Naprej na vsebino

Začetek akcije Manj svečk za manj grobov

V Sloveniji letno zavržemo približno 16 milijonov sveč. Če boste te dni opazovali, koliko sveč bodo komunalni delavci pobrali na grobovih, boste dobili potrdilo, da te številke vsekakor niso pretirane. Na težavo že leta opozarja tudi računsko sodišče, saj meni, da je sistem ravnanja z odpadnimi nagrobnimi svečami nezadosten. Iluzorno je misliti, da se bo težava rešila čez noč, še posebno, ker je vsesplošno mišljenje takšno, da so sveče na grobu del slovenske tradicije. Majhni koraki in osveščanje ljudi, lahko privedejo do rešitve. Eden izmed takšnih majhnih korakov je zastavica sočutja.

Po 15 občinah po Sloveniji bo med 27. oktobrom in 1. novembrom 2018 potekala že deseta ekološko humanitarna akcija Manj svečk za manj grobov. Namen akcije je, da namesto pretiranega okraševanja grobov s svečami in plastičnim cvetjem, kar predstavlja tudi veliko obremenitev za okolje, sredstva raje namenimo za nakup medicinskih pripomočkov ter zdravljenje bolnih in življenjsko ogroženih.

Tudi letos imajo Slovenci možnost prižgati virtualne svečke s poslanim SMS s ključno besedo SVECKA za 1 € ali SVECKA5 za 5 € na 1919, ali se z zastavico sočutja okolju prijazno poklonili spominu na preminule. Na ta način je bilo v preteklih letih skupaj zbranih že skoraj 250.000 €.

»Pomagajmo tistim, ki še živijo, če nismo mogli vsem, ki se jih te dni spominjamo.«

V projektu sodeluje 120 organizacij iz vse Slovenije in preko 400 prostovoljcev. Fundacija Svečka bo vsa na stojnicah in prek sporočil SMS zbrana sredstva namenila vnaprej znanim prejemnikom. Akcija s stojnicami bo letos potekala v Celju, Mariboru, Murski Soboti, Zagorju ob Savi, Trbovljah, Hrastniku, Novem mestu, Litiji, Šmartnem pri Litiji, Grosuplju, Domžalah, Logatcu, Velenju, Šmartnem ob Paki in Savi, darovati pa bo mogoče tudi na drugih lokacijah po Sloveniji, kar sproti objavljamo na spletni strani in socialnih omrežjih.

V Zagorju ob Savi bodo letos vsa zbrana sredstva namenili Alenki Mikuš, ki je zaradi nesrečnega padca z drevesa postala tetraplegik. Potrebuje 24-urni nadzor, ki je mogoč le na intenzivnem oddelku UKC, kjer pa postelje potrebujejo za druge poškodovance. Nega na domu stane 5.000 EUR mesečno, večino stroškov krije hči Tina z družino in sorodniki. Prepričani so, da bodo z zbranimi sredstvi lahko pomagali družini, ki se je znašla v hudi stiski.

V Trbovljah bodo vsa zbrana sredstva namenili nakupu profesionalnih defibratorjev za potrebe Reševalne službe Zdravstvenega doma Trbovlje. Omenjeno napravo reševalci uporabijo v primeru srčnega zastoja, saj z njo lahko ponovno vzpostavijo normalno delovanje srca.

Sredstva zbrana v Hrastniku bomo namenili za nakup Avtomatskega ventilatorja z efektivnim modulom CPAP za terapijo na kraju dogodka. Uporablja se v nujnih primerih kjer je potrebno oskrbeti dihalno pot ter je v pomoč pri premestitvah hudo bolnih ali  poškodovanih pacientov v bolnišnice.

V Celju bodo letos zbrani denar namenili Društvu svetovalcev za laktacijo in dojenje, za nakup pripomočkov (tehtnice za novorojenčke, črpalke za mleko …), ki jih potrebujejo pri delu. Svetovalci društva so za mlade mamice včasih edina lučka v poporodni zmešnjavi. So tisti, ki dostikrat prvi opazijo poporodno depresijo in so tisti angeli, ki pomagajo novorojenčkom. Svoje delo opravljajo s srcem in prostovoljno in večkrat s svojim denarjem kupijo tisto, kar je nujno potrebno za mlade mamice. V upanju, da bi še več mamicam in novorojenčkom bila omogočena pomoč bodo letos ravno svetovalci Društva rdeča nit akcije.

Prostovoljci iz Domžal bodo zbrana sredstva namenili Domu upokojencev Domžale za nakup antidekubitusnih blazin za postelje in vozičke. Blazine preprečujejo in zdravijo preležalnine pri starostnikih, ki jih povzroča dolga oskrba, zlasti dolgotrajno ležanje.

V Grosuplju in Šmarju Sap so prostovoljci zbrana sredstva želeli nameniti za pomoč petmesečni Tini, ki naj bi po težki operaciji srčka potrebovala zahtevno oskrbo in rehabilitacijo. Tina operacije na žalost ni dočakala, saj so se angelčki odločili, da jo povabijo v svojo družbo. Kljub temu akcijo nadaljujejo. Zbrana sredstva bodo namenili njeni žalujoči veččlanski družini, ki je ostala v hudi čustveni, socialni in finančni stiski. V primeru, da bo zbranih sredstev več kot jih bo družina potrebovala, bodo preostanek sredstev namenili za obnovitev defibrilatorja, ki stoji na Taborski cesti v Grosupljem.

Zbrana sredstva bosta občini Litija in Šmartno pri Litiji skupaj s KS Sava in KORK Jevnica namenili za invalidski stopniščni vzpenjalec – goseničar, ki bo namenjen za transport bolnikov, ki živijo v večstanovanjskih hišah brez dvigal. Pripomoček bomo podarili reševalni enoti ZD Litija.

Krajevne skupnosti Hotič, Polšnik in Gabrovka bodo sredstva namenili za nakup defibrilatorjev v domačih krajih.

Prostovoljci iz društva Namesto pike vejica v Murski Soboti in v Mariboru bodo zbrana sredstva namenili za plačilo nevrofizioterapevtskih obravnav za otroke s posebnimi potrebami. Zbrati želijo vsaj 3500 EUR, da bi tako vsakemu od njihovih otrok omogočili kakovostnejše življenje brez bolečin in jim pomagali postaviti novo vejico na poti do cilja.

Prostovoljci iz Šmartnega ob Paki bodo zbrana sredstva namenili Binetu iz Podgore, ki je zbolel za levkemijo, za nadaljnja zdravljenja.

Prostovoljci projekta 72 ur brez kompromisa iz Novega mesta bodo zbirali CUDV Draga za otroke z motnjami v duševnem razvoju.

Prostovoljci iz Velenja bodo zbrana sredstva namenili Društvu za boj proti raku Velenje. Društvo deluje že od leta 1990, primarno vodilo društva je razbijati tabuje o raku in poučevati o zdravem načinu življenja ter pomenu zgodnjega odkrivanja raka z vzpodbujanjem ljudi, da se udeležujejo preventivnih pregledov in da so pozorni na začetne morebitne znake rakastega obolenja. Cilj delovanja je uresničevanje programa mednarodne zveze ter s tem tudi slovenske Zveze društev za boj proti raku SLOVENIJA IN RAK 2020.

Več informacij o 10. dobrodelni akciji Manj svečk za manj grobov najdete na spletni strani www.manjsveck-manjgrobov.si in na Facebook strani https://www.facebook.com/ManjSveckManjGrobov.

Alenka Gabrovec

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice