Naprej na vsebino

Agresivno veganstvo meji na psihično motnjo

Star rek pravi, da tisto, kar človek je, to tudi je. A glede na zadnja dogajanja, se človek vpraša, kaj sploh lahko je in njegova izbira nima kaj veliko s tem, kaj v resnici je. Afera »Poljska govedina« je marsikaterega Slovenca postavila pred odločitev, da bo vsaj za nekaj časa iz svojega jedilnika, preventivno, umaknil mesne izdelke, vsaj te, ki jih ne dobi pri lokalnem kmetu, ki mu zaupa. A po drugi strani nedavni dogodki v enem izmed trgovskih centrov postavi dvome, če je izbira za zelenjavni svet tudi ustrezna. Izbira hrane bi morala biti svobodna in se te svobode zavedaš šele tedaj, ko ti zdravniki prepovedo kakšen živež, ker ga tvoje telo preprosto ne sprejema.

Veganstvo je filozofija, vera

Vegetarijanstvo in veganstvo je za marsikoga eno in isto, a temu ni tako. Vegetarijanstvo je način življenja, pri katerem človek ne je mesa in se izogiba izdelkom živalskega izvora. Med seboj se ločijo glede na izbor hrane, življenjskega sloga in svetovne nadzore (laktovegetarijanci, ovovegatarijanci, laktoovovegaterijanci, presnojedci, fleksivaganstvo…in seveda skrajna oblika veganstvo). Vzroki za vegetarjanski način življenja so bili sprva verski, nato filozofki, v zadnjih desetletjih pa tudi zdravstveni (intolerance in alergije na določeno hrano/surovine), okoljevarstveni in etični, ter zadnje čase modne muhe.

Torej je veganstvo ena izmed skrajnih oblik vegetarijanstva. Veganstvo je filozofija, vera oziroma perspektiva, način življenja, ki, v kolikor je mogoče in izvedljivo, stremi k izključevanju vseh oblik krutosti in izkoriščanja živali za hrano, oblačila ali katerikoli drugi namen, hkrati pa promovira razvoj in uporabo “brez-živalskih” alternativ. Veganska prehrana pa je zgolj posledica veganske perspektive.

Kakršenkoli ekstremizem je na robu psihičnih motenj

Veganstvo samo je res le filozofija, način življenja in le eden izmed načinov življenja. Vse dokler njihova »marketinška poteza« ne posega v svobodo izbire drugih ljudi, ter ima elemente ekstremizma. Mogoče se je za vegane vzklikanje pred mesnim oddelkom v trgovskem centru (»To ni hrana!« in »Za pravice živali!«) zdelo le dobronamerno osveščanje ljudi, kot tudi pisanje grafitov, stanje pred klavnicami in večni spletni boj. A so ta dejanja bila in bodo ekstremistična, ter nikakor ne dosegajo cilj. Takšno obliko veganskega delovanja bi marsikateri strokovnjak označil kot psihično motnjo. Saj je v ozadju nezdravo prepričanje o tem, da je le veganski način življenja edini pravi in da se vsi drugi motijo. Posameznik ima tore o sebi graciozno predstavo in se postavlja za preroka svojega verskega prepričanja.

Podobno so tekom naše zgodovine počeli verski fanatiki, ki so bili snovalci verskih vojn, samomorilskih napadov in skupinskih samomorov, pa naj govorimo o krščanstvu, muslimanih, raznih novodobnih sektah, Perzijcih, Egipčanih, Rimljanih, ali zgolj prepričanju, da so Judje krivi za vso zlo na svetu, ali da so ženske čarovnice. Vsi ti zgodovinski dejavniki imajo skupno točko in sicer, da je neko prepričanje prešlo v ekstremizem, vodilo jih je osebno prepričanje, da imajo prav, ter težnja, da svoj prav dokažejo čim več ljudem.

Živi in pusti živeti bi moralo biti vodilo vseh, ki na svet gledajo drugače in dojemajo svet okoli sebe drugače, pa če govorimo o politiki, veri, najljubšem filmu, glasbi, barvi in nenazadnje o prehrani. Veganstvo je način življenja, način, kjer so trgovci že našli tržno nišo (izdelke označijo z etiketo vegansko in s tem izdelki dvignejo ceno), a kot halal je le način življenja. Dvomim, da bi se ti ekstremni, agresivni vegani strinjali s tem, da bi zagovorniki halal stali pred klavnicami in mesnimi oddelki, ter vzklikali »v imenu Alaha«, ter zahtevali obredni zakol živali. Pa bi v bistvo počeli enako, kot oni zdaj.

Metod Kranjc

4
Komentarji

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
HumanSonja SinghMirhaKiran Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
Kiran
Guest
Kiran

Menim, da množično pobijanje bolj meji na psihično motnjo. Še bolj pa sprenevedanje, da meso “naredijo v tovarni”. 🤦‍♀️

Mirha
Guest
Mirha

Lektoriranje “člankov” res ne bi škodilo, če se medij imenuje Slovenec bi lahko vsaj znali slovensko… Žalost…

Sonja Singh
Guest
Sonja Singh

Napaka pri definiciji vegetarijanstva. Oni zavračajo samo meso, vegani pa še vso ostalo hrano živalskega porekla: mleko, maslo, sir, jajca, med, smetana in vse mlečne izdelke, kot tudi hrano ali pijačo, pri izdelavi katerih se uporabljajo živalski produkti (želatina, filtri iz školjk pri izdelavi viskija….itd).

Human
Guest
Human

Gre za to, da vaš (karnivorski) način prehranjevanja povzroča množično trplenje, izkoriščanje in ubijanje čutečih živih bitij in je popolnoma nepotrebno in škodljivo za ves planet. Gre za živali ne za vas in vašo “svobodo izbire”! Mi smo njihov glas ker nimajo svojega oz. ga nočete slišat. A bi za fanatike in verske blazneže označili tudi ljudi, ki so se v preteklosti borili za odpravo suženjstva, enakopravnost žensk ipd. ?! In ja tudi oni so menili, da imajo prav in glej ga zlomka imeli so prav. Višek pa je to, da končate sestavek z “Živi in pusti živeti.” Resno?! Kdo… Read more »

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice