Skip to content

Pravilnik zasebnosti ČASOPISA SLOVENEC

Časopis Slovenec, v lasti Inštituta dr. Antona Korošca (INAK), zasebni zavod za spodbujanje družbenega dialoga, DŠ: 67306683, MŠ: 6968040000 s sedežem na naslovu Gospodinjska 8, 1000 Ljubljana (v nadaljevanju Slovenec) vas kot upravljavec podatkov s tem obvestilom seznanjamo z načinom obdelave in zaščite vaših osebnih podatkov.

1. Na kakšno obdelavo se nanaša to obvestilo?

To obvestilo obravnava obdelavo osebnih podatkov:

 • obiskovalcev naše spletne strani (slovenec.org) (v nadaljevanju uporabniki);
 • uporabnikov, ki komentirajo naše prispevke;
 • uporabnikov naše mobilne aplikacije (slovenec.org);
 • uporabnikov naše ankete v orodju 1ka;
 • uporabnikov naše Facebook strani (https://www.facebook.com/CasopisSlovenec/) in
 • uporabnikov naše Tviter aplikacije (https://twitter.com/smSlovenec),
 • uporabnikom našega Instagram računa (https://www.instagram.com/casopisslovenec/),
 • uporabnikom našega YouTube kanala (https://www.youtube.com/channel/UCmk2Li5if6HWetEcpyk3mHw),
 • uporabnikom našega LinkedIn računa (https://www.linkedin.com/in/%C4%8Dasopis-slovenec-2371ab1b7/) in
 • uporabnikom našega TikTok računa (https://www.tiktok.com/@casopisslovenec?lang=en).

V kolikor ne spadate v nobeno od zgoraj navedenih skupin, se obrnite na urednistvo@slovenec.org  in posredovali vam bomo ustrezno obvestilo o zasebnosti, ki velja za vas.

2. Katere informacije zbiramo o vas?

Ko stopite v stik z nami, zberemo in obdelamo vaše osebne podatke (na primer informacije, ki nam jih posredujete tako, da izpolnite našo anketo ali prek telefona, elektronske pošte ali kako drugače). Ti vključujejo podatke, ki jih navedete, ko se registrirate za uporabo naše spletne strani, ko se naročite na našo storitev (oddate naročilo na naši spletni strani, sodelujte v razpravah ali drugih funkcijah družbenih medijev na naši spletni strani, se udeležite nagradne igre, promocije ali sodelujete v anketi, izpolnite obrazec za prijavo, na primer za udeležbo na snemanju), in ko prijavite težavo z našim spletnim mestom. Podatki, ki nam jih posredujete, lahko vključujejo vaše ime, naslov, elektronski naslov telefonsko številko osebni opis in fotografijo, starost, datum rojstva in spol ter morebitne druge podatke, vsakokrat opredeljene. Posebnih vrst (občutljivih) osebnih podatkov (na primer informacije o vašem zdravstvenem stanju, spolni usmerjenosti, rasi ali etnični pripadnosti) ne zbiramo ali obdelujemo, razen če:

 •  so občutljivi osebni podatki ustrezni za določen namen, za katerega jih obdelujemo;
 • če nam to nalaga zakon; oziroma
 • če ste nam ločeno posredovali svojo izrecno privolitev.

 Kadar nam prostovoljno posredujete osebne podatke (vključno z občutljivimi osebnimi podatki) prek stika z našo spletno stranjo (na primer s tem, da nam prostovoljno pošljete občutljive osebne podatke prek razdelka za komentarje na spletnem mestu) na lastno željo in ne na našo zahtevo, bomo takšne osebne podatke izbrisali iz naših sistemov, če menimo, da obdelava takšnih podatkov ni potrebna za zakonit namen, razen če ste te podatke dali na razpolago javnosti (na primer prek zapisa na forumu, ki je javno viden); v tem primeru bomo podatke izbrisali z naših spletnih strani samo, če to zahteva zakon ali če jih ne želimo obdržati.

Vsakič, ko obiščete našo spletno stran, samodejno zberemo naslednje podatke:

 • tehnični podatki, ki lahko vključujejo naslov internetnega protokola (IP) za povezavo računalnika s spletom, podatke za prijavo, vrsto in različico brskalnika, nastavitev časovnega pasu, vrste in različice vtičnikov brskalnika, operacijski sistem in platformo, vrsta naprave in znamka mobilne naprave; te podatke lahko v našem imenu zbirajo in obdelujejo piškotki tretjih oseb. Več informacij o tem lahko najdete na povezavi na dnu posameznega spletnega strani.
 • podatki o vašem obisku, kar lahko denimo vključuje celotno verigo lokatorjev »Uniform Resource Locators (URL)« za dostop do, prek in od naše spletne strani (vključno z datumom in časom), informacije o straneh, ki ste si jih ogledali ali iskali (vključno s članki, ki se jih prebrali, s kategorijami, do katerih ste dostopali), čas odziva strani, napake pri prenosu, trajanje obiskov na določenih straneh (vključno s povprečnim časom, porabljenim na določenih straneh, ogledom določene vsebine ali videoposnetkov), povprečnim časom, porabljenim za uporabo aplikacije, in številom ogledov iz takih aplikacij, povprečno število člankov, ki ste si jih ogledali na naši spletni strani, informacije o interakciji s spletno stranjo (na primer pomikanje, kliki in premikanje miške), metode, ki se uporabljajo za premik iz spletne strani, podatki o ravnanju uporabnika in katero koli telefonsko številko za klic, ali kateri koli elektronski naslov za dostop do naših predstavnikov za stik s strankami.

3. Kako uporabljamo vaše osebne podatke in na kakšni pravni podlagi?

Vaše osebne podatke lahko obdelujemo za namene izvajanja pogodbe, ki smo jo sklenili z vami;

 • -kadar moramo izpolnjevati zakonsko obveznost (na primer na podlagi zakonodaje, ki ureja kazensko odgovornost za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti);
 • kadar je to potrebno za naše zakonite interese (ali zakonite interese tretje osebe) in vaše interese (na primer za odkrivanje in preprečevanje goljufij ali zagotovitev varnosti omrežja in informacijske tehnologije), razen če vaše temeljne pravice prevladajo nad temi interesi;
 • kadar je treba zaščititi vaše pomembne interese (ali pomembne interese drugih);
 • oziroma kadar je to potrebno za javni interes ali za uradne namene.

Vaše osebne podatke obdelujemo iz različnih tehničnih, administrativnih in operativnih razlogov, na primer :

 • da zagotovimo, da vam je vsebina najučinkoviteje predstavljena glede na vaš računalnik;
 • za izboljšanje naše spletne strani, vključno z njeno uporabnostjo;
 • za upravljanje z našo spletno stranjo; za notranje namene, vključno z odpravljanjem težav, za analizo podatkov, testiranjem, raziskavami, statističnimi in raziskovalnimi nameni; za trženje, vključno s ciljno usmerjenim trženjem, s katerim vam prikazujemo vsebine, ki bi vas morda zanimale;
 • in kot del naših prizadevanj za varnost in zaščito naše spletne strani.

V nekaterih primerih bomo vaše osebne podatke obdelali samo z vašo privolitvijo. V takšnih primerih bomo ločeno zaprosili za vašo jasno privolitev, ko nam boste posredovali svoje osebne podatke. Svojo privolitev lahko naknadno kadarkoli prekličete preko prejete e-pošte ali nastavitve vašega profila na posameznem spletnem mestu. Vendar to ne vpliva na zakonitost kakršne koli obdelave, ki je potekala pred preklicem privolitve. Kadar zahtevamo osebne podatke za izpolnjevanje zakonskih ali pogodbenih obveznosti, je posredovanje osebnih podatkov za vas obvezno. To pomeni, da če takih osebnih podatkov ne posredujete, ne bomo mogli upravljati našega pogodbenega razmerja ali izpolnjevati obveznosti, ki nam jih takšno razmerje nalaga. V vseh drugih primerih je posredovanje osebnih podatkov neobvezno in jih niste dolžni posredovati. Vaše osebne podatke, kot so identifikacijski podatki, kontaktni podatki in naslov prebivališča, lahko obdelujemo tudi zaradi morebitnega uveljavljanja naših pravic zoper vas v prihodnosti. Ta obdelava temelji na našem zakonitem interesu uveljavljati svoje pravice v morebitnih sporih.

Najpogosteje bomo vaše osebne podatke uporabili v naslednjih okoliščinah:

a. Uporabniki in stranke:

Za namene opravljanja storitev, dostave blaga in izvedbe plačil v skladu z ustreznimi pogodbami (vključno z naročniškimi pogodbami) lahko obdelujemo vaše osebne podatke, kot so identifikacijski podatki, kontaktni podatki in bančni podatki. Taka obdelava temelji na izvedbi pogodbe, s katero so uporabniki (zlasti naročniki) stranke, ali na zakonski obveznosti, ki nam je naložena. Osebne podatke lahko obdelujemo zato, da vam zagotovimo informacije o blagu ali storitvah, za katere menimo, da vas morda zanimajo. Če ste obstoječa stranka, vas bomo preko e-pošte kontaktirali samo z informacijami o blagu in storitvah, ki so podobne tistim, ki so bili predmet predhodne prodaje ali pogajanj o prodaji z vami (neposredno trženje), razen, če ste nam predhodno sporočili, da takšnih sporočil ne želite prejemati. Če želite, da bi vaše podatke uporabljali na tak način, označite ustrezno polje na obrazcu na podlagi katerega zbiramo vaše podatke (obrazec za naročilo ALI obrazec za registracijo). Brez vaše predhodne izrecne privolitve vaših osebnih podatkov ne bomo posredovali tretjim osebam v tržne namene.

 b. Udeleženci:

V zvezi z vašim sodelovanjem v Slovencu (intervju, nagradna igra …), lahko vaše osebne podatke zbiramo in obdelujemo za namene registracije, udeležbe ali prisotnosti pri takšni dejavnosti ter za ustrezno komunikacijo z vami. Taka obdelava temelji na izvedbi pogodbe, ki ste jo kot udeleženec sklenili (na primer, ko ste pred takšno udeležbo prostovoljno izpolnili in oddali ustrezen obrazec za udeležbo). Odvisno od značaja ali narave dogodka, lahko v skladu z vašo privolitvijo posredujemo ali kako drugače objavljamo vaše fotografije, video zapise, zvočne zapise ali avdiovizualne zapise, vendar v mnogih primerih nismo dolžni zaprositi za vašo privolitev in dovoljenje za obdelavo vaših osebnih podatkov v zvezi z določeno dejavnostjo.

c. Uporabniki aplikacij:

V zvezi z vašo uporabo naših mobilnih aplikacij lahko zberemo in obdelamo vaše osebne podatke, kot so podatki o identiteti, kontaktni podatkiin podatki o geolokaciji, če pošljete komentar, oceno ali drugo objavo prek naših aplikacij za mobilne naprave.

Takšna obdelava temelji na:

 • izvajanju pogodbe, katere stranka postane uporabnik aplikacije ko se registrira prek takšne aplikacije za mobilne naprave;
 • našem zakonitem interesu za preverbo podatkov o uporabniškem računu za storitve, ki se opravljajo na ozemlju, na katerem običajno prebivate, ter za odkrivanje in preprečevanje goljufij; oziroma na
 • zakonski obveznosti, ki nam je bila naložena.

4. Kako in komu razkrivamo vaše osebne podatke?

Vaših osebnih podatkov ne bomo prodali tretjim osebam. V Slovencu ima le omejeno število zaposlenih dostop do vaših osebnih podatkov na podlagi potrebe po seznanitvi oz. izvajanje poslovnih procesov kot so zaposleni v oddelkih trženja, marketinga pravne službe, produkcije, informativnih oddaj in IT. Ti zaposleni so zavezani k zaupnosti v zvezi z osebnimi podatki. Za varovanje osebnih podatkov sprejemamo ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe. Zaposleni na Slovencu imajo pravico obdelovati osebne podatke zgolj po navodilih odgovornega urednika Slovenca in po potrebi v povezavi z njihovimi delovnimi obveznostmi. Osebne podatke lahko delimo z vladnimi organi oziroma organi pregona, če to zahteva veljavna zakonodaja ali če je to potrebno za uveljavljanje naših pravic, vključno z našimi pogoji uporabe, ali za zaščito naših zakonitih interesov (vključno z u upravičenimi tretjih oseb) v skladu s veljavno zakonodajo. Vaše osebne podatke lahko razkrijemo tudi tretjim osebam, vključno s:

 • ponudniki storitev, ki zagotavljajo administrativno, strokovno in tehnično podporo Slovencu za podporo na področju IT, varnosti in poslovnih virov;
 •  poslovnimi partnerji, dobavitelji in podizvajalci za izvedbo katerekoli pogodbe, ki jo sklenemo z vami (vključno z naročnino na naše storitve); (
 •  oglaševalci in oglaševalskimi mrežami, ki potrebujejo vaše podatke, da izberejo in prikažejo ustrezne oglase. Oglaševalcem ne razkrivamo podatkov o prepoznavnih posameznikih, pač pa jim posredujemo zbirne podatke o naših uporabnikih (na primer, lahko jih obvestimo, da je vsak dan 500 moških, mlajših od 30 let, kliknilo na njihov oglas). S takimi zbirnimi podatki lahko oglaševalcem pomagamo doseči posamezno vrsto njihove ciljne skupine. Osebne podatke, ki smo jih zbrali od vas, lahko uporabimo za izpolnjevanje želja naših oglaševalcev, tako da njihove oglase prikazujemo želenemu ciljnemu občinstvu;
 • ponudniki analitike in spletnih iskalnikov, ki nam pomagajo izboljšati in optimizirati našo spletno stran;] Slovenec lahko po potrebi osebne podatke deli tudi z zunanjimi svetovalci (npr. odvetniki, računovodji, revizorji).

5. Vaše pravice

Od nas lahko zahtevate potrditev o tem, ali se vaši osebni podatki obdelujejo ali ne, kopijo vaših osebnih podatkov, oziroma njihovo spremembo/popravek. V določenih okoliščinah imate pravico zahtevati, da vaše osebne podatke izbrišemo ali da nekatere vaše osebne podatke prenesemo k vam ali k drugim subjektom na podlagi pravice do prenosljivosti. Prav tako imate pravico, da ugovarjate določeni obdelavi vaših osebnih podatkov (na primer obdelava za namene neposrednega trženja ali za nekatere odločitve, ki so bile sprejete izključno z avtomatsko obdelavo, vključno s profiliranjem). Če smo zaprosili za vašo privolitev za obdelavo vaših osebnih podatkov, imate pravico to privolitev umakniti brez negativnega vpliva na vas. Če vaše osebne podatke obdelujemo na podlagi svojega zakonitega interesa (kot je razloženo zgoraj), imate pravico do ugovora zoper takšno obdelavo. Prav tako imate pravico, da v določenih okoliščinah omejite obdelavo vaših osebnih podatkov. Upoštevajte, da so lahko v nekaterih primerih vaše pravice, opisane zgoraj, omejene in predmet veljavnih zakonov in predpisov s področja varstva podatkov; vaša pravica do ugovora zoper obdelavo vaših osebnih podatkov se lahko, na primer, omeji, če dokažemo, da imamo utemeljene zakonite razloge za obdelavo vaših osebnih podatkov, ki lahko prevladajo nad vašimi interesi. Ob vložitvi vaše zahteve boste morali dokazati svojo identiteto in nam posredovati druge podatke, ki nam bodo omogočili, da odgovorimo na vašo zahtevo. Za odziv na vašo zahtevo ne bomo zaračunali nobenih stroškov, razen če nam to dovoljuje zakon; če bomo stroške zaračunali, bodo ti razumni in sorazmerni z vašo zahtevo. Če želite uveljavljati te pravice, se obrnite na nas na urednistvo@slovenec.org, ali po navadni pošti Inštitut dr. Antona Korošca (INAK), zasebni zavod za spodbujanje družbenega dialoga, Gospodinjska 8, 1000 Ljubljana. Upamo, da bomo lahko zadovoljivo odgovorili na morebitne poizvedbe o načinu obdelave vaših osebnih podatkov. V vsakem primeru imate pravico do pritožbe pristojnim organom za varstvo podatkov: Informacijski pooblaščenec, Zaloška 59, 1000 Ljubljana ali na: gp.ip@ip-rs.si.

6. Obdobje hrambe vaših osebnih podatkov

Vaše osebne podatke nameravamo hraniti le toliko časa, kolikor je potrebno v skladu z našim Pravilnikom o hrambi podatkov, za izvajanje namenov, navedenih v tem obvestilu, oziroma v skladu z veljavno zakonodajo, pri čemer upoštevamo veljavna minimalna zakonsko določena obdobja hrambe, oziroma kot je potrebno za uveljavitev naših zakonitih pravic (in zakonitih pravic drugih). Osebne podatke uporabnikov aplikacij bomo hranili za obdobje uporabe mobilne aplikacije ali za obdobje, ki ga določa ustrezna veljavna zakonodaja, v skladu z našim Pravilnikom o hrambi podatkov. Če želite dodatne informacije o tem, kako dolgo hranimo vaše osebne podatke, nam pišite na urednistvo@slovenc.org.

 Upoštevajte, da lahko vse vaše osebne podatke, ki so bili anonimizirani, obdelujemo brez nadaljnjega obvestila. Kadar obdelujemo vaše osebne podatke na podlagi vaše privolitve, jih obdelujemo samo za obdobje, ki je navedeno v vaši privolitvi, razen če svojo privolitev prekličete ali omejite pred iztekom tega obdobja. V takih primerih bomo prenehali obdelovati zadevne osebne podatke za ustrezne namene, ob upoštevanju morebitne pravne obveznosti obdelave takšnih osebnih podatkov oziroma potrebe po obdelavi takšnih osebnih podatkov zaradi uveljavljanja naših zakonitih interesov (vključno z zakonitimi interesi drugih).

7. Varnost podatkov

Vaše podatke hranimo na svojih strežnikih in na strežnikih, ki jih gostijo tretje osebe (vključno s storitvami tretjih oseb, ki temeljijo na računalništvu v oblaku). V ta namen smo uvedli ustrezne tehnične in organizacijske ukrepe za zaščito vaših osebnih podatkov in preprečevanje nepooblaščenega dostopa do njih. V zvezi s storitvami, ki jih gostijo tretje osebe, smo sklenili pogodbene dogovore, ki vključujejo obveznosti v zvezi z organizacijsko in tehnično varnostjo osebnih podatkov. Prenos podatkov preko spleta ni popolnoma varen. Čeprav se bomo trudili, da zaščitimo vaše podatke, ne moremo zagotoviti varnosti vaših podatkov, ki jih posredujete prek naše spletne strani; vsak prenos je na lastno odgovornost. Po prejemu vaših podatkov bomo za preprečitev nepooblaščenega dostopa uvedli stroge postopke in varnostne ukrepe.

8. Zasebnost otrok

 Na svoji spletni strani Slovenec (zavestno) ne zbira osebnih podatkov oseb, mlajših od 15 let. Če starš ali skrbnik ugotovi, da je njegov otrok Slovencu posredoval svoje osebne podatke, naj Slovenca nemudoma obvestiti o tem. Če Slovenec ugotovi, da je oseba, mlajša od 15 let Slovencu  posredovala svoje osebne podatke, bo Slovenec te podatke nemudoma zbrisala s svojih strežnikov, razen če starš ali skrbnik Slovencu izrecno dovoli obdelavo osebnih podatkov otroka za določene namene.

9. Piškotki in vtičniki za družbene medije

Za ločevanje uporabnikov naše spletne strani, naša spletna stran uporablja piškotke. Na ta način uporabnikom zagotovimo dobro izkušnjo, ko brskajo po naših spletnih straneh in obenem naše spletne strani tudi izboljšamo. Taka obdelava temelji na vaši privolitvi, izraženi na naših spletnih straneh ali prek nastavitev v vašem brskalniku. Za podrobne informacije o piškotkih, ki jih uporabljamo, kako dolgo jih uporabljamo in v kakšne namene jih uporabljamo, si oglejte naš Pravilnik o piškotkih, ki je objavljen na dnu vsake spletne strani. Naše spletne strani lahko vključuje funkcije družbenih medijev, kot so gumbi Facebook, Twitter , Google+ali Pinterest. Te funkcije lahko zbirajo podatke o vas, na primer podatke o vašem naslovu IP in o spletnih straneh, ki jih obiskujete, in lahko nastavi piškotek, ki zagotavlja pravilno delovanje funkcije. Obdelavo teh podatkov prek interakcij s temi funkcijami ureja obvestilo o zasebnosti/politika družbe, ki storitev nudi.

10. Povezave na druga spletna mesta

Naša spletna stran lahko vsebujejo povezave na spletna mesta, ki niso pod nadzorom Slovenca. Ko kliknete na povezavo tretje osebe, boste preusmerjeni na njeno spletno stran. Če obiščete katerokoli od teh povezanih spletnih mest, preberite njihova obvestila o zasebnosti. Nismo odgovorni za politike in prakse drugih podjetij. Naše podjetje nima nadzora nad in ne prevzema nobene odgovornosti za vsebino, politike zasebnosti in obvestila ali prakse spletnih mest ali storitev tretjih oseb.

11. Stik z nami

Če imate kakršna koli vprašanja ali dvome glede obdelave vaših osebnih podatkov ali če želite uveljavljati katero koli od svojih pravic, stopite v stik z nami po elektronski pošti na urednistvo@slovenec.org ali z dopisom, naslovljenim na Inštitut dr. Antona Korošca (INAK), zasebni zavod za spodbujanje družbenega dialoga, Gospodinjska 8, 1000 Ljubljana. Prosimo, da v stikih z nami ne razkrivate občutljivih osebnih podatkov (npr. informacije o rasni ali etnični pripadnosti, političnih mnenjih, veroizpovedih ali drugih prepričanjih, zdravstvenem stanju ali članstvu v sindikatih), svoje davčne številke ali podatkov iz kazenske evidence.

Nazadnje posodobljeno: 19. februar 2021

Obvestilo lahko občasno posodobimo, in novo obvestilo objavili na povezavi Pravilnik zasebnosti na naši spletni strani. Če ste nam posredovali svoje kontaktne podatke in nam dovolili, da vas kontaktiramo, vas bomo obveščali o vsebinsko pomembnih spremembah. Prosimo, redno preverjajte to obvestilo z vidika morebitnih sprememb.