Naprej na vsebino

Napovedana stavka poštarjev tudi s podporo SLS

Prejšnji teden je Sindikat poštnih delavcev (SPD) zavrnil dogovor z delodajalcem, danes pa se je temu še pridružil Sindikat delavcev prometa (SDPZ) in zvez pri Zvezi Svobodnih sindikatov Slovenije. Kaj točno to pomeni za nas uporabnike, ali bodo zaradi tega zamujale poštne pošiljke se še ne ve. Vsekakor so prebivalci večjih krajev in odročnih krajev že na lastni koži občutili, da na Pošti nekaj ni v redu.

Glavna težava je preobremenjenost

Poštarji že vsaj tretjo leto opozarjajo na težave pri delu. Sprva so svojstveno težavo predstavljale plače, a zdaj se soočajo s preobremenjenostjo. Saša Gržinič s Sindikata poštnih delavcev je že pred dnevi opozarjala: »Delovne razmere so namreč nemogoče, sodelavci odhajajo, novih poštarjev pa ni in ni. Številne so tudi bolniške odsotnosti, nenavadno veliko je tudi poškodb pri delu. Vsak dan je na bolniškem dopustu 230 delavcev, ko so poslabšane delovne razmere, tudi 400 do 500.«.

Pošte so postale prave male trgovinice, poštarji pa na terenu prodajalci.

Ravno neslišanost o preobremenjenosti je bil glavni razlog, da sta se oba sindikata odločila za stavko. Če ravno Pošta Slovenije poudarja, da ponujen dogovor, vreden vsaj 5 milijonov ustrezen kompromis, saj bi zaposleni dobili višji regres, uskladile bi se plače, višje bi bilo povračilo stroškov prevoza, dobili bi dodatek za mentorstvo. Hkrati pa so po mnenju Pošte Slovenije že sprejeli določene ukrepe za izboljšanje delovnih razmer in pogojev dela, predvsem na področju dostave in dela na poštah. Zavedajo se, da se mora na tem področju situacijo in pogoje dela še izboljšati, ter so delovne razmere zadovoljive, celo dobre, a menijo, da vseh ukrepov ni možno izvesti takoj.

Pošta Slovenije se spreneveda že dlje časa

Leta 2017 so SPD prvič opozorili na nemogoče delovne razmere in takrat so izopogajali le dviga plač. Vendar so delovne razmere zaposlenih postajale vse bolj zahtevne, Zaradi preobremenjenosti, prevelikih zahtev vodstva (prodaja vsega nemogočega, plačilo glede na uspešnost…) je sledilo dosti bolniških in celo odpovedi. Pošta Slovenije je manko pri zaposlenih skušala pokrpati z zaposlitvijo študentov, ter celo »uvažala« delavce iz držav bivše Juge, pod pretvezo, da v Sloveniji ni dovolj kandidatov. Z vsakim sprenevedanjem Pošte Slovenije in pometanjem težav pod preprogo je privedlo do ponovnih opozoril SPD, v sodelovanju z SDPZ na številne nepravilnosti. Dogovori med sindikati in Pošto Slovenijo so stekli, a žal slednji menijo, da bodo mir lahko kupili in so ponudili ta 5 milijonov vreden dogovor.  Sindikalist Matjaž Blažina pa jim odgovarja: »Denar je zadnji, prvo bi moralo biti zdravje, zdravja ne bomo mogli kupiti, ne glede na to, koliko denarja nam bodo dali«.

Podobnega mnenja so v stranki SLS, kjer odločno podpirajo zahteve slovenskih poštarjev za zmanjšanje njihove obremenjenosti in ohranitev vseh obstoječih poštnih poslovalni. Prepričani so,da je eden od glavnih razlogov za prevelike delovne obremenitve slovenskih poštarjev in posledično za premajhno zanimanje za ta poklic ter pomanjkanje poštnih delavcev, zahteve lastnika Pošte Slovenije. Ta je za večjo donosnost podjetja pripravljena poseči tudi v zdravje lastnih zaposlenih.

Mogoče bo v prihodnjih dneh res kakšna pošiljka zamujala, a ne pozabite, da krivda za to ne leži v poštarjih, ampak v vodstvu pošte Slovenije, ki zahteva preveč, toliko preveč, da niti visoko plačilo ne more odtehtati. Spomnite se le, kako je ko greste na pošto in so poslovalnice postale male trgovinice, poštarji pa so poleg svojega dela prisiljeni prodajati vse mogoče.

Metod Kranjec

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice