Naprej na vsebino

Vse več razmišljamo o tem, kaj kupujemo: Kupec mora dobiti tisto, kar hoče, ampak kupi pa kar mu je na voljo

Ekološka jajca s hlevske reje, »fair trade« kava, BIO zelenjava: kdor zavestno nakupuje, lahko zagotovo spremeni svet. Vendar pravilno ravnanje v supermarketu ni nadomestilo za izkoriščanje drugih naravnih virov.

Težko je reči, kdaj se je to zgodilo, toda v določenih dneh se je nenadoma pojavilo. Analiziranje stvari, ki jih potrebujete – zelenjava, nove hlače za treniranje, žarnica za staro svetilko v dnevni sobi – vse to je postalo precej dovršeno. Je žarnica brez živega srebra, je varčna? Ali ima proizvajalec tekstila preverjeno skladnost z delom otrok in onesnaževanjem, ali je vse to le modna muha?

Tudi če med vikendom kuhate jajca iz Belgije, ki so ekološka, vseeno prispevate k masovnemu prometu blaga po avtocestah? Ali tista od regionalnega tržnika, vendar niso ekološka? Kako je žival živela, preden je bila zaklana, je na koncu prav tako pomembno, kot varčevanje z energijo z novodobnimi pečicami. Vse več razmišljamo o tem, kaj kupujemo.

Ali nam je to všeč ali ne, vsakič, ko nekaj kupimo v globaliziranem svetovnem blagu, se odločimo za ali proti določenim vrednotam in to za celoten svetovni red. Odločamo se o merilih, ki so povezana z našim odnosom: na primer, če plastiko v oceanih zaznavamo kot grožnjo, ali naj se maloprodaja nadaljuje kljub internetu. Zavedanje je neverjetno dober občutek, saj lahko narediš pravo stvar. Zasebno je politično, je bilo nekoč rečeno. Danes ni več porabe, ki ni prav tako politična – ker kupec ne izbira več le izdelka, ampak hkrati pogled na svet. Tudi tisti, ki prevaža nakupovalni voziček skozi diskont, ni nevtralen. Podpira model poceni cene, z vsem, kar to potegne za sabo.

Odgovorni državljan je tudi danes zrel potrošnik. Odloči, ali poslovni modeli delujejo ali ne. Ima moč. Tudi podjetja, ki so v glavnem osredotočena na množice, spodbujajo zrele potrošnike, ko vnašajo, včasih bolj, drugič manj verodostojno, biološko razdelitev, ponujajo finančne naložbe v skladu z ekološkimi in socialnimi merili ali pravično trgovino s surovinami. Če je potrebno, celo oglašujejo domnevno trajnostno nosilno vrečko. To so vse posledice nove potrošniške moči.

Izbira prave pečenke še ni dosti

Uveljavljanje moči s porabo tudi dobro ustreza času, ker omogoča, da izvaja vpliv brez identifikacije s stanjem, v katerem živimo. Država s svojimi klasičnimi demokratičnimi institucijami je v vsakem primeru nemočna v pripovedi skeptikov pred pritiski, ki jih ustvarja globalizacija, finančni kapitalizem in internetno gospodarstvo. Po drugi strani pa je odgovorni in medicinsko osveščeni kupec v globalizirani potrošniški družbi predstavljen s skušlivo ponudb politične participacije, za katero se ni treba boriti za kandidaturo lokalnega sveta in ne za odločitev stranke. Lahko ste moralno »pokvarjeni«, vendar pa s pravim nakupnim vedenjem lahko nekaj spremenite.

Nedvomno ima vedenje potrošnikov učinek. Potrošnja je kot novo gibanje navadnega prebivalstva, vendar se je uveljavil izraz »politika življenjskega sloga«.

Ali ta nadomešča politično delovanje vlad? Za ta pogled obstajajo argumenti. Zgroženost zaradi delovnih pogojev v azijskih prodajalnah ali na tone neprodanih znamk oblačil lahko sproži bojkot med kupci v različnih državah, kar ima hitrejši učinek kot kateri koli politični proces. Kljub temu pa ne gre predvsem za filantropijo, za dobro počutje šivilje ali za celotno družbo. Gre za dobro družbe, zato gre za njen dobiček. Kupec mora dobiti tisto, kar hoče, ampak kupi pa kar mu je na voljo.

Nasprotno pa demokratična država, čeprav slaba, z vsemi njenimi počasnimi in zahtevnimi procesi, v celoti pripada državljanom. Obstaja samo zato, ker prenaša svojo moč na ljudstvo. Vsa državna moč prihaja od ljudi, piše v večini ustav, demokratičnih držav. To pomeni tudi, da če bi bila država res slaba in nemočna, bi se državljani morali vprašati, zakaj so to dopustili.

Predvsem pa volilna pravica ni vezana na nobeno potrošnjo in politična udeležba ni vezana na porabo denarja; to je neprecenljiva alternativa v sicer skoraj izključno materialističnem času. Politika je težavna, težka dejavnost, s prepiranjem in konflikti. Izčrpno je. Toda državljan je državljan, kupec pa ostaja kupec. Izbira prave pečenke še ni demokracija.

Kakšen je torej vaš »politični življenjski slog«?

Marko Vidrih

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice