Naprej na vsebino

Pridelovanje industrijske konoplje v praksi

Na skoraj hektar veliki njivi družine Absec v belokranjski vasici Krupa že več let pridelujejo industrijsko konopljo. Na kmetiji so v preteklosti pripravili tudi prikaz pobiranja vršičkov konoplje v okviru projekta »Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine (Volna lan konoplja)«, ki ga sofinancira Evropski sklad za razvoj podeželja.

Po prvem zagonu, ko je bilo v Beli krajini posejane precej konoplje, je ta dejavnost zadnja leta precej usahnila ravno zato, ker so imeli pridelovalci težave s spravilom pridelka, saj je ročno spravilo pridelka precej zamudno, strojev pa na slovenskem tržišču praktično ni. Mladi Anton Absec je eden od tistih, ki vztrajajo. Hkrati aktivno sodeluje pri izdelavi strojev, s katerimi bi pridelava konoplje postala lažja in zato bolj razširjena panoga. V nadaljevanju je gospod Absec podal nekaj osnovnih informacij o tem, na kaj mora biti kmetovalec pozoren, če želi sejati industrijsko konopljo.

Gospod Absec, kaj je bilo tisto, kar vas je nad konopljo tako navdušilo, da ji posvečate večino svojega časa? Kako se je pravzaprav začelo?

Nekaj let nazaj so bratu postavili diagnozo rak na žolčevodih. Ker operacija na žalost ni bila uspešna, smo seveda iskali alternativo. Veliko sem preučeval industrijsko konopljo, njene pozitivne učinke, predvsem CBD kabinoida in prišel do zaključka, da se premalo zavedamo, kako koristna je za nas industrijska konoplja.

Prvo leto smo posadili samo 0,2 ha, nato pa smo površine postopoma povečevali.

Se ljudje radi vključujejo v projekte kot je »Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine (Volna lan konoplja)«?

Moram reči, da je odziv nad pričakovanji, v teoriji in praksi. Letos smo imeli prvič prikaz reza konoplje in je bil odziv zelo velik. Prav tako je bil dobra udeležba na predavanjih, ki smo jih imeli na to temo.

Kaj mora kmet narediti, če želi gojiti konopljo?

Na MKGP se najprej mora oddati vloga za setev industrijske konoplje (najpozneje do 30. maja za tekoče leto pridelave) s  tem da mora biti površina večja od 0,1 ha (pri ekoloških kmetijah je dovoljeno 1ar), seme pa mora biti iz evropske liste dovoljenih sort v EU.

Na kaj mora biti pridelovalec pozoren? Kje so pasti?

Ind. konoplja mora biti sejana gosto (min. 20kg/ha), s tem onemogočimo travi in plevelu, da jo preraste. Za uspešen pridelek konoplja potrebuje dušik. Zato mi pred setvijo zemljo pognojimo s hlevskih gnojem. Pomemben je tudi čas setve. Ker se industrijska konoplja pobira nekje v sredini septembra, je najbolj ugoden čas setve druga polovica maja. Če bi jo sadili prej, bi zrasla previsoko in bi bila prevelika za žetev.

Kakšne so prednosti in slabosti pridelave konoplje?

Prednost je vsekakor, da nima naravnih škodljivcev, je ni potrebno škropiti ter v fazi rasti ji ni potrebno dodajati mineralnih gnojil.

Konoplja je rastlina, pri kateri lahko uporabimo vse dele rastline: seme za moko, proteine in olje; iz cveta lahko naredimo čaj ali pa ga uporabimo za izdelavo ekstrakcije CBD-ja; iz stebla pridobimo vlakna, iz katerih se izdeluje platno ali vrv; prezdir (sredica stebla) lahko uporabimo kot gradbeni element.

Slabost je ročno pobiranje, saj je zamudno. V kolikor pridelka ne damo takoj v sušenje začne fermentirati. Pri visoki vlagi nam bo pridelek splesnil, zato je smiselna uporaba sušilnice.

Je pridelek težko prodati? Bi gojenje konoplje ocenili kot perspektivno?

Prodaja je odvisna od kvalitete (vsebnost CBD-ja). Gojenje konoplje je vsekakor perspektivno, saj je čedalje vse več dokazanih pozitivnih učinkov CBD-ja v svetu. Industrijska konoplja se je izkazala tudi kot zelo dober izolacijski in gradbeni material.

Kakšni so vaši cilji v prihodnje?

Cilj je še bolj izboljšati kvaliteto pridelka in prav tako poenostaviti obiranje pridelka, s čimer bi naredili gojenje konoplje bolj privlačno. V okviru projekta Povečanje samooskrbnosti z naravnimi potenciali Bele krajine volna, lan, konoplja, smo izdelali stroj za pobiranje industrijske konoplje, s katerim smo si lani prvič pomagali pri pobiranju pridelka.

Javno mnenje o koristnosti konoplje, tudi o zdravljenju s konopljo, se zadnja leta počasi a vztrajno spreminja. Konoplja je vsestransko uporabna in s prizadevanji posameznikov, kot je Anton Absec, se vedenje o njej širi in s tem se tudi razbijajo tabuji, ki se te rastline držijo že vse predolgo.

Suzana Lara Krause

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice