Naprej na vsebino

Protesti zaradi napadov zveri se bodo zaostrovali z zaporami cest

Avtor: Metod Kranjc

V soboto, 17. avgusta, bo nov protestni shod kmetov in drugih ljudi s podeželja v Jelšanah pri Ilirski Bistrici, s pričetkom ob 10. uri

Marjan Podobnik predsednik SLS, se je danes skupaj s predsednikom SLS Ilirska Bistrica g. Tonijem Janežičem, ki je tudi predsednik Sveta območne kmetijsko gozdarske zbornice, srečal z županom Ilirske Bistrice g. Emilom Rojcem in predstavniki krajevne skupnosti Jelšane ter jim predstavil predvidene aktivnosti v občini Ilirska Bistrica prihodnjo soboto.

Emil Rojc, Foto: demokracija.si

Župan Rojc, ki je poznan predvsem po svojih prizadevanjih za odločne ukrepe za zajezitev nezakonitih migracij, je pokazal tudi visoko mero razumevanja za aktivnosti in ukrepe za preprečitev vsakodnevnih napadov zveri, s čimer se soočajo tudi v Ilirski Bistrici. Skupaj s predsednikom krajevne skupnosti Jelšane so si tudi ogledali kraj, kjer bodo naslednjo soboto protestne aktivnosti.

Sindikat kmetov Slovenije vztraja v zahtevah, da se do sobote odstrelijo najmanj trije volkovi na ogroženih območjih in da do sobote odstopi okoljski minister Zajc. V nasprotnem primeru bo ob sobotnem protestu izpeljana tudi zapora glavne ceste pri mejnem prehodu Jelšane. Marjan Podobnik nam je potrdil, da v primeru neizpolnitve teh dveh zahtev, sledi naslednjo soboto, 24. avgusta protestni shod z zaporo ceste Maribor – Gornja Radgona pred otvoritvijo radgonskega kmetijskega sejma, ki se ga bo udeležil tudi evropski komisar za kmetijstvo g. Phil Hogan.

Iz več civilnih iniciativ in lovskih društev so včeraj in danes sporočali, da kljub informacijam pristojnih ministrstev, da so se okrepila prizadevanja za odstrel volkov v okoljih vsakodnevnih napadov, do danes, ponedeljka 12. avgusta, Vlada RS sploh ni spremenila odloka, ki bi omogočal učinkovit odstrel oziroma odstranitev najbolj nevarnih volkov iz narave. To je v telefonskem pogovoru predsedniku SLS potrdila tudi kmetijska ministrica dr. Aleksandra Pivec in povedala, da bodo v teh dneh na korespondenčni seji Vladi sprejeli sklepe, ki bodo omogočili pospešen interventni odstrel volkov. Predsednik SLS je ob tej informaciji izrazil razočaranje nad cinizmom, ki ga s počasnostjo po toliko tednih vsakodnevnih napadov Vlada kaže do kmetov in podeželja.

V primeru, da se bo odstrel volkov izvršil in da bo okoljski minister Zajc odstopil, bo sobotni shod v Jelšanah pri Ilirski Bistrici preklican.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o