Naprej na vsebino

Kaj planira Huawei in kakšne posledice bodo doletele uporabnike?

Avtor: Marko Vidrih

Že dobrih šest mesecev Trumpova administracija ameriškim podjetjem prepoveduje poslovanje s kitajskim tehnološkim gigantom Huaweijem. Skoraj ves čas sicer obstaja določba o »začasnem splošnem izvoznem dovoljenju«, ki trenutnim kupcem Huaweija omogoča, da še naprej prejemajo podporo za obstoječe naprave. Prvotno je določba izdana 15. maja letos obstoječim strankam dala 90-dnevno licenco, nato pa so jo podaljšali še za 90 dni. To nas pripelje do 18. novembra, ko so ZDA Huaweiju še tretjič podelile 90-dnevno podporno obdobje.

Huawei je največji svetovni proizvajalec telekomunikacijske opreme in drugi največji proizvajalec pametnih telefonov po Samsungu (in pred Apple-om). Družba ne beleži velike prisotnosti v ZDA, deloma tudi zato, ker ameriški obveščevalni odbor Huawei že leta označuje kot varnostno grožnjo zaradi tesnih povezav s kitajsko vlado. Ameriška vlada je zveznim agencijam prepovedala uporabo opreme Huawei, politični pritisk pa je uporabila za zaustavitev potrošniških pogodb z ameriškimi izvozniki programske opreme in storitev. Huawei je kljub temu, zahvaljujoč zlasti podeželskim izvoznikom v državah, kot sta Wyoming in Oregon, uspel dobiti nekaj telekomunikacijske opreme iz ZDA.

Vir slike: Huawei.com

Kar zadeva pametne telefone, bi Huawei lahko izdelal strojno opremo brez dodatne pomoči ameriških podjetij, vendar je to brez ameriške programske opreme težje. Podjetje je denimo nazadnje izdalo Huawei Mate 30 Pro brez Googlovih aplikacij, kar pomeni, da gre za enega redkih pametnih telefonov z operacijskim sistemom Android, ki ne ponuja v Googlovih Zemljevidov, Gmaila, YouTube-a in Trgovine Play (ki omogoča dostop do 2,8 milijona aplikacij za Android). Čeprav Huawei Mate 30 Pro podpira Android 10, je zaradi pomankanja ključnih aplikacij Googla za Evropejce skoraj da neuporaben. Slednjega posledično v Evropi ni mogoče kupiti. Za zdaj se Huawei namesto Googlovih aplikacij osredotoča na Android s svojimi »Huawei Mobile Services«. Huawei Mobile Services je storitev oziroma trgovina, ki že nekaj časa deluje na Kitajskem, saj Google Play na Kitajskem ni na voljo. Huawei razvija tudi svoj operacijski sistem, imenovan »HarmonyOS«, vendar iz podjetja poročajo, da ta še ni pripravljen za uporabo na pametnih telefonih.

Pred iztekom drugega 90-dnevnega roka je v medijih odmevalo, da »ZDA Huawei potrebujejo bolj kot Huawei ZDA«. Zadnje 90-dnevno podaljšanje pred prepovedjo sodelovanja ameriških ponudnikov s podjetjem Huawei pomeni, da se bodo obe strani znova morali spoprijeti 17. februarja 2020.

Kaj pomeni prepoved uporabe Googlovih storitev za uporabnike telefona Huawei?

Do sedaj prepoved ni vplivala na pametne telefone in naprave Huawei. Google je dejal, da bo trgovina Google Play, prek katere lastniki naprav z Androidom dobijo povezave do raznih aplikacij in varnostnih funkcij, ki spadajo k operacijskem sistemu, še naprej na voljo v obstoječih napravah Huawei.

Vir slike: Huawei.com

Po novicah o prepovedi je Huawei dejal, da bodo številne njegove naprave lahko dostopale tudi do Android 10 – naslednje različice Googlove telefonske programske opreme, ki naj bi se začela izvajati pozneje letos – in bodo brez prekinitev še naprej prejemale druge posodobitve. To stališče je ponovilo tudi na nedavni konferenci za razvijalce na Kitajskem.

Na žalost to ne drži za novi pametni telefon Mate 30 Pro. Najavljen septembra, najmočnejši telefon Huawei doslej vsebuje čip Kirin 990, štiri leče na zadnji strani telefona in čudovit ukrivljen zaslon, a je, kot že omenjeno, na voljo le na Kitajskem.

Huawei je namesto novega Mate 30 Pro, na primer na letošnjem IFA v Berlinu napovedal posodobljen pametni telefon P30 Pro, ki bo dobavljen z Android 10, najnovejšo Androidovo programsko opremo, ker je bila ta naprava že licencirana za uporabo Androida.

Kako bi lahko prepoved za Huawei vplivala na prihodnost pametnih telefonov?

Huawei se zavzema za eno najbolj inovativnih blagovnih znamk pametnih mobilnih telefonov, ki na svojih najpomembnejših dogodkih po svetu pogosto pokaže oblikovalsko in tehnično moč.

Tako je podjetju uspelo preiti od prikrite kitajske blagovne znamke do enega največjih proizvajalcev telefonov na svetu, ki je v prvem četrtletju 2019 prodalo 59,1 milijona telefonov.

Z razvojem lastnega operacijskega sistema je verjetno, da bo podjetje ne glede na to, ali mu bo prepovedano poslovati z ZDA, napadlo samostojno.

Kljub temu bi morebitna dokončna prepoved lahko vplivala na prihodnost oblikovanja pametnih telefonov. Vzemimo na primer Huawei Mate X, zložljiv telefon, ki velja za naslednjo generacijo pametnih telefonov. Google sodeluje s Huaweijem in Samsungom, da bi ustvaril naslednjo različico Androida, ki dobro deluje na zložljivih telefonih. S prekinitvijo te tesne zveze bo zagotovo trpel razvoj in dizajn prihodnjih pametnih telefonov.

Vir slike: Huawei.com

Vendar Huawei dela vse, kar lahko, da ublaži morebitne prihodnje težave. Huawei je na letni konferenci za razvijalce na Kitajskem pred kratkim uradno predstavil svojo alternativo za Android: HarmonyOS. Operacijski sistem deluje že nekaj let, ker pa še ni pripravljen za uporabo na pametnih telefonih je Huawei po navedbah pospešil razvoj, osredotočen, da bi nadomestil Google in Android.

Sprva bo HarmonyOS na voljo samo v »pametnih zaslonskih izdelki«, vključno s številnimi pametnimi televizorji Honor – podjetje še ne razkriva, kdaj bo na voljo tudi na pametnih telefonih in kako bo uporabnike zadovoljilo, brez Googlovih aplikacij.Trenutno kaže, da se za uporabnike Huawei telefonov izven Kitajskih meja vsaj do 17. februarja 2020 ne bo spremenilo nič. Res pa je, da smo zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko prikrajšani za Huaweijev vrhunski telefon, ki premore eno najboljših strojnih oprem ta hip.

Komentarji

avatar
  Prijava na obveščanje  
Obvestila o

Poklici

Podjetje – kaj je dobro vedeti pred ustanovitvijo?

Imeti podjetje je verjetno želja marsikaterega posameznika. Toda eno plat predstavlja, ko to gledamo v različnih filmih in si naredimo...

Prijava na e-novice