Naprej na vsebino

Mesto Varuha človekovih pravic je bilo zaupano specialnemu pedagogu Petru Svetini

Državni zbor je z rekordnimi 89 glasovi na mesto Varuha človekovih pravic izglasoval Petra Svetina, ki bo po 23.2.2019 zamenjal Vlasto Nussdorfer. Predlagatelji nacionalno združenje za kakovost življenja Ozara Slovenija in Centru Korak za osebe s pridobljeno možgansko poškodbo so očitno izbrali osebo, ki je uživa zaupanje širše množice. Svetina bo tako postal 5 Varuh človekovih pravic. Pred njim so to titulo nosili mag. Ivan Bizjak, prvi varuh, Matjaž Hanžek, dr. Zdenka Čebašnik  Travnik in Vlasta Nussdorfer.

Svetina pravi, da so zanj najbolj bistvena človek in človečnost, ter da nima namene izpostavljati tem katerim bo dajal večji poudarek, kar večina od njega pričakuje, ampak so zanj pomembne vse teme. Dostikrat se ravno od Varuha pričakuje ogromno, še posebno v situaciji, kjer sta po mnenju mnogih odpovedala pravno in socialna nota.

Varuh človekovih pravic le institucija

Osnovna naloga Varuh človekovih pravic, ki je uradno začel delati 1. januarja 1995, je, da je tista institucija, ki skrbi za varovanje človekovih pravic in temeljnih svoboščin v razmerju do državnih organov, organov lokalne samouprave in nosilcev javnih pooblastil z zakonom.

Sam vplivanje Varuha je neformalno in nima pristojnosti oblastnega odločanja, zato njegova moč temelji tudi na sodelovanju z javnostjo. Varuh ne more uporablja argumenta moči, ampak moč argumenta, le- tega predstavlja na različne načine komuniciranja z javnostmi. Varuhova temeljna dejavnost je reševanje pobud in reševanju sistemskih težav, na katere naleti pri tem. Varuh je tisti, ki stopa v odnose z državnimi organi, organi lokalne samouprave in nosilci javnih pooblastil.

Torej Varuh sam po sebi nima nobene funkcije, moči, je pa tisti, ki lahko marsikatero težavo predstavi širši javnosti in doseže kompromise, rešitve na področjih, ki so pereče in njihova rešitev v korist državljanov Slovenije.

Vir: Gorenjski glas: Gospodar kmetije Matija Zadrgal, strokovni direktor Grunta Peter Svetina ter zaposleni Simona Trtnik in Mojca Firšt / Foto: Gorazd Kavčič

Kdo je novi Varuh

Vsak Varuh v to institucijo prinese svojo energijo in kaj lahko pričakujemo od Svetine. Peter Svetina je specialni pedagog in socialni podjetnik, ki že vse svoje poklicno življenje deluje na področju dela z osebami s posebnimi potrebami in socialne ekonomije. Njegovo poklicno življenje je oblikovalo kar njegovo življenje – sestra in sin z motnjami v duševnem razvoju.

Svetina je večino svoje poklicne poti namenil usposabljanju in zaposlovanju težje zaposljivih oseb, saj meni, da je vsak človek sposoben delati po svojih zmožnostih. Poseben poudarek namenja prilagajanju delovnih mest in usposabljanju invalidnih oseb ter mentorstvu socialnih podjetnikov, ki se odločajo za delo na področju zaposlovanja invalidnih oseb. Delovne izkušnje je nabiral tako doma in v Avstriji.

Vsekakor človek z veliko Č in le upamo lahko, da bo svoje znanje in izkušnje uspel vplesti tudi v delo Varuha in bo to njegova »dediščin« in hkrati nujen in potreben korak za celotno Slovenijo.

Alenka Gabrovec

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice