Naprej na vsebino

Rubež, ali kako lahko življenje postane nočna mora

Le trenutek je potreben, da čez noč ostanete brez vsega in ste vsak dan bližje k temu, da na vaša vrata potrka rubežnik. Načeloma je pot do tega obiska dolga. Najprej morate ustvariti dolg, na ta dolg mora upnik podati izvršbo, kar v večini primerov pomeni, da vam blokirajo račun. Vaš račun je dlje časa blokiran, a upnik na ta način ne prejem ničesar. Posledično se upnik odloči, da bo v zgodbo vpletel izvršitelja – rubežnika, ki naj bi bil bolj uspešen pri izterjavi dolga.

Rubežnik je rabelj?

Naloga rubežnika je, da v čim krajšem času izterja dolg. Načini kako to počnejo so različni. Mnogo je zgodb, ko ljudje povedo, da so jim rubežniki grozili, bili nasilni in predvsem nestrokovni. Običajno gre to za vedno iste izvršitelje, ki se ponašajo s tem, da imajo vrhunske rezultate, a cena za dosego tega je druga zgodba. Prav tako je moč slišati zgodbe, ko so izvršitelji bili človeški, strokovni in jim ni bil edini cilj, da izterjajo dolg, če tudi človeka pri tem uničijo. S temi se običajno da dogovoriti, prav tako tudi sami svetujejo, kaj je najbolje in v kolikor se držite dogovorov so nekakšni finančni strokovnjaki, ki vam pomagajo iz dolgov.

Prijazen, ali ne, obisk rubežnika nikakor ni dogodek, ki bi ga moral vsakdo doživeti. Puščajo posledice in je trenutek, ko je posameznik razvrednoten. Ne toliko zaradi tega, kaj bodo sosedi rekli, ampak zaradi občutka manjvrednosti in sramu. Tudi pri tistih, ki so dolg ustvarili z namenom in bodo našli način, da jim le tega ne bo potrebo poplačati.

Sem le uporabnik svoje lastnine

Rubežnik torej potrka na vrata in oceni vse vaše premoženje, ki po njegovi oceni ima neko vrednost. Pri tem ne gleda na to, kaj dejansko je vašega, edini kriterij je ta, da je v prostoru, kjer imate vi stalno bivališče. Če ste pričakovali, da vam bo zarubljeno odpeljal, se to zgodi zelo redko. Namreč s starimi stvarmi, kar dolžniki običajno imajo v lasti, ima rubežnik več dela, kot koristi. A če tudi fizično odpelje premičnino, ter se vi ne držite dogovorov, premičnino, ali nepremičnino da na dražbo. Vse stroške plačate vi. Zatorej je nujno sodelovati z rubežnikom.

Vse premičnine in nepremičnine so zdaj v »lasti« upnika, vi pa jih lahko uporabljate in ste dejansko uporabnik lastnine, ki je bila vaša in bo ponovno, ko boste dolg odplačali. Podobno, kot lizing, le da premičnino, ali nepremičnino kupljeno na lizing lahko prodate. Zarubljene premičnine in nepremičnine pa ne.

Avtomobile ne morete registrirati

Večino stvari imate torej v uporabi, ker so zarubljene. Življenje teče dalje, vi se držite dogovorov in načeloma ni neke stresne situacije, dokler ne pridete do obdobja, ko je potrebno avto ponovno registrirati.

81. člen Zakona o izvršbi in zavarovanju (ZIZ) pravi: »Zarubljeno motorno ali priklopno vozilo se do prenehanja veljavnosti rubeža ne sme registrirati oziroma se zanj ne sme podaljšati prometnega dovoljenja brez dovoljenja upnika, na katerem je njegov podpis overjen.«. Slednjega vam rubežnik ne bo povedal in boste izvedeli, ko boste želeli avto registrirati. Upnik običajno da dovoljenje, da smete avtomobil registrirati, če ste poravnali blizu tri četrtine dolga in če pristanete na to, da overjanje pri notarju plačate sami. Ta ukrep naj bi bil sprejet (v veljavi je od lani) z namenom, da bi dolžnika prisililo, da bi čim hitreje poplačal svoj dolg.

Kako nesmiselno je to ni potrebno posebno pisati, ker ponovno zakon pišejo tisti, ki nekako nimajo stika z realno situacijo. Če bi jo imeli, bi lahko razbrali logični sklep, da nekdo, ki ima namen poplačati dolg, sodeluje po svojih najboljših močeh. Torej hodi v službo, mesečno od svojega dohodka poplača kar lahko in z odvzemom možnosti registracije avtomobila, ki omogoča vožnjo na delo, odvzamejo tudi možnost odplačila dolga. Težava nastanejo tudi pri tistih, ki jim avtomobil omogoča stik z ljudmi, nabavo najbolj osnovnih sredstev in obisk zdravnika.

In kaj narediti nekomu, ki se je znašel v takšni situaciji? Upa lahko le na srčnost upnika, ki bo razumel nastalo situacijo. V nasprotnem primeru bo imel samo dodatne stroške, kajti v roku 1 meseca mora avtomobil odjaviti iz prometa, ter poskrbeti za to, da bo le-ta na mestu, kjer ne bo oviral okolice in bo na »varnem«.

Vsak dan je vse več tistih, ki so se znašli v brezizhodni situaciji in jim je rubežnik že potrkal na vrata, ali še čakajo nanj. Ni sramotno se znajti v takšni situaciji in če ste eden izmed teh nesrečnežev, se obrnite na upnika in skušajte vsaj na tej točki najti skupni jezik.

Alenka Gabrovec

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice