Srbija, Črna gora in Albanija »pokajo po šivih«

597

Aktivisti, ki protestirajo proti vladi srbskega predsednika Aleksandra Vučića, so v soboto zvečer napadli sedež javne televizije RTS. Napetosti so bile visoke že v začetku dneva, ko je množica opozicijskih aktivistov pljuskala po ulicah in vdrla v pisarne RTS ter zahtevala več svobode tiska.

Protestniki so najprej načrtovali dvourno sedenje pred zgradbo. Vendar so razmere kmalu ušle izpod nadzora. Medtem ko so zunaj skandirali slogane, je skupina protestnikov pod vodstvom vodje desničarske stranke Dveri, Boška Obradovića in njegovega zaveznika, uglednega opozicijskega politika Dragana Đilasa, napadla časnike in zasedla več nadstropij.

Medtem ko je opozicija poskušala prevzeti televizijsko postajo, so policisti blokirali vhode in preprečili, da bi se še več protestnikov prikradlo v prostore ter pozvali aktiviste, ki so že uspeli priti v stavbo, naj prostovoljno zapustijo stavbo.

Protestniki so stene in vrata pisarn polepili s trakom, na katerem je zapisano »Začelo se je«, eden od sloganov protesta »1 od 5 milijuna« (eden od petih milijonov), ki se je v Srbiji začel novembra lani, z napadom na opozicijskega politika Borka Stefanoviča in več drugih napadov na vladne kritike.

Toda protestniki v notranjosti zgradbe so bili trdno prepričani, da ne bodo nikamor odšli, dokler jim ne bodo dali česa.

Obradovič je v pogovorih z mediji, preden je prišlo do nasilnega obračuna, vztrajal, da se ne bo upiral in se bo ob posredovanju policije, umaknil.

»Ne bomo se upirali. Tukaj nismo zaradi kakršnega koli nasilja« je dejal Obradovič, poroča Balkan Insight.

Desničarski voditelj Dveri, je medijem povedal, da če do 21 ure samovoljno ne zapustijo zgradbe, bo s silo posredovala policija.

Ko je nastopila policija, je Obradovič pozval kolege protestnike, naj vseeno kljubujejo policijskim ukazom in naj se držijo skupaj, tako da jih ne morejo izsiliti iz stavbe.

Video posnetki, ki kažejo, da policija zaokroža protestnike in jih vleče iz stavbe, medtem, ko se ti upirajo, so se pojavili na socialnih medijih.

 »V zadnjih mesecih smo prosili samo za eno – dovoliti organizatorjem protestov, da govorijo na državni televiziji,« je na koncu dejal Boško Obradović.

Minister za obrambo Aleksandar Vulin je protestnike, ki so zasedli pisarne RTS, imenoval za »fašiste« in zahteval strogo kaznovanje za svoja dejanja.

Gibanje »Eden od petih milijonov« opominja stanje človekovih pravic srbske vlade, zahteva več spoštovanja državljanskih svoboščin, vključno s svobodo tiska. Ime je navdihnila opomba srbskega predsednika Vučića, da protestnikom ne bo ugodil, četudi se jih bo na ulicah pojavilo »pet milijonov«, kar je dva milijona manj od celotnega prebivalstva Srbije.

Trudi v Črni gori je pestro. Več tisoč prebivalcev se je petič v dveh mesecih zbralo v prestolnici, Podgorici in zahtevalo odstop predsednika Mila Đukanovića ter njegove vlade, zaradi obtožb o zlorabi položaja.

Množice protestnikov, ki so jih vodili civilni in študentski aktivisti, so hodile po središču mesta, skandirali so »Milo kradljivec« in »Mi smo država«.

Đukanović vlada na majhnem jadranskem ozemlju že tri desetletja, bodisi kot predsednik vlade ali predsednik države.

»Želimo spremembe in po 30 letih mislim, da vsak državljan razume … da mora zadnji diktator oditi,« je dejala ena od protestnic, igralka, Ana Vujosevič.

V albanski prestolnici Tirani pa je prvotno mirni protest postal nasilen, ko je majhno število ljudi v več tisočih množicah pričelo s potiskanjem in metanjem kamenja na policijo, ki je ščitila parlament. Nekateri protestniki in policisti so utrpeli manjše poškodbe.

Protest je bil peti od sredine februarja. Opozicija zahteva  nove volitve po obtožbah o korupciji in volilnih prevarah.

Vodja demokratične stranke Lulzim Basha je dejal, da Albanija ne bo imela miru, dokler predsednik vlade Edi Rama ne bo omogočil svobodne in poštene volitve.

Evropska unija, s katero Albanija upa, da bo začela pristopna pogajanja konec junija, in Združene države pozivajo vse strani, naj se vzdržijo nasilja.

Marko Vidrih

PUSTITE KOMENTAR