Naprej na vsebino

[INTERVJU] Marjan Podobnik: Na slovenskem podeželju ne bo več volkov!

Marjan Podobnik, predsednik SLS podpira zahteve kmetov in sporoča vladi: » Slovenija ne bo zverinjak. Na slovenskem podeželju volkov, razen v ograjenih kompleksih državnih gozdov, ne bo več!« Ob očitnem ignorantskem odnosu države do podeželja in ljudi, ki živijo oddaljeni od urbanih središč, smo mu postavili nekaj vprašanj v zvezi z napovedanim sobotnim protestnim shodom Sindikata kmetov Slovenije.

Gospod Podobnik, za mnoge ste se presenetljivo neposredno in ostro odzvali na problem napadov volkov oziroma se vključili v aktivnosti za preprečitev napadov volkov na slovenskem podeželju. Zakaj?

Presenetljivo za tiste, ki me ne poznajo. Ko je enkrat mera polna, se pri meni potrpljenje konča. V odnosu do ministrov, ministric in drugih ljudi, ki so odgovorni za katastrofalno stanje zaradi vsakodnevnih napadov zveri, pa tudi v odnosu do članov SLS, ki so v številnih stanovskih in drugih kmečkih organizacijah na odgovornih funkcijah, pa so mnogi bolj ali manj zaspali, se je moje potrpljenje končalo. Če smo bili leta 91 sposobni narediti državo, kasneje pa za dosego osnovnih kmečkih pravic za več dni blokirali največje mejne prehode, bomo rešili tudi ta problem zveri. Kot je pred dnevi rekel Ivan Oman: »Razen v omejenem in ograjenem območju državnih gozdov na Kočevskem, volkovi nimajo v Sloveniji kaj iskati, če želimo imeti Slovenijo kultivirano in varno in se bodo ljudje povsod in vedno lahko varno gibali.« In to bomo dosegli. Pa če je to zadnje, kar bom pomagal doseči kot predsednik SLS.  Država bo pač morala prekiniti evropske in druge projekte, s katerim poseljujejo slovensko podeželje z volkovi, križajo različne pasme volkov in se s tem dobesedno igrajo s kmeti in drugimi ljudmi na podeželju. Če hočejo, lahko to delo nadaljujejo v ograjenih kompleksih državnih gozdov na Kočevskem.

Ali zato Sindikat kmetov v soboto organizira velik protestni shod pod nazivom »Slovensko podeželje ne bo zverinjak« ravno v vašem kraju oziroma v občini Velike Lašče?

Občina Velike Lašče skupaj s sosednjimi Blokami in Sodražico ima na primer trenutno več medvedov, kot celotni Pireneji, kjer je pred dnevi sto njihovih županov protestiralo in zahtevalo odstrel, čeprav so njihovi problemi zaradi napadov na domače živali zanemarljivi v primerjavi s problemi zaradi napadov zveri v Sloveniji.

Podobnik poziva državo, da prekine evropske in druge projekte, s katerim poseljujejo slovensko podeželje z volkovi in s tem križajo različne pasme volkov.

Vesel sem, da so se naši člani v sicer nadstrankarski organizaciji Sindikat kmetov Slovenije odločili za odločno akcijo. Naši člani in simpatizerji iz Sindikata kmetov, Kmečke zveze in Ljudske stranke v Velikih Laščah in okolici so z veseljem in veliko energijo pristopili k organizaciji protesta v Velikih Laščah in verjamem, da bo vse potekalo tako, kot mora.

V eni od izjav za javnosti ste zahtevali odstop okoljskega ministra zaradi objektivne odgovornosti za stanje na podeželju zaradi vsakodnevnih napadov volkov. Iz zadnjih izjav okoljskega ministra Simona Zajca je razviden neke vrste protinapad, češ da tudi Kmetijsko gozdarska zbornica (KGZS) in drugi niso naredili tega, kar bi morali.

Tu ima minister na žalost precej prav. Doslej vodstvo KGZS pri tem vprašanju glede na akutnost zadeve absolutno ni naredilo dovolj. Upam, da so se prebudili, in da se bodo že v soboto začele stvari spreminjati. Premajhna aktivnost vodstva KGZS pa v ničemer ne odvezuje odgovornosti ministra Zajca kot pristojnega za področje zveri, ki so državna lastnina. Če minister Zajc ne bo odstopil in če kmetijska ministrica gospa Pivčeva ne bo prešla od lepih nastopov, lepih besed in hvalevrednih obiskov na terenu h konkretnim dejanjem, potem bo odgovornost za napade zveri prešla direktno na predsednika vlade RS Marjana Šarca. Obžalujem, da so pristojna minister in ministrica ter predsednik vlade tako dolgo podcenjevali ta problem in da je čas za dosedanji način dogovarjanja potekel. Včeraj sem govoril z ministrico gospo Pivčevo, ki po mojih informacijah tudi namerava priti v Velike Lašče. Hotela me je prepričati, da so naredili vse, kar je mogoče, pa kljub temu niso uspeli odstreliti niti enega volka v okoljih, kjer le-ti vsakodnevno napadajo domače živali. Povedal sem ji, da je to zame izraz nesposobnosti okoljskega in kmetijskega ministrstva in njihovih služb ter ob enem nespoštljiv odnos do ljudi, ki jim volkovi vsakodnevno napadajo živino, še bolj pa jih je strah zaradi možnih napadov na otroke ob bližnjem začetku novega šolskega leta.

Doslej vodstvo KGZS, pri tem vprašanju glede na akutnost zadeve absolutno ni naredilo dovolj.

Kaj se bo torej dogajalo v soboto v Velikih Laščah?

Sindikat kmetov Slovenije je odlično pristopil k organizaciji tega protestnega shoda. Pričakujem dobro udeležbo prizadetih kmetov in drugih, ki si prizadevajo za varno, obdelano in poseljeno podeželje, ki bo v primeru kakršnihkoli izrednih razmer sposobno nahraniti celotno Slovenijo. Kogar od teh v soboto ne bo v Velike Lašče, mu bo kasneje verjetno žal, kot je bilo žal mnogim, ki zaradi dela ali drugih razlogov 12. maja 1988 niso prišli v Unionsko dvorano v Ljubljano.

Uredništvo Slovenca

1
Komentarji

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
MD Recent comment authors
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o
MD
Guest
MD

obstaja samo eno ime za tiste, ki jemljejo zivljenje
morilci
M.

Prijava na e-novice