Naprej na vsebino

Sledi korakov- Borut Korun: »Košček za koščkom nam jemljejo identiteto.«

Avtor: Igor Gošte

Naš tokratni gost je bil Borut Korun, pred kratkim izvoljen predsednik SNZ pri Slovenski ljudski stranki (SLS). Znan je še iz časa demokratizacije Slovenije, ko je bil član takratne Slovenske demokratične zveze (SDZ). Po njenem razpadu na leve demokrate in desne narodne demokrate se je priključil slednjim. Po njenem zatonu pa k SLS, kjer je aktiven na lokalni ravni.

Beseda je nanesla na zakulisje razpada SDZ, kjer je bilo po njegovem mnenju, veliko političnega amaterizma in med njimi tudi nekaj »podtaknjencev«, ki so uspeli stranko razbiti. Dobršen del oddaje je namenil tudi dogajanju v SLS, za katero upa, da se bo že na naslednjih volitvah vrnila v slovenski parlament.

V uvodu oddaje je povedal veliko zanimivosti o svoji družini. Morda ne veste, a njegov ded Fran Korun Koželjski je bil komponist in dirigent. Že leta 1910 je napisal prvo Vilinsko šolo v slovenskem jeziku, pa Šolo za citre… V zahvalo za njegovo bogato zapuščino so mu lani ob 150 letnici rojstva v Velenju postavili spomenik. Tudi Glasbena šola Velenje je poimenovana po njem. Njegov oče je bil med vojno v nemškem taborišču in ob koncu vojne tudi partizan. Bil je med redkimi povojnimi pravniki, ki ni bil nikoli v partiji.

Borut je doštudiral stomatologijo, kar je bil tudi njegov poklic vse do upokojitve. Prepotoval je svet po dolgem in počez. Sled njegovih avanturističnih in raziskovalnih popotovanj so tudi nekateri odmevni knjižni potopisi. Včasih kakšnega v krajši obliki napiše in objavi tudi v tedniku Reporter. Med pomembnejšimi knjigami, ki jih je napisal šteje knjigo Utopija in resničnost v kateri se esejistično ukvarja s civilizacijo na splošno. Poseben poudarek je na evropski civilizaciji, njenim nastankom, razvojem in njeno usodo.

Dobršen del oddaje je beseda tekla tudi o slovenskih medijih, o katerih nima ravno dobrega mnenja. Še pred osamosvojitvijo je rad prebiral Mladino, kasneje Delo s Sobotno prilogo in tudi desnosredinski dnevnik Slovenec, ki pa je žal prenehal izhajati v tiskani obliki. Pogovor je tekel tudi o slovenstvu. »Košček za koščkom nam jemljejo identiteto, veselje do življenja in biti Slovenec,« so besede Boruta Koruna, ki si jih velja zapomniti in kaj storiti, da se ne bo to še naprej dogajalo.

V drugi polovici oddaje je spregovoril tudi o migracijah, s katerimi smo Evropejci soočeni v zadnjem obdobju. Po njegovem obstaja teorija, ki jo je težko dokazati, namreč naj bi bil v ozadju načrt, ki bo privedel do zamenjave prebivalstva, pomešanja evropskega prebivalstva z islamskim prebivalstvom iz Afrike in Azije, ki bi privedlo do nove Evrope, kjer bi bilo vse premešano, brez narodnostne identitete.

V zadnjem delu oddaje je spregovoril tudi o delu vlade Marjana Šarca in o vseslovenskem protestu Rešimo Slovenijo, ki bo v četrtek, 10.oktobra.

 

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice