Naprej na vsebino

Kolumna Studio City – Filip Dobranić – Muki obvlada

Avtor: Klara Vaš

V ponedeljek sem ob spremljanju rubrike Kolumna oddaje Studia City nekje okoli štiridesete minute oddaje obnemela. Zanimivo oblečen mladenič, ki sam sebe imenuje Muki, je napovedal prognozo: »Draga gledalka, dragi gledalec. Glede na to, koliko je ura in katero oddajo trenutno gledaš, si najverjetneje cepljena.«

Čeprav se je s pozdravom obrnil na gledalce obeh spolov, je takoj v naslednjem stavku povedal, da se obrača izključno na ženske. S tem je seveda takoj pritegnil mojo (in še marsičigavo) pozornost. V naslednjih nekaj stotinkah sekunde me je užalil in razkuril do konca, ko je predvidel, da sem kot gledalka ena teh, ki rada poudarja »svojo intelektualno superiornost« in hkrati »idiot«. Seveda, logično, zgolj idiot mora poudarjati, da je pameten, pametnega človeka se tako ali tako prepozna za pametnega brez posebnih podnapisov, poudarkov in »hashtagov« (in se ga v mnogih primerih temu primerno ignorira). Kot da to še ni bilo dovolj, se je obregnil ob nekaj, kar je v stereotipnem razumevanju domena ženske populacije (v realnem življenju je sicer velikokrat povsem obratno) – obrekovanje in pometanje pred tujim pragom, medtem, ko je tvoj lasten prag do konca zasvinjan. Povedano na kratko: skozi prvo spremljanje kolumne sem osebnostno doživljala vse vrste torture. Ja, prav ste prebrali, skozi prvo spremljanje. Takoj, ko je bilo kolumne konec, sem namreč prevrtela nazaj in si jo ogledala še enkrat. In ponovno naslednji dan, ko me je obiskala prijateljica, da sva skupaj spili kavo. Ob kavi sva si še enkrat ogledali Mukija – in ja, bila je prav tako razkurjena, kot jaz po prvem ogledu. Jaz ne več. Prvič me je razkuril, drugič mi je dal misliti, da je večina tega, kar pove, res (vsaj v stereotipnem razumevanju) in tretjič mi je bilo jasno, da Muki obvlada. Obvlada bolj kot dobro plačani svetovalci in strategi. Obvlada bolj, kot večina vesoljne politike in komerciale.

Muki obvlada

Prvo, kar Muki obvlada je to, da se zaveda, da večino odločitev, tako v družini kot v javnem in političnem življenju, sprejmemo ženske. Posredno ali neposredno. V družini marsikdaj obvelja naša, se tega popolnoma zavedam, že zaradi (kot temu rečemo) mira radi. In zato, ker je neverjetno težko biti v istem prostoru z žensko, ki okoli sebe v treh sekundah zgradi Berlinski zid. Podiranje tega zidu je tudi v tem primeru, podobno kot v zgodovinskem, dolgotrajno in mukotrpno dejanje. Javno zato, ker znamo izkoristiti (in s tem ni popolnoma nič narobe, saj je to naša naravna danost) svoje ženske atribute. V političnem življenju zato (dopuščam prostor za polemiko, konstruktivno lepo prosim), ker smo ženske o izvoljenih predstavnikih ljudstva odločale še preden smo dobile volilno pravico. Delno zato, ker več spremljamo in s tem več opazimo, delno zato, ker beseda matere nekaj velja (Tadej Toš to v svojih stand up nastopih politično korektno imenuje patriarhatni matriarhat) in delno zaradi mira radi.

Drugo, kar Muki obvlada je to, da se zaveda, da te mora v poplavi informacij, ki je tako značilna za čas, v katerem živimo, najprej razkuriti, da ga boš sploh opazil. In o tem razmišljal. In komentiral. Na portalu MMC se je pod njegovo kolumno našlo kar nekaj komentatorjev, ki to dokazujejo. Od samega komentiranja vsebine propagandnega sporočila za cepljenje proti gripi, do zgražanja, kako lahko gledalca na nacionalni televiziji nekdo imenuje idiota (mimogrede, nacionalna televizija nas redno obravnava, kot da to smo, prikrito, Muki je vsaj naravnost povedal, kaj si misli), do tega, kako mulec nima pojma. Oh, pa še kako ima pojem. Muki obvlada. Aktiviral nas je vse, tudi mene, ki štiri dni kasneje še vedno razmišljam o tej kolumni, ne glede na to, da sem bila vmes izpostavljena vsem vrstam informacijam.

Vir: Amazon

Tretje, kar Muki obvlada je to, da se popolnoma zaveda, da smo vsi radi nekaj več. Boljši od soseda. Celo boljši od prijatelja. Radi smo superiorni. Našo najbolj slovensko lastnost je zadel kot žebljico na glavico. No, saj ni samo slovenska, je kar precej bolj razširjena. Če ne bi bilo tako, razne komercialne in politične propagande v smislu: »Bodi boljši od svojega soseda«, ne bi delovale, pa še kako delujejo. Zgolj dva primera: pulover s kapuco, ki ga prodaja spletna trgovina Amazon: Moja zelenica je boljša od tvoje zelenice. Leta 2013 je ameriško podjetje Opower z namenom varčevanja energije izpeljalo akcijo z enostavnim psihološkim trikom. Varčevanje energije so reklamirali z besedami: Vaš sosed je boljši! Prepričana sem, da so s tem sloganom dosegli veliko boljši rezultat, kot bi ga s sloganom: Varčujte z energijo, da boste ohranili boljši svet za prihodnje generacije.

Vsebine same kolumne, propagandnega namena, da nas vse spravijo na cepljenje proti gripi, ker je slovensko zdravstvo »načeloma kar fino« in je cepljenje poceni. Gripe, ki bo (citiram): »Ubila bo zajetno količino ljudi, proizvedla nemalo gospodarske škode, predvsem pa zagrenila življenje vsem, ki hodijo v službo – tudi tebi«, se v tem prispevku sploh še nisem dotaknila. Razen subjektivnega komentarja, da če je gripa najhuje, kar grozi Sloveniji to zimo, nam ne bo hudega, se tudi ne mislim. Ker vsebina načeloma niti ni pomembna. Pristop k tematiki je bil pa vrhunski – Muki, razkuri me še kdaj. Car si. Obvladaš.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Prijava na e-novice