Naprej na vsebino

300 krogov za boljši jutri socialno ogroženih družin v Zasavju

Človek svojo veličino pokaže s svojimi nesebičnimi dejanji in uvidom, da je včasih potrebno v ljudeh videti le dobro, ter jim pokazati pot. Eden takšnih je tudi Igor Gošte, ki se bo že osmič podal na tek z dobrodelno noto. V sodelovanju z Zavodom za šport Trbovlje, Športno humanitarnim društvom Človek in Društvom prijateljev mladine Trbovlje bo s Sabino Karaman na trboveljskem stadionu Rudar jutri, 10. maja, pretekel 120 kilometrov, ob tem pa zbiral denar za tri zasavske družine.

Abraham prinesel zadosti poguma in volje za prvi tek.

Igor Gošte, slovenski pisatelj, pesnik, novinar je tekom svojega dela na ETV spoznal Mitja Duha, nekdanjega odvisnika in zapornika, le-ta ga je navdušil s svojo humanitarno gesto – tekom na 100 km. Po njegovem vzoru in s skupnim posvetom se je rodila ideja, da bi za svoj 50. rojstni dan pretekel 50 kilometrov, ter ob tem zbral denar za zasavske socialno ogrožene družine.

Od takrat je odtekel že 7 takšnih humanitarnih maratonov, pomagal že marsikateri zasavski družini, posameznikom in Društvu Dawnov sindrom Slovenije.

300 krogov za boljši jutri socialno ogroženih družin v Zasavju

Zdi se, da je revščina v Sloveniji na vsakem koraku, zato je tako pomembno, da se v dobrodelnih in humanitarnih akcijah izberejo družine, ki pomoč dejansko potrebujejo. Igor Gošte se tega zaveda, zato je vsaka družina, ki ji nameni pomoč skrbno izbrana s pomočjo območnega Rdečega križa, CSD in Karitasa. Tako kot že štiri krat do sedaj, so s skupnimi močmi izbrali po eno družino iz Trbovelj, Hrastnika in Zagorja ob Savi, s skupno rdečo nitjo – otroci, ki potrebujejo pomoč.

Iz Trbovelj so izbrali pet člansko družino, med katerimi sta tudi dvojčka, stara dve leti in pol. Dvojčka sta se rodila prezgodaj in imata zaradi tega že od rojstva težave z zdravjem. Eden od njiju ima cerebralno paralizo.

V Hrastniku so za prejemnico zbranih sredstev izbrali družino deklice, s sladkorno tipa 1. Deklica potrebuje pomoč pri prehrani in senzorčke za merjenje inzulina. Oboje za štiričlansko družino pomeni velik finančni zalogaj, še posebej, ker je v družini trenutno zaposlen samo oče.

Družini iz Zagorja je januarja letos umrl oče, kar jih je močno prizadelo. Otroka obiskujeta OŠ dr. Slavka Gruma, mamica občasno dela v zagorskem VDC. Po smrti očeta so njihovi edini dohodek socialni transferji. Živijo v hiši, ki jo je v februarski ujmi poškodovalo padlo drevo.

Družine denarje ne bodo dobile »na roko«, ampak bodo zbrana sredstva namenil za plačilo ali nakup stvari, ki jih nujno potrebujejo.

Ne bo se samo teklo

Poleg teka Igorja Gošte in Sabine Karman se bodo dogodka po vsej verjetnosti udeležila še Bogomir Dolenc in Klemen Bauer. Prav tako je moč pričakovati, da se bodo dogodka udeležili še mnogi mestni veljaki in z glavnima akterjema pretekli nekaj poti.

Tek se bo pričel ob 6 uri, od 8 ure dalje bo moderiran, ob 10:30 bo svečana otvoritev. Tekom dneva pa bodo potekli različni kulturni in športni dogodki. Zapela bo Anja Pustak Lajovic, ter njena skupina The Eccentrics, Petra Ambrožič, Kristjan Božič… Za del razvedrilnega programa bodo poskrbeli tudi varovanci VDC.

Utrinke dogajanj boste lahko spremljali v živo na Facebook profilu Igorja Gošte.

Tek je akcija mnogih ljudi

Igor Gošte ne spada med tiste humanitarce, ki ne hodi od vrat do vrat in prosi za denarna sredstva, ampak s svojimi dejanji privabi ljudi k sodelovanju in tako skupaj z ljudmi ustvarja zgodbo o uspehu. Tekom leta predstavlja projekt po osnovnih šolah in osvešča mlade o pomenu solidarnosti in pomoči sočloveku. Mnogi zasavski podjetniki, zasavske občine in celo lokalne politične stranke v projektu vidijo nekaj dobrega in z veseljem primaknejo kakšen evro za skupno dobro. Sladoledni butik Kepca že nekaj časa izkupiček določenega dneva podari akciji. Prav tako snemalca Matjaž Lavrič in Vid Šteh brezplačno spremljata in snemata dogodek, ter naredita reportažo. Zavod za šport Trbovlje podari majice, ki so s potiskom dobro promocijsko sredstvo. Mitja Duh bo poskrbel, da bosta tekača fizično zdržala napor. Zoran Drnovšek na dan teka razdeli bogato prehransko dopolnilo, ki pomaga tudi avtistom. Igor Gošte si prisluži stekleničko tega dopolnila po vsakih 30 pretečenih krogih. In še bi lahko naštevali.

Pomagate lahko tudi vi

V kolikor bi želeli biti del te zgodbe, lahko sredstva nakažete na bančni račun DPM Trbovlje (SI56 6100 0001 9204 698; sklic SI00 01-2019; namen: humanitarni tek 2019), ki bo odprt že vsaj 2 meseca. Ali še bolje, prispevate za startnino in se pridružite Igorju Goštetu in Sabini Karaman pri teku. Lahko pa se na dan teka posladkate v Sladolednem butiku Kepca, ter na ta način prispevate svoj »novčič«.

Alenka Gabrovec

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice