Madžarska vlada v boju proti migrantom zavrača evro – državljani zmedeni

493

V začetku marca je družba Medián objavila svoje najnovejše ugotovitve o podpori Madžarske in članstvu svoje države v Evropski uniji. Na prvi pogled so rezultati impresivni.

Od leta 2004, ko se je Madžarska pridružila EU, je bila stopnja odobritve dosledno nad 70%. Dejansko je lanska podpora za članstvo Madžarske dosegla rekord (85%). Tudi večina evroskeptičnih volivcev podpira članstvo v Evropski uniji.

Petnajsta obletnica vstopa Madžarske v EU je spodbudila objavo več anket, raziskav in študij, ki so se osredotočile na madžarski odnos do in pričakovanja članstva v državi. Kot rezultat njihovih prizadevanj se je pojavilo veliko bolj izpopolnjeno in pestro sliko stališč Madžarov do Evropske unije.

Nekatere ugotovitve so povsem spodbudne. Pulzus, sorazmerno novo podjetje, ki se ukvarja z anketiranjem, je ugotovilo, da eno od sporočil propagandnega stroja Orbán (Viktor Orbán – madžarski predsednik vlade), ki zagovarja madžarsko suverenost, nima vpliva, ki si ga je njegova politična stranka, Fidesz, želela. Samo 34% odraslega prebivalstva jemlje grožnjo suverenosti države resno, 50% pa jih meni, da je poudarek Viktorja Orbána na obrambi suverenosti te države zgolj prevara, da bi prikrili Orbánove politične ambicije. Na splošno le manjšina (29%) meni, da lahko težave, s katerimi se danes sooča Evropa, rešijo posamezne države, 41% pa meni, da je večja integracija pravi odgovor na trenutne težave, s katerimi se sooča Unija. Ostali (30%) niso imeli mnenja ali pa niso odgovorili.

Toda najbolj informativna raziskava, ki jo je izvedla Policy Solutions, ki se opisuje kot progresivni raziskovalni inštitut, »zavezan vrednotam liberalne demokracije, solidarnosti, enakih možnosti in evropskega povezovanja«, ponuja manj razlogov za veselje. Za Madžare je resnična privlačnost EU velika finančna podpora, ki jo država uživa v zadnjih desetih letih. V članku, ki povzema ugotovitve podjetja Policy Solutions, je zapisano: »Krava molža, ki bi nas pripeljala do migrantov: tako Madžari vidijo EU

Politične rešitve potrjujejo ugotovitve vseh drugih raziskovalcev – da približno 75% odraslega prebivalstva meni, da je članstvo Madžarske v Evropski uniji koristno. Ampak zakaj? Anketiranci so bili pozvani, da najdejo najpomembnejše stvari, ki jih povezujejo z EU. Najbolj priljubljen odgovor so bili skladi sindikatov in njihov ugoden vpliv na gospodarstvo (16,1%). Drugi (12,4%) je bil Schengen. Tretji je bil pojem pripadnosti skupnosti (11,6%), sledile so mu schengenske in delovne možnosti v tujini. Preostale so bile bolj negativne pripombe.

Anketarji so dobili podobne rezultate, ko so anketirance prosili, da navedejo posebne prednosti članstva. Več kot 50% jih je govorilo o finančnih koristih in gospodarski rasti. Zdi se, da Madžarov koristi Schengena ne vznemirjajo preveč (15,5%), verjetno zato, ker ima relativno malo ljudi finančna sredstva za izlete v tujino. Kot je razvidno iz priložene grafike, zunaj finančnih koristi, schengenskega območja in možnosti zaposlitve v tujini madžarska javnost vidi malo drugih prednosti. »Pripadnost skupnosti« (3,1%) in »evropske vrednote« (1,6%). Glede na to, da se ukvarjajo s finančnimi koristmi članstva v EU, ni presenetljivo, da bi večina Madžarov pozdravila uvedbo evra, ki ga vlada Orbána popolnoma zavrača. Dejansko oblikovalci ustave Fidesz iz leta 2011 izrecno navajajo, da je valuta države forint. Zadnja beseda Viktorja Orbána na to temo je bila, da se sprememba valute v bližnji prihodnosti ne bo zgodila.

Anketiranci so bili tudi spodbujeni, da govorijo o slabostih članstva v EU, in nihče, ki pozna madžarsko politično situacijo danes, ne bo presenečen, da je prva točka na seznamu migracija (31,7%), ki ji sledi izguba suverenosti (25,5%). Kar zadeva vprašanje migracij, je vlada Orbána dosegla svoj cilj: 65% vprašanih meni, da želi EU prisiliti Madžarsko, da sprejme priseljence. To velja tudi med podporniki opozicijskih strank in neodločenimi volivci.

Politične rešitve potrjujejo Pulzusovo ugotovitev, da je velika večina prebivalstva, vključno z Fidesz volivci, prepričana, da je bil ukraden velik del sredstev iz EU. Čeprav se na splošno veliko skrbi za izgubo suverenosti, jih 79% želi, da se strožji nadzor nad sredstvi in ​​76% želi, da se Madžarska pridruži drugim 23 državam, da bi evropskemu tožilcu omogočila, da razsoja o primerih korupcije, ki vključujejo sredstva EU.

Idealizem evropskih vrednot se očitno ne ujema z veliko večino Madžarov. Po drugi strani pa lahko morebitno zmanjšanje ali celo izguba sredstev EU, ki tečejo v državo, spremeni splošno dojemanje prednosti EU za Madžarsko.

Če so ugodnosti glavni razlog za pozitivno mnenje Madžarske o Evropski uniji, je treba domnevati, da bo zmanjšanje teh koristi negativno vplivalo na njihovo oceno organizacije. In ker je Viktorju Orbánu in njegovi ekipi uspelo prepričati volivce, da želi Unija, Madžarsko zasuti s »tujimi« migranti, zagotovo ne bodo imeli težav, da madžarsko javnost prepričali: da je manj denarja, ki bo na voljo v naslednjih sedmih letih, pravzaprav kazen za zavrnitev Madžarske, da bi jo preplavile množice nezaželenih migrantov.

Marko Vidrih

PUSTITE KOMENTAR