tako na koncu izgorimo, smo nenehno prehlajeni in bolni.  Torej, začarani krog.

Spanje je zelo pomembno, saj vpliva na naše hormone, počutje in delovanje organizma. Vpliva na našo presnovo, regeneracijo in tudi na uspešnost našega treninga. Ko smo spočiti, smo tako kot naši malčki, veliko boljše volje, nasmejani in učinkovitejši. Počitek je absolutno povezan z manjšo čustveno izčrpanostjo.

Predlagam, da za dobro voljo na vse zgodaj narediš nekaj zase in svoje telo, potem pa aktivno lenari in kvalitetni spi. Pa ne pozabi, tudi počitek je del vadbe.

Iz ležalnika, Špela

 

PUSTITE KOMENTAR