Naprej na vsebino

Iz Zadružne zveze Krestʹjanskih (fermerskih) hozjajstv i organizacij agropromyšlennogo kompleksa Sibiri: Slovenija je pomemben korak za preboj v Evropo

Avtor: Metod Kranjc

Andrej Vladimirovič Popkov se je skupaj s sodelavci in partnerskimi organizacijami v preteklih dneh udeležil sejma Narava-zdravje, (Nature-Health Fair) v Ljubljani. Poleg gostitelja Toneta Hrovata s sodelavci je v teh dneh obiskal in nadaljeval pogovore o možnostih sodelovanja s številnimi predstavniki Slovenije s področja gospodarstva, politike ter izobraževanja in znanosti. Predstavitve na sejmu in drugi pogovori so bili deležni velike pozornosti in sprejeti in zelo pozitivno.

Na prizorišču sejma smo bili tudi mi in smo izkoristili priložnost, da Andreju Popkovu zastavimo nekaj vprašanj. Del pogovora navajamo v nadaljevanju.

Gospod Popkov, nam lahko poveste kaj o vaši organizaciji. S čim se pravzaprav ukvarjate?

Naša organizacija se imenuje Ассоциация “Крестьянских (фермерских) хозяйств и организаций агропромышленного комплекса Сибири” (Zadružna zveza kmetij in organizacij kmetijskih dejavnosti Sibirije) in se nahaja na jugu Sibirije, med Krasnojarskom in Novosibirsk, v regiji Khakasia. Že več let sodelujemo z mednarodnimi podjetji in z evropskim logističnim centrom. Veliko predstavnikov teh podjetij nas je obiskalo na sedežu našega podjetja z namenom, da bi vzpostavili sodelovanje in izdelke iz Sibirije predstavljali in prodajali tudi v Evropi. Letos je bila med drugim organizirana zadruga, ki bo financirala projekte, katerih naloga je izvoz ruskih izdelkov v Evropo. Imamo tudi močno podporo predsednika Putina. Tako smo tudi dobili finančno podporo države in se udeležili današnjega sejma, na katerem se predstavljajo 5 podjetij. Udeležba na sejmu je organizirana kot poskus, da bi videli, kakšen bo interes v Sloveniji in v Evropi, za izvoz naših produktov. Slovenija je tako prva država, v kateri testiramo možnosti izvoza in sodelovanja. Produktov, ki jih danes tukaj predstavljamo, v Evropi še ni.

Kako to, da ste izbrali prav Slovenijo?

Naš prijatelj in poslovni partner Tone Hrovat, direktor Centra biotehnike in turizma GRM, je bil pri nas na poslovnem obisku in že dlje časa skupaj gradimo most sodelovanja med Slovenijo in Rusijo. V okviru obiska slovenske delegacije so si pogledali naše podjetje in produkte, ki so jih pritegnili, in se odločili, da povabijo našo delegacijo v Slovenijo.

In kakšne so vaše ambicije v prihodnje?

Naša ambicija je sodelovati s celotno Evropo in svetom. Slovenija je naša sestrska država, vsi smo Slovani, veliko nas povezuje tudi v kulturnem smislu, tukaj se počutimo domače  in prepričani smo, da nam boste pomagali prodreti na evropski trg. Seveda se moramo za to, kot že prej omenjeno, zahvaliti šoli Grm, s katero že dolgo uspešno sodelujemo.

Popkov na sejmu Narava-zdravje skupaj s sodelavci, direktorjem Grma Novo mesto Tonetom Hrovatom in predsednikom SLS Marjanom Podobnikom, ki se je z ruskimi gosti pogovarjal tudi o možnosti preselitve dela populacije slovenskih medvedov in volkov v Rusijo.

Katera podjetja in produkte ste prišli predstavit?

Eno izmed podjetij, ki jih danes predstavljamo na sejmu, prideluje naravni sibirski čaj, ki je sestavljen izključno iz različnih zelišč, ki rastejo v neokrnjeni naravi Sibirije, in pozitivno vplivajo na imunski sistem, zdravje, razpoloženje, sproščajo in tako naprej.

Predstavljamo tudi podjetje, ki proizvaja sladkarije, čokolade, bonbone … Med njihovimi izdelki je najpomembnejši bonbon, ki se imenuje Moč šamana. Ta bonbon ima svojo zgodovino, kajti izhaja iz zgodovine šamanov. Osnova bonbonov so pinjole, imajo tri okuse: borovnica, brusnica in rakitovec. Je prvi proizvod, ki ga želimo izvažati v Slovenijo.

Predstavljamo tudi podjetje Medvedek v malini (Мишко в малиннике), ki izdeluje piškote, medenjake in tako naprej. Predstavljamo predvsem ruske medenjake, narejene iz moke, pridelane v Sibiriji. Posebnost so medenjaki, ki jih izdeluje samo še to podjetje, izdelani so ročno.

Naslednje je podjetje, ki proizvaja naravna gnojila na osnovi borovega oglja. Uporabljajo borovo oglje, ki se najprej okisa z zrakom. Nato se izdela koncentrat, ki vsebuje veliko mineralov. Koncentrat se v nadaljevanju osuši in nastane suh koncentrat, katerega 1 gram je dovolj za 10 litrov vode. 200 g tako zadostuje za gnojenje do 10 ha zemlje. Gnojilo prav tako potegne iz zemlje težke kovine in pozitivno vpliva na rast rastlin. To je osnovna varianta gnojila. Prav tako pa podjetje izdeluje specifična gnojila. V podjetje prihajajo kmetje z narejeno analizo zemlje, da mu svetujejo in tudi pripravijo ustrezne mešanice koncentrata.

Peto podjetje je Zlata podkev in predstavlja turistično kmetijo, kjer imajo konje in ponujajo izključno lokalno pridelano hrano. Izdelujejo tudi gnojila na osnovi konjskega gnoja.

Podjetij, ki jih zastopamo, je sicer še mnogo več, a te smo izbrali za prvo predstavitev na sejmu v Sloveniji.

Direktor Popkov nam je povedal še, da se nadejajo nadaljnjega odličnega sodelovanja s Slovenijo in Evropo na splošno.

Preden smo zaključili pogovor, so nam predstavili dejavnosti predstavljenih podjetij tudi s skrbno pripravljenimi videoposnetki in imeli smo priložnost okusiti tudi odlične izdelke. Prepričani smo, da ima zastavljeno sodelovanje dobro prihodnost.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice