Izplačilo socialnih transferjev OKTOBER 2019

844
Foto: Pixabay

Avtor: Alenka Gabrovec

Reorganizacija Centrov za socialno delo je v sami osnovi predvidevalo zaostanke pri odločbah uveljavljanja pravic iz javnih sredstev. Po mnenju ministrice mag. Ksenije Klampfer so zaostanki nedopustni zato se na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti že od lani jeseni intenzivno trudijo odpraviti zaostanke pri reševanju pritožb. Januarja 2018 so imeli 5.721 nerešenih pritožb, 1. oktobra letos jih je ostalo še 754. Cilj ministrstva je do konca leta odpraviti vse zaostanke.

Ministrstvo pa ni aktivno samo na področju odpravljanju zaostankov, ampak tudi pri pripravljanju novih ukrepov, ki naj bi po njihovem mnenju pomagali najranljivejši skupini. Tako so v tem mesecu podali predlog zakonodajnih sprememb na področju trga dela, ki predvideva zvišanje minimalnega zneska denarnega nadomestila za brezposelnost, in sicer iz 350 EUR bruto na 530,19 EUR bruto. S tem naj bi izenačili višino nadomestila z osnovnim zneskom minimalnega dohodka, ki danes znaša 402 EUR neto.

Ukrep, ki pa že kar nekaj mesecev razburja javnost, je ukinitev dodatka za delavno aktivnost. Ministrica vztraja na polu, da bodo na ta način spodbudili prejemnike denarne socialne pomoči, da si bodo poiskali delo in prihranili 16 milijonov. Na drugi strani Levica in nevladne organizacije vztrajajo pri stališču, da bodo s tem izgubili le tisti, ki so že zdaj globoko preko praga revščine. Situacija ne bi bila toliko absurdna, če ne bi dodatek jemali tistim prejemnikom DSP, ki dejansko delajo in v isti sapi sprejeli davčno olajšave za najbogatejše, kot spodbudo, da bodo še več delali.

Kakor koli že, v oktobru vas bodo socialni transfer čakali na računu že:

DRŽAVNA ŠTIPENDIJ čet. 10. 10.
ZOISOVA ŠTIPENDIJA čet. 10. 10.
POMOČ OB ROJSTVU OTROKA pet. 11. 10.
STARŠEVSKI DODATEK pet. 11. 10.
REJNINE pet. 11. 10.
OTROŠKI DODATEK pon. 14. 10.
DODATEK ZA VELIKO DRUŽINO pon. 14. 10.
DODATEK ZA NEGO OTROKA pon. 14. 10.
PRISP. ZARADI DELA S KRAJŠIM DEL. ČAS. ZARADI STARŠEVSTVA tor. 15. 10.
DELNO PLAČILO ZA IZGUBLJENI DOHODEK tor. 15. 10.
STARŠEVSKA NADOMESTILA tor. 15. 10.
DENARNA SOCIALNA POMOČ I. OBDELAVA pon. 21. 10.
VARSTVENI DODATEK sre. 30. 10.
DENARNA SOCIALNA POMOČ II. OBDELAVA pon. 4. 11.

 

1 Komentar

  1. Nezaposljivim invalidom,dajo več kot narkomanov,le cca150€,varstvenega dodatka, s tem da prejemniki vd morajo plačati še dodatno zavarovanje, medtem ko narkomanom to krije država izdspja.
    Zaposlit se ne moremo za neko delo,pa naj se še tako trudimo,vendar ko greš delat v socialno vključenost ti dajo 0.6e na uro, prevoz na delo in malice ne organizirajo,saj vključuje to prevelike stroške.potem pa center pobere vso plačilo za delo,
    Jaz pa naj bom zadovoljen s tem ? zahtevam upravni finančni nadzor evropske unije

PUSTITE KOMENTAR