Naprej na vsebino

50. sejem Narava-zdravje: Od konoplje in jabolčnih pisem do naturopatije

Avtorica: Katja Gantar

V tem tednu je na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču potekal največji slovenski sejem na področju zdravega življenjskega sloga v najširšem smislu, in sicer jubilejni 50. sejem Narava-zdravje. Letos je štiridnevni dogodek potekal pod sloganom Uživaj zdravo!, s čimer ni bilo mišljeno le uživanje sveže, lokalne, raznolike in zdrave hrane, temveč tudi iskanje notranjih poti v sebi, naravi ter kakovostno sobivanje z drugimi. Vrniti se nazaj v naravno in zdravo življenje, kjer je stik z naravo nekaj samoumevnega, postaja v modernem času pravi izziv. Sejem je ponudil mnogo idej, možnosti in rešitev, s katerimi se lahko tudi v praksi vrnemo na dobra stara pota naših prednikov – vsaj v določeni meri.

Ponudba izdelkov, dejavnosti in idej za zdravo življenje je bila razvrščena po vsebinskih sklopih, ki so zajemali prehrano, zdravje, gibanje, naravno kozmetiko, wellness in zeleno sobivanje. Vsako področje je bilo označeno z ustreznim nekoliko humornim napisom. Tako je na primer bil nad halo, kjer je bila med drugim predstavljena prehrana, smerokaz povzet iz posodobljene slovenske ljudske pesmi, na katerem je pisalo: »Repa, korenje, zdravo življenje.«

Sejem je spremljal tudi izjemno bogat spremljevalni program, ki je ponujal več kot 140 predavanj, delavnic, tečajev, različnih testiranj, svetovanj, okroglih miz na temo zdravja in naravnega življenja. Sejem je obogatila tudi razstava Gobarskega mikološkega društva Ljubljana, kjer si je bilo mogoče v živo ogledati mnogo primerkov gob in se o njih informirati.

Sveta konoplja, zlate roke, sadna pravljica in še kaj

Na sejmu smo se pogovarjali z nekaterimi razstavljavci, ki so s svojo tematiko, izdelki oziroma storitvami bili še posebej aktualni, zanimivi ali inovativno glede na čas, v katerem živimo. Res je, da je bil prispevek večine na sejmu edinstven, nezamenljiv in poučen, tako da je vsak obiskovalec lahko med ponudbo našel kaj zase ali svoje bližnje.

Gospa Darja Batista, z možem sta ustanovila podjetje Biomons1, ki se ukvarja s kanabinoidi in pripravki iz le-teh, pravi, da poskušajo na trg plasirati informacije, kako pomembna je konoplja kot rastlina in tudi kot sveta rastlina. Povedala je, da sodelujejo tudi s projektom za Zdravje človeka in narave in Adrijano Dolinar, doktorico veterinarske medicine. Preko Dolinarjevega Združenja za obuditev celostnega človeka na dnevni bazi tudi predavajo, tako da se ljudem lahko približajo in jih kakovostno informirajo. Gospa Batista pravi: »Tudi konoplja namreč zahteva celostno obravnavo, saj če bomo uživali le konopljo oziroma izdelke iz nje, ob tem pa v življenju ne bomo nič spremenili, to ne bo dovolj.« Dodaja pa še: »Za kupca CBD-ja in konopljinih pripravkov je izredno pomembno, saj sta črni in regularni trg v Sloveniji postala zelo široka, da se prepriča, da ima podjetja, ki izdelek prodaja, ustrezne certifikate glede čistosti in dovoljenje za prodajo.« Sogovornica dodaja, da v njihovem podjetju imajo vse certifikate in dovoljenja, da je v Sloveniji kar nekaj takih, ki nimajo vsega urejenega, tako kot bi bilo potrebno. »Vse več je takšnih ljudi, ki žal prodajajo slabe izdelke,« zaključuje.

Adrijana Dolinar, Darja Batista in Tjaša Korelc, ki povezujejo Zdravje človeka in narave ter izdelke iz konoplje.
Foto: Katja Gantar

O problematike CBD-ja smo sicer pred kratkim že pisali ko smo obiskali znanstveno konferenco o konoplji, ki je v začetku tega meseca potekala v Ljubljani, tema pa je zaradi sprejetja t. i. novele »nova hrana« še vedno zelo odmevna in v pričakovanju razpleta.

Maja Kravanja iz Studia Umetnost dotika, ki je na sejmu predstavljala svoje terapevtske masaže (klasično, tibetansko, havajsko lomi lomi in protibolečinsko), ročno limfno drenažo in ostale energijske sprostitvene tretmaje za dušo in telo, je obiskovalcem s svojimi čarobnimi rokami omogočila kratek masažni odklop kar na masažni mizi sredi sejma. Sogovornica nam je predstavila tudi možnost drugačnega dopusta zase, in sicer Harmony program na otoku Pašman, ki se že vrsto let ponaša s seminarji in predavanji s področij alternativnega zdravljenja, na katerem so poleg prečudovite narave otoka vsakodnevno na voljo joga, jutranje vaje, meditacija, glasba, masaže in še kaj.

Na eni izmed stojnic nas je pritegnil projekt s sadnim prigrizkom z imenom Sadnja pravljica, ki ponuja zdravo alternativo nekakovostnim hitrim prigrizkom. Vodja projekta, ga. Ana Marjanović, nam je povedala, da gre za prigrizek vrhunske kakovosti, izdelan izključno iz sadja slovenskih, neškropljenih travniških sadovnjakov. Izdelek ne vsebuje nobenih dodatkov, je povsem rastlinski, brez glutena in sušen na nizkih temperaturah, kar ga uvršča med t. i. presne izdelke. Sogovornica pravi, da s prodajo nameravajo pričeti februarja prihodnje leto, izdelek bo za začetek mogoče kupiti v obliki jabolčnega pisma ali »raztrgančkov«.

Za konec nam je ekskluzivno za Slovenec.org, na ves čas oblegani stojnici Naturopatskega centra Saeka, vodja in naturopatinja Erika Brajnik povedala naslednje: »Naše podjetje se ukvarja z naturopatijo in letos obeležuje deseto obletnico. V teh letih sem pregledala približno 15.000 ljudi in jim tudi svetovala. Naturopatija gleda na zdravje celostno, skrbi za blagostanje človeka in krepi telo, uravnava harmonijo in energijo telesa ter išče vzroke znotraj trikotnika duh-duša-telo … Na ta sejem smo prišli že tretjič in se nanj radi vračamo, saj gre za res širok, celosten sejem na nivoju, na katerem je mogoče dobiti informacije in ponudbo za splošno kakovost bivanja. Z odzivom smo tudi letos zelo zadovoljni!«

Naturopatinja Erika Brajnik.
Foto: Katja Gantar

Če sejma niste obiskali, smo vas ponudili kar nekaj izhodišč, ki vam lahko pomagajo raziskati področje (svojega) zdravja ter poskrbeti zase tako, da ostanete ob enem tudi v stiku z naravo. Čeprav farmacevtski in drugi lobiji peljejo svoje takšne in drugačne igre, pa ves svet kriči in prosi: »Nazaj k naravi!«

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice