Naprej na vsebino

Kako pa se ogrevate letos vi?

V svojih domovih smo zadnje čase, predvsem v večernem času že zagreli prostore. Čez dan je vreme še lepo in sončno, zvečer pa pohladi in toplota paše. Vsako leto, kot do sedaj poznamo mnogo različnih načinov ogrevanja naših domov.

Govoriti o tem, kateri energent je trenutno najcenejši na tržišču? Za nekatere je to elektrika, saj uporabljajo električne radiatorje ali IR panele, za druge je to les, saj kurijo na drva ali pelete, za tretje pa je to plin, saj imajo v bloku plin, in na cenejši energent, s katerim se bodo ogrevali žal ne morejo vplivati. Cene in ponudniki se vsak dan na tržišču kopičijo, dejstvo je, da v zimskem času moramo izbrati enega, tistega, katerega smo izbrali, pa nato uporabljamo. Vsako leto pa so na tržišču novi načini ogrevanja, vendar žal, s sabo prinašajo tudi stroške.

Za primerjavo imamo naslednje:

  • Ogrevanje na elektriko;
  • Ogrevanje na drva;
  • Ogrevanje na pelete;
  • Ogrevanje na olje;
  • Ogrevanje na plin;
  • Ogrevanje sanitarne vode s toplotno črpalko;
  • Solarno ogrevanje sanitarne vode.

Ogrevanje na elektriko in IR ogrevanje

Vse bolj se zdi, da bo prav ogrevanje na elektriko pravi način za ogrevanje v prihodnosti. Poleg tega pa električno ogrevanje dopušča rešitve, saj so na voljo različna grelna telesa.

IR ogrevanje obljublja dolgo življenjsko dobo, enostavno vzdrževanje in dolgoletno garancijo. IR grelni paneli imajo življenjsko dobo do 30 let. Ta številka pa ne pomeni, da ne bodo paneli te dobe doživeli ali preživeli, odvisna je kakovost, uporaba in vzdrževanje panelov. Čas se pogosto šteje tudi v uporabi, v tem primeru je ocenjena življenjska doba za panele okoli 100.000 ur delovanja. Garancijo imajo običajno vsaj 5 let, pogosto pa več, o tem se je vredno pozanimati ob nakupu. Montaža je priporočljiva s strani profesionalca, v želji, da velja uveljavljanje garancije za IR ogrevanje.

Talno gretje brez komplikacij

Talno gretje se povezuje z gradbenimi deli in drugimi prilagoditvami, kar prinaša tudi stroške in skrbi. V resnici pa so danes primernejše rešitve, kot so grelne preproge in grelne folije. Grelna folija Ecofilm je folija, ki zagotavlja učinkovito ogrevanje različnih prostorov. Lahko jo uporabimo za ogrevanje cele površine, lahko pa uporabimo tudi manjši kos folije in je ogrevanje omejeno na specifične kotičke bivalnih in drugih prostorov. Ker je namestitev enostavna, ogrevanje pa deluje na elektriko, je sistem glede tega povsem prilagodljiv.

Grelne preproge Ecofloor so enostavne za uporabo, so zmogljivejše in odporne na nekatere dejavnike a v nekaterih okoljih ne pridejo v poštev. Uporabimo jih v kopalnici in drugih prostorih, kjer se sistemi ogrevanja srečujejo z izzivi, kot je visoka vlažnost in neenakomerne obremenitve. Ecofloor se običajno vgradi pod pohodno površino, kar izvedemo suhomontažno, torej hitro, enostavno, brez večjih stroškov. Zato je tudi takšno talno gretje učinkovito in odzivno. Ecofloor prinaša vse prednosti električnega ogrevanje, pa tudi za prednosti električnega ogrevanja, ki so značilne nasploh za sisteme talnega gretja.

Bojlerji za sanitarno vodo

Ogrevanje sanitarne vode z bojlerji je možno na elektriko z električnimi bojlerji za sanitarno vodo, preko centralne napeljave ali z vse bolj priljubljenim ogrevanjem na toplotne črpalke. Toplotne črpalke imajo pred klasičnimi viri ogrevanja številne prednosti. Glavni sta zagotovo nižji stroški ogrevanja (nekoliko višja je začetna investicija) ter zmanjšanje onesnaževanja okolja. Za ogrevanje s toplotno črpalko obstaja tudi možnost pridobitve subvencije s strani EKO sklada.

Za ogrevanje sanitarne vode z boljlerji lahko uporabite tudi solarno ogrevanje. Na dolgi rok solarno ogrevanje predstavlja izredno ugodno investicijo, saj je sončna energija, ki predstavlja obnovljiv vir energije, brezplačna. Solarni sistemi so prihodnost, saj tehnologija na tem področju zelo napreduje.

Radiatorji in termostatski ventili

Toplovodno ogrevanje z radiatorji je najbolj razširjen način zagotavljanja primerne temperature v bivalnih in delovnih prostorih. Da pa bi zadostili zahtevam po čim učinkovitejši in ekološko sprejemljivi rabi energije in udobju, je nujna vgradnja termostatskih ventilov in termostatskih glav na radiatorje.

Ogrevanje na drva

Les je dandanes relativno poceni, zato ogrevanje na drva predstavlja izredno učinkovit in ugoden način gretja prostorov. Pri ogrevanju z lesom prav tako varujemo naše okolje in smo neodvisni od svetovnega trga. Na voljo so lesna polena ali peleti. Kotel na pelete pogojuje dovelj velik prostor za kotlovnico, saj je potreben poleg kotla še silos za shranjevanje peletov in morebiti hranilnik toplote. Kotel na polena je prostorsko manj zahteven, saj se lahko odločite za povsem klasične na polena ali take na uplinjevanje, pri katerih je potreben hranilnik toplote. Za ogrevanje na drva se lahko uporablja tudi kamine, ki so namenjeni za kurjenje z drvmi ali lesnimi briketi. Ustvarjajo prijetno toplino, ki nudi pogled na plapolajoč plamen v kaminu. Obstajajo pa tudi termo peletni kamini, ki so namenjeni za ogrevanje stanovanjskih stavb preko sistema centralnega ogrevanja. Odlikuje jih izredno visok izkoristek in enostavna uporaba. Ti kamini imajo že vgrajeno črpalko in ekspanzijsko posodo, polnilni ventil, odzračevalni lonček, regulacijo delovanja in tedenski programator.

Ogrevanje na olje

Zelo razširjena je tudi uporaba kurilnega olja. Ogrevanje na olje pa je z ustreznimi kotli zelo učinkovito ter, za razliko od nekaterih metod, neodvisno od vremena. Čeprav cene kurilnega olja vseskozi naraščajo, veliko ljudi še vedno prisega na ogrevanje na olje.

Ogrevanje na plin

Eden izmed bolj ekonomičnih načinov ogrevanja objektov je ogrevanje na plin. Priključitev plinske peči za centralno ogrevanje na obstoječo infrastrukturo je precej enostavno, poleg tega je ogrevanje na plin prijazno okolju, saj ne onesnažuje zraka ali podtalnice.

Ogrevanje vode s toplotno črpalko

V zadnjem času se veliko govori o investicijah v sisteme, ki nam v današnjem času na kratek rok prinesejo izjemne prihranke. Toplotna črpalka zrak-voda je sistem, ki je na tržišču izjemno priljubljen. Izbiramo lahko med najrazličnejšimi proizvajalci. Kakovostna črpalka zrak-voda velja za tiho napravo, njeno delovanje je zmogljivo in deluje tudi pri ekstremno nizkih temperaturah, napravo lahko nadzorujemo tudi preko interneta, uporabniški vmesnik je v slovenskem jeziku. Vgradnja naprave je je hitra in preprosta, saj ne vsebuje nobenih posebnih pogojev. Investicijo subvencionira tudi Eko sklad. Garancija take naprave je nekje do 5 let, življenjska doba pa celo več kot 20 let. Argumentov, zakaj se odločiti za tako napravo je več kot zadosti.

Toplovodno talne gretje

Za to vrsto ključno vlogo igra vodovodna instalacija. V novogradnjah ureditev takšnega sistema ne prinaša velikih težav, saj se lahko vodovodna instalacija poljubno prilagaja, ko je stavba še v fazi načrtovanja. Je pa vgradnja zahtevnejša, ko so prostori že končani, saj je takrat potrebno močno posegati v stavbo, mogoče pa je tudi, da se vgradnja toplovodnega talnega ogrevanja sploh ne bo izplačala in je bolje izbrati drug sistem ogrevanja.

Solarno ogrevanje sanitarne vode

Večina gospodinjstev letno porabi do cca. 700 litrov kurilnega olja za ogrevanje sanitarne vode. S kolektorji lahko prihranimo do 80 % potrebne energije za ogrevanje sanitarne vode. Sistemska rešitev najpogosteje zajema sončne kolektorje in sanitarni bojler. V praksi je najpogostejša varianta montaža treh sončnih kolektorjev in 300-litrskega bojlerja za sanitarno vodo, kar ob ekonomični uporabi zadostuje za do 6 oseb. V zimskem času ali ko sončne energije ni dovolj, uporabimo kot dodaten vir k ogrevanju vode obstoječi kotel ali kateri drugi vir energije (npr. električno energijo ali toplotno črpalko).

Lorelai Novak

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice