Skip to content

Orehova potica – slovenska narodna jed

Orehova, z rozinami, pehtranova, makova, lešnikova, mandljeva, kokosova … in še bi lahko naštevali. Vse to so pridevniki, na katere največkrat pomislimo v času praznikov. Predvsem okoli velike noči ali božiča. Te besede označujejo karakter vsebine, ki se skriva v eni izmed najbolj priljubljenih slovenskih sladic – potici. Zavitem kolaču, o katerem je pisal že Primož Trubar. Še bolj podrobno pa je o njenem izgledu takrat pisal Valvazor.

Objavljanje pravih receptov za pripravo potic se začenja v 19. stoletju, najprej v slovenskih in nemških kuharskih knjigah. Osem let po tretji izdaji Vodnikovih Kuharskih bukev, kjer je potica sicer omenjena, ni pa navedenega nobenega recepta zanjo, so leta 1850 izšle Nove kuharske bukve ali nauk, nar bolši in nar imenitniši jedila brez posebnih stroškov perpraviti, ki jih je napisal (prevedel) Andrej Zamejic (1824 – 1907).

Prve slovenske potice so bile sadne. Sadje so, preden so ga vsuli v zmes, posušili in ga nato stolkli v moko. Nadev so sladkali z medom. Poleg sadja so že takrat začeli uporabljati orehe, lešnike, bučne peške, pehtran. Rozine so se v potice prikradle dokaj pozno.

Slovenski etnolog prof. dr. Janez Bogataj se je pred leti posvetil raziskovanju izvora slovenske potice. V knjigi Potice iz Slovenije opisu zgodovinskega razvoja avtor v drugem delu dodaja 28 receptov za pripravo sladkih in 12 receptov za pripravo slanih potic iz vseh slovenskih regij. Najbolj znana in splošno priljubljena je orehova potica. Orehovemu nadevu se velikokrat pridružijo še rozine. Dandanes, ko so sestavine za pripravo potice lahko dostopne in ko gastronomski okusi ne poznajo meja, najdemo recepte za več deset različnih potic.

Naši stari starši se iz svoje mladosti spomnijo večinoma zgolj orehove potice. Med drugo svetovno vojno, ko si gospodinje niso mogle privoščiti orehov, so kupile rožiče in nato te zmlele v zmes za potico. Pa vendar je ni čez orehovo potico. Včasih je tudi orehova potica imela drugačen okus kot današnja, ki je pečena v ventilacijski pečici na elektriko. Gospodinje so glinen pekač s potico potisnile v krušno peč. Testo je tako lepše vzhajalo, potica je bila bolj hrustljava in drugačnega, bolj pristnega okusa.

Potica je priznano slovenska narodna jed, pa vendar ne spada v seznam zaščitenih jedi. Na tem najdemo ekstra deviško oljčno olje Slovenske Istre, Nanoški sir, Kočevski gozdni med, Tolminc, Bovški sir, Kraški med, Piransko sol in druge. Mogoče se jim bo nekega dne pridružila tudi pristna slovenska orehova potica.

 

Nasveti za pripravo preproste orehove potice v manjših treh pravokotnih pekačih

Testo:

70 dag moke
1 kocka kvasa
3 rumenjaki
3 do 4 žlice sladkorja
10 dag masla
Žlička in pol soli
Nastrgana limonina lupina
Rum (po okusu)
1 vaniljev sladkor
3,5 dcl mlačnega mleka

 

Orehov namaz:

50 dag orehov
3 do 5 žlic sladkorja
Nastrgana limonina lupina
Rum (po okusu)
Malo vrelega mleka
Sneg 3 beljakov

 

Testo na tanko razvaljamo v obliko pravokotnika. Namaz enakomerno razporedimo po testu. Pazimo, da robovi testa ostanejo nenamazani. Tako ni skrbi, da namaz pri zavijanju potice ne bi ostal skrit. Priporočljivo je, da pekač predhodno premažemo z rastlinsko mastjo. Po tem, ko potico položimo v pekač, jo toplo zavijemo in pustimo, da vzhaja pol ure. Preden jo položimo v pečico, jo še prepikamo. V ventilacijski pečici pečemo okoli 50 minut na 160 stopinjah.

Z. G.

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentarji
Inline Feedbacks
View all comments

Prijava na e-novice