Naprej na vsebino

Darija Jamnik: Ali pričakovanje in sreča vsem pomenita enako?

Avtor: Darija Jamnik, mag.

Smo že skoraj na polovici meseca decembra, na adventnih venčkih smo prižgali že drugo svečko, obiskal nas je tudi že Sv. Miklavž, nekateri so že okrasili novoletno jelko, torej razni dogodki si v hitrem tempu današnjega časa zelo hitro sledijo. Kje pa ima tu mesto človek in njegovo čutenje? Pozabljamo namreč na medsebojne odnose, tako v družini, službi kot med prijatelji. Nenehno se pogovarjamo med seboj, »da nimamo časa« ali pa si ga preprosti vzamemo za druge stvari, za katere se velikokrat potem zgodi, da niso bile toliko pomembne. Vem, da je bilo o vsem tem že veliko napisanega, pa vendar vas in vaših navad ne želim spreminjati. Preprosto bi rada, da še malo razmislimo, kaj nas ljudi sploh osrečuje.

Zadnje tedne in dni pred prazniki so trgovine prepolne ljudi. Nekateri si lahko privoščijo veliko materialnih stvari, drugi malo manj, nekateri pa skoraj nič. Vendar materialne stvari so minljive … lahko se pokvarijo, razbijejo, pojedo, jih odvzamejo in nikoli jih ni dovolj. Vedno so pričakovanja še višja in večja. Ko človek zadovolji vse te človeške potrebe, se mi poraja vprašanje ali je na koncu, ko vse to doseže, srečen. Mislim, da ne. Njegova notranjost bo prazna. To praznino lahko zelo lepo napolnimo s toplino ljubezni in medsebojnim povezovanjem oz. sodelovanjem.

Lepa beseda ali pogled, nesebična pomoč sočloveku v stiski, spoštovanje drugih, kratek obisk ali vsaj osebni pozdrav, so le nekatera dejanja, ki osrečijo in nas notranje bogatijo. Ni lepšega občutka, ko lahko srečen človek, deli svojo srečo tudi z drugimi. Pravijo pa, da je tisti človek nesrečen, ki ne prenese sreče drugih. Zagledanost sam vase, materializem in egoistično vedenje, je kratkotrajna naložba. Vse to je minljivo in nam je tudi lahko odvzeto. Lahko nas še bolj obsojajo in blatijo, naših dobrih dejanj, ki jih nosimo v naši notranjosti, pa so naš zaklad, katerega nam ne more nihče vzeti. Tukaj imamo veliko prednost kristjani.

Za kristjane je adventni čas, poseben čas, ker nas vabi, da se spomnimo na preteklost, nas spodbuja, da živimo v sedanjosti in da se pripravimo na bodočnost. Pomeni, da moramo imeti srce odprto za vse dobro ter vzpostavljati resnične človeške odnose in čas pričakovanja, ki se ga veselimo.

Vsem želim, da bi si znali vzeti čas zase, za miren razmislek in doživeti lepe praznike.

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice