Oddaja Morda niste vedeli: Manj svečk za manj grobov

879

Tokratna oddaja Morda niste vedeli je bila posneta na zagorskem pokopališču teden dni pred praznikom dneva reformacije in dneva mrtvih ali vseh svetih. Naš sogovornik je bil tokrat gonilna sila dobrodelne akcije Manj svečk za manj grobov, Primož Jelševar, ki je znan tudi po tem, da je v času , ko je bil v.d. predsednika SLS uspel združiti aktualne in nekdanje ugledne člane stranke spet nazaj pod isto streho. A vrnimo se k dobrodelnosti, ki ji je podjetniška družina Jelševar naklonjena in le njim se lahko zahvalimo, da je dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov prerasla lokalne okvire.

Sicer pa v Sloveniji na leto prižgemo več kot 20 milijonov nagrobnih svečk. Zagotovo preveč. Z dobrodelno akcijo Manj svečk za manj grobov se tudi navada Slovencev po prekomernem prižiganju nagrobnih sveč iz leta v leto zmanjšuje. Dobrodelna akcija Manj svečk za manj grobov se je tako z leti razvila v pravo vseslovensko gibanje od ljudi za ljudi. Ljudje so ta koncept vzeli za svojega, kot nekaj, kar jim omogoča, da v svojih lokalnih okoljih pomagajo drug drugemu. Do letošnjega leta se je akcija tako razširila že v petnajst slovenskih občin in krajev: Zagorje ob Savi, Trbovlje, Hrastnik, Sava, Litija, Šmartno, Domžale, Grosuplje, Dobrepolje, Maribor, Celje, Velenje, Šmartno ob Paki, Logatec…

Projekt je ekološko-humanitarne narave, ki želi na eni strani zmanjšati pretirano prižiganje nagrobnih svečk ob praznikih, po drugi strani pa zbrati kar največ sredstev za nakup medicinske opreme, ki rešuje življenja, pomaga h kvalitetnejšemu življenju bolnikova ali invalidov. Posamezniki tako lahko namesto nagrobne sveče, na svoj grob postavijo zastavico sočutja, ki jo prejmejo na za to postavljenih stojnicah pred vhodi na pokopališča. Zastavice se ne kupi. Vsak, ki daruje kakšen evro za namen (pozanimajte se na stojnicah, zakaj bo porabljen denar) lahko zastavico ali dve vzame in jo da na grob namesto sveče. Na ta način lahko pokažemo spoštovanje do preminulega in hkrati pomagamo živim. Jelševar je v oddaji pojasnil še, kateri družini v Zagorju bo šel letošnji izkupiček, hkrati pa je opozoril tudi na nepravilnosti v našem zdravstvu. Povedal je tudi, da je bilo v preteklih letih zbranih že preko 250.000 evrov, ki so jih lokalni organizatorji namenili za nakup številnih defibrilatorjev, inkubatorjev za nedonošene otroke, UZ naprave za helikoptersko nujno medicinsko pomoč, antidekubitusnih blazin za nepokretne bolnike in aspiratorjev. Sredstva so namenili tudi za raziskave rakavih obolenj, financirali so nakup številnih profesionalnih nosil za Gorsko reševalno službo in podprli še mnogo drugih projektov.

V projektu vsako leto poleg Mlade generacije SLS sodelujejo tudi številne druge organizacije, društva, ustanove, občine in okrog 400 prostovoljcev, ki so v dneh okrog 1. novembra s stojnicami prisotni na pokopališčih v sodelujočih občinah in krajih, kjer obiskovalci v zameno za svoj prispevek prejmejo ekološko izdelano zastavico, ki jo pustijo na grobu svojih najdražjih. Več pa ob ogledu oddaje.

Igor Gošte

PUSTITE KOMENTAR