Naprej na vsebino

Protest v Gornji Radgoni bo kljub grožnjam Medvedu in Podobniku

Avtor: Metod Kranjc

Tresla se je gora, rodila se je miš, bi lahko sarkastično pripomnili na nedavne dogodke, ki so se dogajali zaradi zveri. Po protestnem shodu v Velikih Laščah se je zdelo, da bo Simon Zajc, minister za okolje in prostor, moral odstopiti, ter da bo država končno naredila nekaj za podeželane, ki jih ogrožajo zveri. A žal so se zgodile obljube, premiki brez učinka, brezplodne debate, ko se je razlagalo, da ni tako hudo, da se bodo nekoč, nekje stvari uredile in očitno grožnje, oziroma lepše pritiski, da je Sindikat kmetov Slovenije zamrznil protestne aktivnosti in zahtevo po odstopu ministra Simona Zajca. »Večji aktivnosti vlade« pa niso nasedli v SLS, zato bodo prevzeli organizacijo protestnega shoda v Gornji Radgoni.

Velike Lašče so očitno predramile vodilne

Sindikat kmetov Slovenije je v Velikih Laščah zahteval takojšnji odstop Simona Zajca in odstrel 3 volkov. Marjan Šarec, predsednik Vlade Republike Slovenije, je stopil v bran svojemu ministru, ter mu dal natančna navodila, kaj mora narediti, saj so vodilni v državi vzeli protest v Velikih Laščah zelo resno. Minister je do sedaj izvedel nekaj sprememb, ki naj bi povečale učinkovitost odvzema volka, npr. postopek za odvzem volka po intervencijskem zakonu in povečanje območja odvzema, hkrati je povedal, da se bo pri okoljskem ministru Evropske unije pozanimal, če bi lahko kakšnega medveda in volka preselili v katero drugo državo Evropske unije. Očitno pa ob tem pozabil, da nam Francozi hočejo vrniti celo tistega medveda, ki smo jim ga dali. V Sindikatu kmetov Slovenije opozarjajo, da ti ukrepi ne prinašajo rešitve, pridružuje se jim še Lovska zveza, ki izpostavlja, da lahko še vedno odvzamejo le 3 volkove, do konca leta pa skupaj 9. Še vedno niso odpravili kazni, če lovec odvzame napačnega volka. Ter najbolj pomembno, odvzem volkov ni kot nakup v trgovini, idealno obdobje so zamudili, zato je odvzem sedaj bistveno težji.

AniMa predala peticijo, ne pa rešitev

Da je zadeva resna in da kmetje ne bodo odnehali dokler ne bodo dosegli svoje, so očitno zaznali tudi v društvu AniMa. Mogoče so zgolj prislonili svoj piskrček. Simonu Zajcu so predali 13.462 podpisov peticije proti odstrelu zveri. Saj menijo, da se zadeva lahko reši bolj humano. Vladi so predlagali moratorij (po SSKJ to pomeni pogodbeno odločen ali oblastveno odrejen odlog zapadlih obveznosti) na interventni zakon in pozvali k dialogu za iskanje dolgoročne nenasilne rešitve. Če bi takšna peticija držala vodo sem prepričan, da bi osnovnošolci kaj hitro zbrali bistveno več podpisov za ukinitev šol, ali upokojenci za pokojnino najmanj 1.000 EUR, če jim je že bila obljubljena.

Marjan Podobnik, predsednik SLS je kot odgovor na njihovo gesto najprej ponudil 500 EUR za vsakega pravilno odstreljenega volka, nato pa te iste nevladnike pozval k skupni dobrodelni nogometni tekmi v Gornji Radgoni v času protesta. Na tekmi bi tako zaigrali člani SLS pod vodstvom Marjana Podobnika in člani AniMa. Zbran denar pa namenili v skupno dogovorjen namen. AniMa vsaj do danes še ni sprejela izziva. Tudi na naše vprašanje, če bodo izziv sprejeli, niso niti teden pozneje uspeli odgovoriti.

Zajc se spreneveda, župani pa obljubljajo mačka v žaklju

Cerkljanska iniciativa je v Davčah, 18. 8. 20019 organizirala okroglo mizo na temo zveri. Dogodka so se udeležili Simon Zajc, minister za okolje in prostor, Aleksandra Pivec, ministrica za kmetijstvo in gospodarstvo, Damjan Oražem, direktor Zavoda za gozdove, Lado Brdač, predsednik Lovske zveze Slovenije, Anton Komat, publicist in naravovarstvenik, Milan Čadež, župan Gorenje vasi Poljane, in Franz Josef Smrtnik, župan Železne Kapele.

Največ očitkov je letelo na Damjana Oražma in delo Zavoda za gozdove, ta pa je odgovoril, da težava zveri v zadnjih mesecih ni posledica samo nedela zdaj, ampak je težava v tem, da država že dve leti ni uredila populacije volka. Po njegovih besedah je trenutna populacija volkov tolikšna, da ograje, pastirski psi in drugi ukrepi niso več učinkoviti. Po njegovih besedah pa je območje Davč takšno, da standardni ukrepi sploh niso izvedljivi, zato je območje še tako bolj na udaru. Torej je eden izmed strokovnjakov, ki nekako ve, kaj se dogaja na terenu, potrdil navedbe kmetov, da je volkov preveč, ter da se trenutno z njimi ne da sobivati, kot bi želeli zagrizeni nasprotniki odvzemov.

Simon Zajc je med drugim izjavil: »Zdi se mi primerno, da preden o čem odločamo, povprašamo za mnenje ljudi, ki tam živijo«. Očitno je Zajc pozabil, da je ravno njegov obisk bil kaplja čez rob, da so podeželani pod vodstvom Sindikatov kmetov Slovenije začeli s protesti. Med tem, ko so mu takrat razlagali, kakšno je stanje, je ta njih oštel, da nimajo ograje, ter da se bodo morali naučiti sobivati. Kaj novega naj bi ljudje na prizadetih področjih še povedali, če je jasno, da je volkov preveč.

Župana na ogroženih območjih pa zagotavljata, da bosta naredila vse, da bo za otroke poskrbljeno, Ministrstvo za izobraževanje naj bi poslalo celo navodilo, da se bo subvencioniral prevoz za otroke. Žal je to le ponujanje mačka v žaklju, saj nihče ne bo po otroke prihajal domov in jih tam odlagal, prav tako ni poskrbljeno za prevoz od hiše do hiše, za prevoz na dejavnosti … Na ta način so otroci vezani zgolj in samo na dom, ter so starši potisnjeni v situacijo, ko morajo tehtati med tem, ali biti taksisti otrokom, ali otroka prikrajšati za marsikaj.

Sestanek z Marjanom Šarcem le pritisk na Sindikat kmetov Slovenije

Kot odgovor na pritisk Sindikata kmetov Slovenije, je bil sklican sestanek za 20. 8. 2019 . Akterji sestanka so bili Simon Zajc, Aleksandra Pivec, Damjan Oražem, Lado Bradač in predstavniki Sindikatov kmetov Slovenije (Anton Medved in Roman Žveglič). Vse strani so s strinjale, da so spremembe nujno potrebne, a po tem, ko so v Sindikatu kmetov Slovenije zahtevali dežurno telefonsko številko na katero bodo kmetje lahko poklicali in bo postopek prijavitve škode in ukrepi stekli takoj, takojšnji odstrel, realno oceno škode … so v izvršilnem odboru Sindikata kmetov Slovenije sklenili, da zamrznejo protestne aktivnosti in zahtevo po odstopu Zajca. Nenavadno.

Včeraj je odjeknila novica, da je Anton Medved, predsednik Sindikata kmetov prejel pismo z grožnjo smrti in uničenju njegove kmetije. Anton Medved sicer z gnusom zavrača namigovanja, da naj bi bile grožnje povezane z odpovedjo protestnega shoda. Nasprotno, po njegovem mnenju za grožnjami stojijo tisti, ki nasprotujejo njegovim prizadevanjem za zmanjšanje števila zveri na podeželju.

Podobne grožnje je prejšnji teden prejel tudi Marjan Podobnik, predsednik SLS, ki jih je prijavil na policijski postaji Ribnica.

SLS prevzel organizacijo protestnega shoda v Gornji Radgoni

Kljub grožnji so se v SLS odločili nadaljevati kar je Sindikat kmetov Slovenije začel, saj menijo, da Vlada Republike Slovenije ni sprejela nobenega od ključnih ukrepov, ki so bili zahtevani za zaščito ljudi in domačih živali. Zato bo SLS preko kmečkih stanovskih organizacij neposredno prevzela organizacijo protestnega shoda v Gornjih Radgoni.

Menijo, da je potrebno pred začetkom novega šolskega leta zadevo urediti, saj je vse več staršev zaskrbljenih zaradi množičnih napadov volkov, medvedov in šakalov na domače živali. Ljudje na napadenih območjih se počutijo vse bolj ogroženo. Napadi se dogajajo vsakodnevno, čeprav večina medijev o tem iz različnih razlogov ne poroča več.

Protestni shod bo potekal v soboto, 24. avgusta 2019, ob 10. uri, na parkirišču ob glavnem vhodu na radgonski sejem, med stavbo Kmetijske zadruge Gornja Radgona in železniško progo.

So pa v SLS pripravljeni protestni shod odpovedati, če bo vlada do danes, petka, 23. avgusta 2019, z ustreznim aktom sprostila odstrel volkov v vseh primerih, kadar volk napade domače živali v ograjenih pašnikih ali je opažen v neposredni bližini domačij, in če do jutri z ustreznim odlokom določi nadomestilo za slabšo kakovost življenja v minimalni višini 150 oz. 100 eur/ha/leto za kmetijska oz. gozdna zemljišča v vseh občinah, ki so obremenjene z napadi zveri ali s prevelikim številom zveri.

Včasih besede niso dovolj in so potrebna dejanja. Kaj so prava dejanja je vprašanje zase. Dejstvo je, da zveri še vedno napadajo domače živali in le vprašanje časa je, kdaj bodo spremenile tarčo in začeli z napadom na ljudi. Volkovi v Sloveniji v zadnjem času res še niso napadli človeka, a to še ne pomeni, da ne napadajo ljudi. Iz držav, kjer imajo volkov vsaj 2 x toliko dnevno poročajo o napadih volkov na človeka. Ob tem pa bi se bilo smiselno zamisliti.

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice