Skip to content

Posli podjetnic se sklepajo s srcem

Avtorica: Katja Gantar

Biti podjetnica je zagotovo drugačen izziv, kot biti podjetnik. Ženska narava je drugačna od moške, deluje po drugih načelih, že zato ker nanjo vplivajo drugi hormoni in vrsta zunanjih dejavnikov, na primer luna, mesečni cikel itd.. Z ženskim podjetništvom je največkrat tesno povezano tudi materinstvo, ki zahteva od ženske nemalo prilagajanja, kompromisov, improviziranja. Voditi hkrati obe gospodinjstvi – domače in »poslovno« – ni mačji kašelj, sploh pa ne gre vedno z nasmeškom na obrazu. Obiskali smo dogodek, kjer smo lahko v živo preverili in povprašali, kakšne so radosti in izzivi ženskega podjetništva.

Prijetno srečanje samostojnih podjetnic z naslovom Nadgrajujemo znanje in delimo izkušnje se je v sredo, 9. 10. 2019, odvijalo na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču, kjer so se srečale tri generacije podjetnic, ki so svojo poslovno pot pričele znotraj projekta Podjetnost je ženskega spola, ki sta ga v preteklih letih v partnerstvu izvajala Zavod za zaposlovanje Republike Slovenije ter Javna agencija SPIRIT Slovenija. Dogodek je bil letos prvič odprt tudi za širšo javnost.

V uradnem delu dogodka je 29 podjetnic, ki so se prijavile na natečaj, pred komisijo predstavilo svoje poslovne ideje, sledila je podelitev pogodb podjetnicam ter predstavitev knjige Andreje Comino z naslovom Svoboda – breme ali privilegij? Po urici za mreženje in ogled stojnic več kot dvajsetih podjetnic, ki so predstavljale svoje raznolike dejavnosti, je bila na vrsti predstavitev primera dobre prakse – to je uspešne zgodbe o sivki, za katero z družino stoji srčna Vera Mrak, ki idejno in praktično vodi podjetje Souvenir Lavande Belvedere Izola.

Sledilo je izčrpno in praktično predavanje Saša Palčiča iz podjetja Madwise z naslovom Kako do spletne strani, ki jo bodo vaše stranke oboževale (in od vas z veseljem kupovale) ter predavanje Nine Štefe z naslovom Od hobija do biznisa preko socialnih omrežij. Ob koncu dogodka je nastopila glasbena skupina Bepop.

Življenje pod sivkino taktirko je nasmejano.
Foto: Katja Gantar

Dobra praksa ženskega podjetništva

Na vijolični in najbolj dišeči stojnici daleč naokrog smo se pogovarjali z gospo Vero Mrak iz družinskega podjetja Souvenir Lavande Belvedere Izola, ki se ukvarja s predelavo in izdelavo sivkinih izdelkov. Gospa Vera nam je ekskluzivno za Slovenec.org povedala sledeče: »Na ta dogodek sem prišla na povabilo gospe Urše Žorž, da se predstavim kot uspešna podjetnica, ki je začela iz nič. Vse, kar delam, je povezano z naravo, vse, kar prodajam, je moje delo in vse pridelam sama. Kljub tem, da se bližam penziji, se še vedno srečujem s podjetniškimi izzivi. Po tridesetih letih v podjetništvu še vedno iščem nekaj novega in se hočem sama sebi dokazati, da zmorem in da se ne dam kar tako.«

Na eni od stojnic nas je pritegnila tudi Manja Weingerl, ki stoji za podjetjem Herbessa, ki se ukvarja z različnimi zeliščnimi produkti. Za vso proizvodnjo stoji sama, znotraj podjetja gojijo čez 140 vrst zelišč: meto, lučnik, ameriški slamnik, rman, industrijsko konopljo, baldrijan … Na njeni stojnici je bilo mogoče najti vse od zeliščnih čajev do naravnih mazil, tinktur, začimb in sirupov, med katerimi je bil celo živo rdeč sirup vrtnice. Pravi, da nič ne uvažajo, saj so vsi njihovi izdelki lokalnega porekla. »Na ta dogodek se rada vračam, ker sem obiskovala tečaj za podjetnice, ki smo se med seboj spoprijateljile. Rade se srečujemo na takšnih dogodkih za mreženje, da se malo srečamo in izmenjamo medsebojne izkušnje, včasih potožimo druga drugi in si damo kakšen koristen nasvet,« pravi sogovornica.

Pestra ponudba telesu in duši prijaznih izdelkov.
Foto: Katja Gantar

Na vprašanje, kakšni so izzivi podjetništva če si ženska, odgovarja: »So prednost in slabosti. Ženske imamo svoj šarm in lažje prodremo na trg, se bolj znajdemo, smo bolj inovativne, mislimo, da same več zmoremo kot moški in smo glede tega bolj fleksibilne. Je pa za žensko res težje iz tega stališča, da mora poleg proizvodnje in podjetja še voditi gospodinjstvo in ostale zadeve, da ji potem zmanjkuje časa za vse. Zato smo precej obremenjene.«

Srečanje je bilo drugačno, polno prekipevajoče ustvarjalne energije, polne povezovanja in novih priložnosti, ki bodo seme novih projektov sejale z žensko roko. To pomeni skrbno, nežno in odgovorno.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Poklici

Ministrstvo za obrambo bo ponovilo razpis za resničnostno serijo zaradi pomanjkanja ponudb

Ministrstvo bo zavrnilo tudi edino ustrezno ponudbo za snemanje serije, glede naslednjih korakov pa si bodo vzeli čas za razmislek.

Prijava na e-novice