Trumpov kaos s Huawei in Kitajsko bi lahko pripeljal do balkanizacije tehnologije

201

Eden od učinkov sankcij Donalda Trumpa za kitajskega tehnološkega velikana, Huawei, vpleta vse večja nacionalistična čustva med nekaterimi kitajskimi potrošniki: prodaja iPhonov se je v zadnjih mesecih občutno zmanjšala, medtem ko se po drugi strani pri izdelkih Huawei opazi porast.

To seveda ni presenetljivo, vendar je del zaskrbljujočega trenda. To je najnovejši znak, kako ameriška zunanja politika in še posebej napetosti s Kitajsko grozijo, da se bo tehnološki svet razvil ob državnih mejah.

»Balkanizacijo tehnologije že vidimo na številnih področjih,« pravi Zvika Krieger, vodja tehnološke politike na Svetovnem gospodarskem forumu. »Če se bo ta trend nadaljeval, bodo morala podjetja ustvariti različne izdelke za različne trge, kar bo vodilo k še večjim odstopanjem.«

Nezdružljivi izdelki in platforme, ki posnemajo isto funkcijo, bi imeli negativen učinek na inovacije, kjer digitalna podjetja ne morejo več prevzeti zmožnosti globalizacije pod enakimi pogoji in hitrostjo, kot je bila definirana v desetletju inovacij brez primere.

Trumpovi ukrepi ogrožajo ustvarjanje čedalje bolj razdeljenega tehnološkega sveta, najbolj tako, da spodkopljejo zaupanje v dobavno verigo elektronike, ki zajema globus.

Različni standardi, različni ekosistemi, drugačna tehnologija – bodo pahnili ves svet v nered. Kratkoročno ZDA sicer škodi večinoma Huawei, vendar bo dolgoročno vse skupaj škodovalo ameriškemu sistemu dobavne verige in tudi globalni industriji.

Trumpova uprava je še okrepila pritisk, ker je ameriškim družbam prepovedala uporabo tuje opreme, ki bi lahko »ogrozila nacionalno varnost« in dodala Huawei na »seznam entitet« – podjetij, za katera veljajo izvozne omejitve, in tako preprečila ameriškim podjetjem dobavo tehnologije Huawei brez pridobitve posebnega dovoljenja. Omejitev je Huawei prekinila nujno dobavo naprednih čipov in drugih komponent.

Kmalu zatem so ameriška podjetja Intel, Qualcomm, Xilinx in Broadcom prenehala sodelovati s Huawei. Huawei pa je najbolj prizadelo, ko je podjetje ARM iz Združenega kraljestva, ki izdaja dovoljenja za izdelavo čipov za mobilne naprave in strežnike, naročilo osebju, da preneha sodelovati s Huawei. Nato je Google napovedal, da ne bo z njimi delil aplikacij na voljo v napravah podjetja, ki so del mobilnega operacijskega sistema Android.

Takšne poteze so za Huawei potencialno uničujoče, čeprav je Trumpova administracija odobrila 90-dnevni odlog, naslednje pogajanje pa sledi na zboru G20, 28. in 29. junija 2019 v Mednarodnem razstavnem centru v Osaki na japonskem. Medtem ko družba trdi, da je skladiščila čipe in razvila lasten operacijski sistem v primeru negativnega scenarija, večina strokovnjakov dvomi, da ima potrebno tehnologijo. Kitajska se je desetletja trudila razviti industrijo čipov, ki je sposobna zagotoviti vrsto naprednih komponent, na katere se zanašajo pametni telefoni in oprema 5G.

Večina tehnoloških podjetij, vpletenih v to zadevo, so nedolžne žrtve, ki so ujete v navzkrižnem ognju večjega boja. V resnici obstajajo utemeljeni razlogi za izključitev podjetja Huawei iz zahodnih omrežij 5G, čeprav se mnenja držav glede tveganja očitno razlikujejo. Večina podjetij, ki sodelujejo s Huawei pri izdelavi pametnih telefonov in prenosnikov, pa ima le malo ali nič opraviti s 5G.

Ker je Huawei vložil na stotine milijard dolarjev v vrhunske tehnološke raziskave in razvoj, je to eno izmed najbolj patentiranih podjetij na svetu na področju pametnih telefonov. Patentirana tehnologija je presegla Apple in Qualcomm, Huawei pa je zaradi svoje vloge v tehnologiji nedvomno vodilni v svetu na področju tehnologije 5G.

Trumpova strategija se zdi, da je hkrati zasnovana tako, da pospeši trgovinski sporazum in omeji napredek kitajske tehnološke industrije. Vendar pa celotni pristop kaže, da ZDA stremi k širitvi nezaupanja v Kitajsko.

ZDA so kitajskim študentom otežile študij naprednih tehnologij na vrhunskih ameriških univerzah, saj so z uvedbo obveznega vizumskega, študij naredile težji in dolgotrajnejši.

Glede na izzive, s katerimi se sooča Huawei, in nacionalistično razpoloženje, ki zdaj raste na Kitajskem, je morda malce ironično, da Ren Zhengfei, direktor podjetja in ustanovitelj Huawei, trdi, da je navdušen nad ameriškim tekmecem.

»Moji otroci raje uporabljajo izdelke Apple, kot Huawei,« je dejal Ren med televizijskim intervjujem, ki je bil nedavno predvajan na kitajski televiziji. »Ne moremo reči, da je nekdo domoljuben, če uporablja izdelke Huawei, in ne nasprotno, če ne uporabljajo Huawei izdelkov. Proizvodi podjetja Huawei so v bistvu blago. Ljudje jih uporabljajo, če so jim všeč. Politika se v to ne bi smela vtikati,« je mnenja Ren.

Marko Vidrih

PUSTITE KOMENTAR