Naprej na vsebino

Manj svečk za manj grobov v Zagorju za negovanje tetrapleginje Alenke Mikuš

Kako pomembno je zdravje se običajno zavedamo šele takrat, ko tega nimamo. A vseeno nekako pričakujemo, da ko bomo potrebovali pomoč, jo bomo dobili, saj navsezadnje vplačujemo v zdravstveno blagajno. Da temu ni vedno tako je ugotovila Tina Mikuš, po nesreči svoje matere Alenke, ki jo je usoden padec za vedno prikoval na invalidski voziček.

Usoden je bil padec z jablane

Alenka Mikuš je bila alpinistka, polna življenja in vsekakor prepričana, da je življenje lepo in da ga je potrebno uživati. Kljub starosti čez 60 let so bile gore njena strast. Nikoli pa si ni mislila, da bo zanjo usodna jablana. Alenka je namreč pred dvema letoma pri obiranju jabolk padla z drevesa in se poškodovala tako močno, da je postala tetraplegik.

Nepokretna od vratu navzdol, a še vedno polna optimizma, je postala odvisna od drugih. Hči Tina je tako morala skoraj čez noč najti ustrezno rešitev. V UKC Ljubljana na negovalnem oddelku so lahko pacienti približno 30 dni, saj imajo zgolj 33 postelj, letno imajo 800 vlog, a sprejmejo lahko le 400. Domovi za ostarele, ki nudijo 24 urno oskrbo so polni. Tina želi materi dati najboljšo oskrbo, zato se je odločila, da je trenutno najboljša rešitev ta, da je mati Alenka doma, ter zanjo skrbijo negovalci.

Država je mačehovska do pomoči potrebnih

Preko Zveze paraplegikov za Alenko skrbijo 4 osebe, trenutno išče še peto, saj se še dostikrat zgodi, da poleg družine, redne službe, mora še noč preživeti ob materi – Alenka lahko diha le ob pomoči aparata. Ne glede na to, da ogromno naredi sama, je letni strošek za negovalce 60.000,00 EUR. Ura negovalcev na domu v Sloveniji se giblje med 4,10 EUR do 8,41 EUR, odvisno v kateri regiji živi posameznik. Tina z možem je do sedaj polovico zneska plačevala od svoje plače. Del tega zneska je bil plačan od materine pokojnine in postrežnine, nekaj so prispevali sorodniki in nekaj sponzorji. A žal Tina tega zneska ne zmore več kriti sama.

Pomoč preko dobrodelne akcije Manj sveč za manj grobov 

“Trenutna zakonodaja ni naklonjena primerom, kot je družina Mikuš. Ponuja sicer možnost pomoči na domu, ki pa predpostavlja »plombo« na premoženje. Mesečni strošek nege na domu se prične pri 2.952,50 EUR, povprečna pokojnina pa nikakor ne znaša toliko, tako se breme za plačilo stroškov prevesi na svojce. Vsakdo ima pravico do dostojnega življenja in ustrezne oskrbe, zato smo se odločili pomagati,” pravi Primož Jelševar, predsednik Fundacije Svečka, organizator dobrodelne akcije Manj svečk za  manj grobov.

Ravno v tem duhu so se v Zagorju odločili, da bodo v sklopu ekološko humanitarne akcije Manj svečk za manj grobov 2018 zbirali denar za poplačilo negovalcev Alenke Mikuš.

Akcija Manj svečk za manj grobov bo letos potekala že 10 leto in tudi tokrat boste lahko v 15 krajih po Sloveniji, v času pred prvim novembrom, namesto sveč na grob postavili zastavico sočutja, ter s tem pripomogli tako k bolj zdravi naravi, kot s svojim prispevkom za zastavico pomagali nekomu, da bo lahko živel.

Alenka Gabrovec

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice