Skip to content

Izgubljen čas za slovensko podeželje

Občutek imam, da so v naši državi na oblasti nesposobni teoretiki, ki si dajo »po pomoti« izplačevati razne dodatke. Ko jih dobijo, pa se izgovarjajo na napake in brez sramu ponujajo vračilo manjšega dela neupravičenih izplačil. Najbolj mi je ostala v spominu oznaka nekega komentatorja, ki je dejal, da nam vladajo razvajeni otročaji. Zaradi reforme neposrednih plačil iz lanskega leta je letos v primerjavi s prejšnjimi leti veliko kmetov izgubilo velik del plačil, nekateri tudi vse. Na drugi strani so jih največja kmetijska podjetja na najboljših in najbolj zaokroženih zemljiščih prejela veliko več. Nekatera področja so izgubila skoraj vse. Skoraj povsod po Sloveniji so največ izgubila območja, ki imajo slabše pogoje pridelave, tudi vodovarstvena.

SavliV SKZ smo tako v svetu zbornice kot na območnih enotah Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) opozarjali, da bo nov Program razvoja podeželja katastrofa za slovenske kmete. Žal nas niti vodstvo KGZS ni upoštevalo, kaj šele ministrstvo.

Številni se v zadnjih mesecih soočajo z novo domislico – davčnimi blagajnami. Po nekaterih informacijah se je močno zmanjšalo število ponudnikov na tržnicah, zapirajo se dopolnilne dejavnosti na kmetijah. Zaradi tega naj bi predvsem na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano začeli razmišljati o bolj sprejemljivih načinih in ukrepih za kmetijstvo. Ponavlja se ista pesem kot pri obveznem knjigovodstvu. Pol leta po tem, ko kratkovidni uradniki kmetom zagrenijo življenje, jim povzročijo stroške in – kar je najbolj absurdno – naposled ugotovijo, da ne bo pobranih nič več davkov ali drugih dajatev, se stvar preprosto ukine. To se lahko dogaja le zato, ker uradniki, ki pripravljajo take nepremišljene predpise, za svoja dejanja nikoli ne odgovarjajo. Popolnoma drugače je pri navadnih državljanih, ki morajo sami plačati za svoje napake.

Nedopustno je, da nas na pogajanjih v Bruslju zastopajo svojim nalogam nedorasli uslužbenci MKGP, ki ponižno sprejmejo vse neživljenske zahteve lobija, ki naj bi bil okoljevarstven. Njihove odločitve so že in bodo v prihodnosti še bolj prizadele slovensko kmetijstvo. Naši predstavniki bi morali k pogajanjem pristopiti z jasnimi zahtevami in izboriti to, kar so za slovensko kmetijstvo že izborili ministri v pristopnih pogajanjih z Evropsko unijo. Konec aprila sta velik del Slovenije prizadela še pozeba in sneg. V nekaterih panogah bo izpad pridelka tudi do 100 %.

Od slovenske vlade, ministrstva in strokovnih služb bi pričakoval takojšnje ukrepanje in prepričljivo zavzemanje za slovenskega kmeta in kmetijstvo. A situacija je drugačna. Žal drži izjava: »Ko SLS ni v parlamentu in nima vpliva, je za Slovenijo in predvsem za slovensko podeželje čas izgubljen.«

Klemen Šavli

Subscribe
Notify of
guest
2 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments
Rok
Rok
8 years ago

Seveda, kmetijstvo je u riti.

Kiera
7 years ago

Ko boste razmisljali, kje preziveti pocitnice, ne pozabite na nase podezelje . Kdor imam cas samo popoldne ali zvecer, si na izletu zazeli dobrega domacega kosila ali pa bi rad presenetil bliznje in prijatelje s praznovanjem v prijetnem okolju, je vabljen na izletniske kmetije.

Prijava na e-novice